Greitosios medicinos pagalbos žaidynės prasidėjo – medikų žinių sėmėsi kurorto vaikai | KaunoDiena.lt

GREITOSIOS MEDICINOS PAGALBOS ŽAIDYNĖS PRASIDĖJO – MEDIKŲ ŽINIŲ SĖMĖSI KURORTO VAIKAI

  • 0

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) medikai apsilankė Palangos mokyklose, kur suteikė šiek tiek informacijos, kuri vaikams ar jaunuoliams gali praversti gyvenime.

Pagrindinė kurorto vaikų dėmesį sukausčiusi mintis: šie mokymai, šios žinios jiems nereikalingos, jų prireiks vaikų artimiesiems. Rytoj skubiosios pagalbos pradmenų bus mokoma viešai – Jūratės ir Kastyčio skvere. Ir tai – tik viena maža GMP žaidynių detalė.

Šiandien startavo dvyliktosios GMP žaidynės. Šiuo metu medikų ekipažai atlieka pirmąsias užduotis ant Palangos tilto ir prie jo bei J.Basanavičiaus gatvėje. O dar anksčiau medikai skubėjo į kurorto mokyklas, kur susitikę su vietos jaunąja karta, mokė juos skubiosios pagalbos pradmenų.

„Šios žinios reikalingos ne jums, o jūsų artimiesiems: tėčiui, mamai, močiutei, sesei, geriausiam draugui, – prisistatydamas Senosios gimnazijos ugdytiniams paskaitą pradėjo Lietuvos paramedikų asociacijos prezidentas Rytis Malašauskas. – Įsivaizduokite, kad parėję namo iš mokyklos ant grindų randate savo šeimos narį. Ką darote? Kokia jūsų reakcija?“.

Vaikams taip netradiciškai vedami mokymai, žinia, patiko, net ir šėlti nusiteikę jaunuoliai sukluso, pradėjo domėtis, kaip vienoje ar kitoje situacijoje derėtų elgtis, kuo padėti nelaimėje atsidūrusiam žmogui. Jiems patiko savo rankomis bandyti atlikti dirbtinį kvėpavimą (medikai į kiekvieną mokyklą vyko su specialiais manekenais), jie mielai patys vaidino sužeistuosius, leidosi subintuojami ir mokymų pabaigoje lektoriui uždavė daugybę klausimų. Kurorto vaikams rūpėjo, kur yra ruošiami paramedikai ir ar sukus toks darbas, kai kuriems knietėjo sužinoti, kaip galima padėti saulės smūgio ištiktam draugui, ką daryti, jeigu draugas staiga užspringo maistu, kaip atgaivinti sąmonę praradusį žmogų ir t.t.

VšĮ Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties paramedikai per metus apmoko apie tris tūkstančius žmonių. Tad jie yra laukiami ne tik laikinojoje sostinėje, o ir visoje Lietuvoje. Rytoj šie medikai savo žinias dovanos visuomenei – jų palapinę bus galima rasti Jūratės ir Kastyčio skvere, kur skubiosios pagalbos pradmenų galės pasimokyti kiekvienas.

Šiomis dienomis Palanga yra tapusi, ko gero, saugiausiu miestu: čia vienu metu gatvėse zuja maždaug 250 su medicina susijusių specialistų, mirgsėdami švyturėliais laksto kelios dešimtys GMP automobilių. Tad gyventojai ir kurorto svečiai neturėtų nustebti ir dėl viešose vietose imituojamų nelaimių, į kurias iškviečiami vis kiti medikų ekipažai. O jų čia atvažiavo ne tik iš visos Lietuvos, bet ir iš užsienio (Estijos, Kazachstano, Baltarusijos).

Rytoj  (penktadienį, gegužės 19 d.) diena bus kupina įvykių, o jie prasidės nuo pat ryto: nuo 9.15 val. GMP automobilių šventinė kolona su įjungtais garso ir šviesos signalais iš lėto apvažiuos visą miestą (S.Dariaus ir S.Girėno, Plytų, Ganyklų, Druskininkų, Vytauto ir J.Basanavičiaus gatvėmis). 10 val. Jūratės ir Kastyčio skvere įvyks „GMP žaidynių 2018“ oficialus atidarymas, o tuoj po jo prasidės medikų žinių patikrinimas. Visos užduotys bus išdėstytos J.Basanavičiaus g. ir prie arba ant Palangos tilto. Bene labiausiai visuomenės laukiama – masinė užduotis, į kurią bus kviečiami keli ekipažai iškart. Planuojama, kad šiemet tai bus prie jūros imituotas terorizmo išpuolis. Masinę pagalbos vykdymo operaciją organizatoriai kviečia stebėti 11 ir 12 valandą nuo jūros tilto.

Palangoje šis įspūdingas reginys smalsuoliams bei ypač reikalingas renginys medikams vyks antrus metus iš eilės.

Kasmet vykstančias žaidynes organizuoja Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacija, Lietuvos skubiosios medicinos draugija, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Ekstremaliosios medicinos katedra, Skubiosios medicinos klinika ir Krizių tyrimo centras. Šių metų renginį, kaip ir pernai, globoja Palangos miesto savivaldybė.

GALERIJA

  • Greitosios medicinos pagalbos žaidynės prasidėjo – medikų žinių sėmėsi kurorto vaikai
Palangos savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS