Gyventojams smogs kainų šuolis | KaunoDiena.lt

GYVENTOJAMS SMOGS KAINŲ ŠUOLIS

Pokyčiai mokesčių sistemoje nieko gero nežada smulkiajam verslui – padidėjus įmokoms, darbdaviai jau atvirai prabyla apie dalies darbuotojų atleidimą, o užgriuvusi mokesčių našta jau šokdina paslaugų kainas. Nuo pirmųjų metų dienų paslaugų kainas pakėlė smulkieji autoservisai, kirpėjai, pabrango ir taksi paslaugos.

Šoktelėjo triskart

Prieš Naujuosius metus kelių kilometrų atstumą uostamiestyje dar buvo galima įveikti už 3 eurų sumą, o nuo šiol kelionė atsieis 4 eurus.

Kirpykloje paslaugos, kainavusios 20 eurų, nuo sausio 1-osios atsieina 25 eurus.

Ir tai dar ne pabaiga. Pagal individualios veiklos pažymėjimus dirbantys smulkieji verslininkai tikina, kad vasarį kainos dar labiau augs.

Klaipėdoje taksi paslaugų kainas dar gruodžio pabaigoje pakėlė mažiausiai trys įmonės.

Vienur pabrango kilometro kaina, kitur atsirado vadinamasis įsėdimo mokestis.

"Kai kurių taksi įmonių kainos ėmė kilti apie gruodžio vidurį. Metų pabaigoje ir per didžiąsias šventes taksi paslaugų kainos pasiekė kosmosą. Naujametę naktį iš Klaipėdos senamiesčio kelionė į Mažąjį Kaimelį kainavo 10 eurų, o tai yra daugiau nei tris kartus brangiau nei paprastą dieną. Šventinę naktį už kelių kilometrų atstumą iš vieno mikrorajono į kitą Klaipėdoje buvo prašoma net ir 15 eurų, kai darbo dienomis už 9,5 euro taksi gali iš Klaipėdos iki Gargždų nuvažiuoti", – apie kainų pokyčius pasakojo klaipėdietė Evelina.

Kai kuriose įmonėse net ir po šventinių dienų paslaugų kainos išliko aukštesnės.

Mokesčiai – nuo 400 eurų

Įmonės "Švyturio taksi" vadovas Alvydas Lingevičius tikino, jog kainų šuolis gresia visose paslaugų srityse.

"Mūsų įmonė kainų dar nekėlė, tačiau žinau, jog kitose įmonėse jau atsirado įsėdimo mokestis ar padidėjo kilometro kaina. Dėl visko kalta naujoji mokesčių tvarka. Tie, kurie dirbo puse ar ketvirčiu etato, tikėtina, bus atleisti. Neapsimoka darbdaviui laikyti priešpensinio amžiaus moterėlių, dirbančių tik kelias valandas, o mokėti visą įmoką "Sodrai". Kas tokių laukia? Teks eiti į gatvę arba į darbo biržą. O jiems dar ir mokesčių mokėtojai turės mokėti išmokas. Štai kuo tie valdžios sprendimai realiai baigiasi", – piktinosi A.Lingevičius.

A.Lingevičius galvoje turėjo nuo sausio 1-osios įsigaliojusią naująją "Sodros" įmokų tvarką.

Nuo šių metų atsirado vadinamosios įmokų grindys, kurios reiškia, jog darbdavys už samdomą darbuotoją įmokas "Sodrai" turės sumokėti nuo minimalios mėnesio algos (MMA), kuri nuo šiemet yra 400 eurų.

Tai reiškia, kad net ir tokiu atveju, jei žmogus tedirba pusę darbo dienos ar net tik kelias valandas, mokesčiai "Sodrai" vis tiek bus mokami nuo visos MMA.

"Čia yra dar vienas mūsų valdžios supratimo apie smulkųjį verslą pavyzdys. Aš galiu įdarbinti žmogų gal tik ketvirčiu etato, o mokesčius mokėsiu kaip nuo viso etato. Kur tai yra verslo skatinimas, kaip mėginama aiškinti? Tai yra verslo žlugdymas. Pas mus viskas daroma atvirkščiai nei visame pasaulyje", – stebėjosi A.Lingevičius.

Neramios dienos turėtų būti ir samdomoms pardavėjoms, kelias valandas per dieną dirbančioms valytojoms ar puse etato valgyklose plušančioms virėjoms.

Emigracija augs

Kitos taksi įmonės, "Amber taksi", vadovas Kęstutis Riekašius pripažino, jog taksi kainų kilimas yra kur kas platesnių pokyčių pradžia.

"Visiškai tikėtina, kad kainos absoliučiai visur kils. Teks ir mums šiek tiek kelti. O ką daryti, jei aplink visi kelia kainas, o mokesčiai tik didėja? Gal mūsų valdžia neina į parduotuves, gal jiems kas nors į namus viską atveža? Kaip galima tvirtinti, jog niekas nebrangsta? Aš manau, kad viskas pasibaigs tik dar viena emigracijos banga", – tikino K.Riekašius.

Pasak K.Riekašiaus, apie 50 proc. taksi vežėjų dirba pagal individualios veiklos pažymėjimus.

Nuo šiol jie "Sodros" įmokas turės mokėti net ir tuo atveju, jeigu tuo pat metu dirba samdomą darbą.

Anksčiau Valstybinio socialinio draudimo įmokų mokėti nereikėdavo, jeigu darbdavys sumokėdavo įmokas bent nuo pajamų, siekiančių MMA.

Turguose – prastos nuotaikos

Naujoji mokesčių tvarka tuštins ir ūkininkų kišenes. Todėl tarp turgaus prekeivių jau sklando daržovių ir kitų gaminių kainų pakėlimo nuotaikos.

Nuo šiol nebeliks lengvatos nemokėti socialinio draudimo įmokų iki 29 metų ūkininkams, kurie nėra gyventojų pajamų mokesčio mokėtojai.

Valstybinio socialinio draudimo įmokas ūkininkams reikės mokėti ir tuomet, jeigu jie turi kitą samdomą darbą.

Apie maisto produktų kainų augimą tyliai prabyla ir nedidelių mėsos perdirbimo įmonių savininkai. Padidėjus MMA iki 400 eurų ir priskaičiavus padidėjusias "Sodros" įmokas, smulkusis verslas bus priverstas didinti kainas.

Įmonės "Naujasis turgus" direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Mickus, paklaustas apie turgaus prekeivių nuotaikas, patikino, jog kainų augimas bus neišvengiamas, jei tik bus pastebėta, jog kyla paslaugų kainos.

"Kol kas garsiai nekalbama apie kainų pakėlimą. Bet tokiais atvejais dažniausiai būna taip – kas nors vienoje srityje pabrangsta, žiūrėk, kainos ima kilti jau visur. Tai juk grandininė reakcija – brangs servisų ir kirpyklų paslaugos, kils kainos ir turguje. Tai – nevaldomas procesas", – pastebėjo V.Mickus.

Brangs mėsa?

Kol kas smulkieji ūkininkai net ir švenčių dienomis išlaikė tas pačias daržovių kainas.

Tačiau tarp prekiautojų mėsos produktais sklando kalbos apie mėsos brangimą.

"Nerimą kelia pasirodžiusios žinios apie kelių mūsų krašto mėsos perdirbimo įmonių finansinius sunkumus. Nors mėginama išvengti bankroto, bet niekas dorai nežino, ko laukti ateityje. Tokių įmonių žlugimas smarkiai atsilieptų mėsos produktų kainoms", – pastebėjo V.Mickus.

Vis dėlto vietinių perdirbėjų pasitraukimas iš rinkos, pasak V.Mickaus, neatvertų kelių lenkiškai produkcijai.

"Mes toli, tad turguje lenkiškos produkcijos nėra daug. Žalios mėsos nesu matęs, gal tik dešromis vienas kitas prekiauja. O užsidarius mėsos perdirbimo įmonėms, automatiškai gali brangti pati mėsa", – pastebėjo V.Mickus.

Atleidimų banga

Nuo sausio nustatyta 20 tūkst. eurų riba, kai individualios veiklos pajamoms bus taikomas 5 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifas, o nuo 35 tūkst. eurų – 15 procentų.

Asmenys, dirbantys pagal verslo liudijimus, gyventojų pajamų mokestį privalės mokėti tada, kai jų metų pajamos sieks 35 tūkst. eurų, vidutiniškai 2 917 eurų per mėnesį.

Savarankiškai dirbantiesiems pagal verslo liudijimą ar individualią veiklą šiemet suvienodintos socialinio draudimo įmokų mokėjimo sąlygos.

Visi dirbantys savarankiškai įmokas "Sodrai" turės mokėti nuo 50-ies procentų savo pajamų.

Anksčiau vieni mokėdavo nuo 50-ies, kiti – nuo 100 proc.

Klaipėdoje įsikūrusio autoserviso "Autovelna" vadovas Ainius Laurinaitis tikino, jog didesnėse kompanijose, kuriose mokami padoresni atlyginimai, smarkių pokyčių nesijaus.

"Tačiau kitose įmonėse darbuotojų atleidimų tikrai galima tikėtis.  Vienoje uostamiesčio įmonių, kurioje dirba 80 žmonių, visi įdarbinti po pusę etato. Beliko atleidinėti žmones. Mokesčių didinimas niekada nieko gero neatnešė. Beliks arba kainas kelti, arba žmones atleisti. Dirbantieji garažuose pagal individualios veiklos pažymėjimus kaip nemokėjo mokesčių, taip ir nemokės. Nerodys jie oficialių pajamų, štai ir viskas", – pastebėjo A.Laurinaitis.

"Sodros" informacija

Svarbiausi pokyčiai savarankiškai dirbantiesiems – vienodinamos sąlygos skirtingomis veiklos formomis užsiimantiems žmonėms.

Individualių įmonių savininkai, mažųjų bendrijų, tikrųjų ūkinių, komanditinių ūkinių bendrijų nariai ir individualią žemės ūkio veiklą vykdantys gyventojai, anksčiau mokėję įmokas nuo visų gaunamų pajamų, nuo 2018-ųjų socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo įmokas mokės nuo pusės jų.

Nuo metų pradžios taip pat nebelieka socialinio draudimo įmokų "grindų".

Anksčiau individualių įmonių savininkų, mažųjų bendrijų narių socialinio draudimo įmokos turėjo būti ne mažesnės nei nuo minimalios mėnesio algos. Vykdantiems individualią veiklą pagal pažymą tokia tvarka galiojo ir iki šiol – ji nesikeis.

Didžiausia metų naujiena – vadinamosios socialinio draudimo įmokų "atostogos" savo pirmąjį verslą pradedantiems žmonėms.

Lengvatos taikomos ne tik pradedantiems savarankišką veiklą, bet ir senjorams.

Anksčiau VSD įmokų nereikėjo mokėti tik senjorams, kurie užsiėmė individualia žemės ūkio veikla ar dirbo su verslo liudijimu.

Nuo 2018 m. lengvatos (teisė nemokėti socialinio draudimo įmokų) taikomos ir tiems pensininkams, kurie turi individualią įmonę, yra mažųjų bendrijų nariai, taip pat užsiima individualia veikla pagal pažymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (55)

Jau vasara smoge

taupiau NT dabar viska palieku uz maisto prekes.

>Anonimas

tu blee nors kruopa sažinės turi?

Anonimas

Keistuoliai, kad piktinasi dėl Taksi kainų Naujametinę naktį:) Važiuojantys, matyt, važiavo ne darbo reikalais. Turbūt nesinori dirbti naujų metų naktį. Tai kodėl žmonės dirbdami tokiu metu, kai visi švenčia, neturėtų gauti papildomų bonusų?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS