Gyventojus iš proto varo nakties triukšmas | KaunoDiena.lt

GYVENTOJUS IŠ PROTO VARO NAKTIES TRIUKŠMAS

Šiaurinės uostamiesčio dalies gyventojai įpyko – savaitgalio naktimis jie lieka be miego. Žmonės puolė ieškoti triukšmadarių, tačiau tokios pastangos priminė vaiduoklių gaudynes.

Prikėlė iš lovų

Vadinamojo Plytinės rajono Skardžio ir Slėnio gatvių gyventojai tikino, jog praėjusį savaitgalį dėl triukšmo naktį kėlėsi iš lovų ir ėjo dairytis į gatvę, tačiau, kas tie triukšmadariai, nėra aišku.

"Gyvenu Plytinės gatvės rajone. Jau trečia savaitė dienomis girdime kalimą, lyg statybininkai namo pamatų polius kaltų. Tačiau mes nežinome, kokioje įmonėje toks triukšmas gali būti. Miegoti negaliu ne tik aš, bet ir kaimynai, kitos gatvės gyventojai. Tauralaukyje ne taip smarkiai girdėti, o mūsų gatvėje – ypač. Juk negalima savaitgalį ir dar naktį šitaip išsidirbinėti", – skundėsi Skardžio gatvės gyventoja.

Iš pradžių gyventojai dairėsi gamybininkų, kurie galbūt naktimis dirba Tauralaukyje.

"Būtent iš Tauralaukio pusės ir sklinda garsas. Medelyno gatvė taip pat girdi", – situaciją tikslino gyventoja.

Įtarinėjo statybininkus

Tačiau kita šio rajono senbuvė spėliojo, jog kitoje Danės upės pusėje statybas vykdančios bendrovės lyg ir negalėtų taip smarkiai triukšmauti.

"Ten tik rytais traktoriai ima burgzti. O gal iš statybų Liepų gatvės pabaigoje triukšmas sklinda? Ten namai statomi ant kalniuko", – savą versiją kėlė moteris.

Abi gyventojos tikino, jog iš uosto įmonių sklindantis triukšmas jų ausiai pažįstamas.

"Nelabai tikime, kad uostas. Mes niekada jo triukšmo negirdėdavome. Labiau panašu į statybininkus", – tikino moterys.

Vienos statybinės įmonės, šalia Danės upės statančios namus, vadovas tikino: jei tik gyventojai jam praneštų, pats ieškotų triukšmadarių ir prisiekinėjo, jog naktį jo darbininkai tikrai netriukšmauja.

Patarė kviesti policiją

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis tikino, kad gyventojoms naktį padėtų tik policija.

"Dėl triukšmo mieste net ir nakties metu vertėtų kviesti policijos pareigūnus. Jie turi nustatyti, kas triukšmą skleidžia, bei patikrinti, ar įmonė turi leidimą dirbti naktį. Tokiuose leidimuose nurodoma, nuo kada ir iki kada leidžiama kalti, gręžti ar ką nors kita daryti", – aiškino M.Poimanskis.

Paaiškėjus, jog tvarka buvo pažeista, darbų vykdytojams grėstų baudos.

"Jei atliekami specialūs darbai, kurie turi būti atlikti naktį, pavyzdžiui, uosto teritorijoje, savivaldybė gauna pranešimus. Tačiau šiuo metu jokių pranešimų nesame gavę", – tikino M.Poimanskis.

Dirbti leista iki 22 val.

Savivaldybė dar vasarį gavo vieno gyventojo skundą dėl esą iš uosto sklindančio triukšmo. O pietinės miesto dalies gyventojai dažnokai skundžiasi tokiu triukšmu.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė tikino: triukšmadarius turi surasti policija, triukšmo lygį matuoja centro laboratorija, o nubausti gali savivaldybė.

"Gyventojai dėl naktinio triukšmo turėtų kreiptis į policiją. Dažniausiai tokiems darbams išduodami specialūs leidimai. Šiuo metu uosto kompanijų teritorijose įvairiems darbams yra duoti leidimai darbus vykdyti nuo 6 iki 18 ar 19 valandos. Ilgiausiai leidžiama triukšmauti dirbantiesiems 117–119 krantinių teritorijoje. Jie gali dirbti iki 22 valandos. Tačiau leidime pažymėta, kad iki tokios valandos dirbs žemkasė, apie polių kalimą nekalbama. Beje, leidime neparašyta, ar tai darbo dienos. Dirbti galima ir savaitgaliais. Tačiau po 22 valandos jokių triukšmą keliančių darbų negalima daryti. Jei žmonės skundžiasi dėl triukšmo naktį, gali būti, kad tvarkos buvo pažeistos", – svarstė A.Šlepetienė.

Ieškos triukšmadarių

A.Šlepetienė aiškino, jog stambių projektų statybos ar krantinių rekonstrukcijos niekas nestabdys, tačiau tam ir numatyta tvarka, kurios bet kuriam rangovui privalu laikytis.

"Triukšmas skirstomas į dienos, vakaro ir nakties. Tačiau čia mes kalbame apie statybinį triukšmą, kuris trukdo gyventojams ilsėtis. Jei reikia, net naktį važiuojame jo matuoti", – pažymėjo specialistė.

Kodėl šį kartą triukšmu skundžiasi šiaurinės, o ne pietinės dalies gyventojai, – mistika.

Peržvelgusi šiuo metu uosto įmonėms išduotų leidimų turinį, A.Šlepetienė konstatavo, jog ties Pilies gatve statybininkams leista triukšmauti iki 18 val., ties Nemuno gatve – iki 22 val. Ties Minijos gatvės pabaiga statybininkai gali triukšmauti iki 22 val.

"Kodėl šį kartą triukšmu skundžiasi šiaurinės, o ne pietinės dalies gyventojai, – mistika. Iš visų leidimų, kurie yra uosto šiaurinėje dalyje, leidimas dirbti duotas tik iki 18 val. Nėra aišku iki galo, kas savaitgalį kėlė triukšmą", – stebėjosi A.Šlepetienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Cia is uosto, rimtmiskas kalimas. Girdime kiekviena diena (na gal ne kiekviena ) , mazdaug apie pietus. Dirbu miesto centre. Naktimis girdisi matyt priklausomai i kuria puse vejas.

buvo

ir pietinėje dalyje kalimas prieš 24 val.

daina

viskas, ką visi sveikatos biurai, centrai ir skyriai gali pasiūlyti, tai naudoti ausines nuo triukšmo. Na specialiste Nina dar siūlydavo valerijonų. Beje, kur dingo NUOLATINIAI triukšmo matavimai Klaipėdos mieste?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS