Gyvybes gelbės per prievartą | KaunoDiena.lt

GYVYBES GELBĖS PER PRIEVARTĄ

Jei visuose šalies gyvenamuosiuose būstuose – butuose, individualiuose namuose ir sodo nameliuose būtų įrengti autonominiai dūmų detektoriai, gaisrų aukų būtų mažiau, įsitikinę ugniagesiai. Tai ypač aktualu stipriai atšalus orams, kai dėl netvarkingų dūmtraukių ar krosnių liepsnos sunaikina visą turtą.

Per pastarąjį savaitgalį Klaipėdos mieste degė butas daugiabutyje ir individualus namas. Šįkart aukų išvengta. Anot ugniagesių, jei tuose būstuose būtų buvę įrengti dūmų detektoriai, gaisro pasekmės būtų kur kas mažesnės.

Šiuo metu dūmų detektorius yra tik maždaug kas šeštame būste. Nuo gegužės, pagal įsigaliosiančius teisės aktus, juos bus privaloma įsirengti visuose butuose, individualiuose namuose ir sodo nameliuose.

Ugniagesių teigimu, garso signalu detektoriai įspės gyventojus apie gresiantį pavojų, o laiku iškviesta pagalba padės išgelbėti gyvybes ir žmonių turtą.

Detektoriai turės būti įrengti gyvenamose patalpose, kur nėra sumontuotos priešgaisrinės signalizacijos.

Kol kas dūmų detektoriai privalomai yra įrengiami tik naujos statybos namuose ir renovuojamuose daugiabučiuose. Detektorių kaina siekia 5–15 eurų.

"Dūmų detektorius – informavimo apie gaisrą priemonė. Jei kyla bent menkiausias smalkių ar dūmų kvapas, garsinis signalas, kurį skleidžia dūmų detektorius, praneš apie tai žmogui. Dabar yra naujo tipo detektorių, kurie reaguoja ir į smalkių koncentraciją. Todėl, kilus gaisrui, būtų išsaugota ne viena gyvybė. Dūmų detektoriai reikalingi gyventojams dėl jų pačių saugumo", – teigė Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Marius Garbenis.

Šiemet, užgesinus gaisrą, Klaipėdos apskrityje aptiktas vienas žuvęs žmogus, tačiau ar jo mirties priežastis buvo apsinuodijimas dūmais, dar tikslina policija. Pernai gaisruose apskrityje žuvo penki žmonės.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

kas dėl šiukšlių

man kaip kaimynui dzin , mokate ar nemokate , aiškinkitės su Kratcais ar kokiais kitais , mano turtui ir saugumui niekas negresia . O štai jei jūs užsidegsite , aš - pavojuje , taigi palyginote nepalyginamus dalykus . Negi sunku susivokti skirtumus ? Ar manote kaip "objektyvioji' - gelbės per prievartą :) raktinis žodis "prievarta" , nes valdžia tai "valstiečiai " ? Na , netikiu...:)

švieskitės

Dūmų detektorius yra nebrangus ir lengvai montuojamas. Svarbu tinkamai parinkti vietą, kad apie kilusį gaisrą patalpose esantys žmonės būtų įspėti kuo greičiau. Specialistai patarė įrengti detektorių patalpos centre, taip jis greičiausiai aptiks dūmus. Įrengti virtuvėje detektorių nerekomenduojama, nes šie prietaisai gali suveikti nuo garų. O štai miegamasis - labai tinkama vieta.

ZOSIAI

deja ugnis turi savybę viską šluoti savo kelyje ir jai nesvarbu kieno sienos , nuniokojo vienur, keliauja kitur . Gerai būtų jei ugnis liktų tik tarp 'sienų ' ....o kiek būna , kad bute esantis asmuo jau žuvęs , o nesutramdyta ugnis nukeliauja pas kaimynus ? O jei bute nieko nėra , o liepsna atsirado nuo prastos elektros instaliacijos ? Kuo kalti kaimynai ? Tie detektoriai kaip suprantu garsiai 'rėkia' , todėl girdės ir šalia esantys , kurie galės iškviesti pagalbą daug anksčiau . ' Sodžiuje' nereikia detektorių tvirtinti prie kambario lubų , kuriame yra pečius .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS