Į Rusnės salą persikėlę kormoranai varo galvos skausmą ir žvejams, ir vietiniams | KaunoDiena.lt

Į RUSNĖS SALĄ PERSIKĖLĘ KORMORANAI VARO GALVOS SKAUSMĄ IR ŽVEJAMS, IR VIETINIAMS

  • 5

Kelerius metus triukšmu iš lizdų Sengirėje ties Juodkrante vaikyti kormoranai davė rezultatų – paukščių perimvietėje gerokai sumažėjo, tačiau jie atrado naują vietą – Uostadvario ornitologinį draustinį Rusnės saloje.

Čia augančius medžius pavertė stagarais ir kelia vietos žvejų pasipiktinimą. Draustinyje trikdyti paukščių ramybę draudžia įstatymai, todėl gamtosaugininkai gali tik stebėti spartų kormoranų populiacijos plitimą.

Šimtametę Juodkrantės girią pavertę mišku vaiduokliu, kormoranai jau ne vienerius metus pavasarį triukšmu baidomi iš lizdų. Juose likusios dėtys atšąla ir jaunikliai nebeišsirita. Ornitologai teigia, kad kormoranų sengirėje gerokai sumažėjo. Tačiau jie persikėlė į Uostadvario ornitologinį draustinį Rusnės saloje ir sparčiai čia veisiasi. Suskaičiuota, kad saloje jau yra per du tūkstančius kormoranų lizdų.

Dar didesnį siaubą kormoranai kelia vietos žvejams – juodieji paukščiai esą sunaikina nemenką dalį jų laimikio.

Lietuvoje skaičiuojama yra šešios kormoranų kolonijos. Uostadvario ornitologiniame draustinyje – jau gali būti didžiausia.

Plačiau – Marijos Gabrienės reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Tam juk

Pažeisi kormoranų teises,o tave patį žalieji kaip kompensaciją sušers likusiems gyviems.

juk

jie maitinasi zuvimi tai primetyt uznuodytos zuv ies ir kriukis......

Viktoras

Tai reik veisti jų priešus. Wikipedijos informacija: Didžiųjų kormoranų priešai Natūraliai gamtoje išskyrus žmones, jie neturi priešų, kurie reguliuoja jų gausumą. Bet retkarčiais didžiųjų kormoranų jauniklius, dar rečiau suaugusius paukščius susimedžioja paprastieji jūriniai ereliai. Šiaurės Vokietijoje jų kolonijas kartais nusiaubia Europoje gyvenanti invazinė rūšis – paprastieji meškėnai. Didžiųjų kormoranų lizdavietes kartais nusiaubia kiriniai (Laridae) ir varnų (Corvus) genties paukščiai, o įsikūrusiose ant žemės kolonijose – lapės[7].
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS