Iššūkis klaipėdiečiams – maisto atliekų rūšiavimas | KaunoDiena.lt

IŠŠŪKIS KLAIPĖDIEČIAMS – MAISTO ATLIEKŲ RŪŠIAVIMAS

  • 17

Visos Europos Sąjungos valstybės sutarė iki 2024 m. pradėti atskirai rūšiuoti, surinkti ir perdirbti bioskaidžias bei maisto ir virtuvės atliekas. Klaipėdos miesto savivaldybė šia kryptimi jau žengė pirmąjį žingsnį – balandį individualiųjų namų savininkams bus pradėti dalyti konteineriai, į kuriuos reikės rūšiuoti augalinės kilmės maisto atliekas, sugedusius vaisius, daržoves, nupjautą žolę, smulkias šakas, lapus.

„Maisto žaliavai išauginti ir produktams pagaminti švaistomi didžiuliai gamtos ištekliai. Aplinkosaugos ekspertai teigia, jog kiekvienas lietuvis kasmet vidutiniškai išmeta 37,5 kg nesuvartotų ar sugedusių produktų“, –
pasakojo Rasa Jievaitienė, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vedėja.

Pasak pašnekovės, pažangiausios Europos valstybės bendru sutarimu siekia mažinti maisto produktų vartojimą ir skatinti jų perdirbimą. Tad ir Lietuvos miestuose, turinčiuose per 50 000 gyventojų, nuo šių metų pradedamas maisto atliekų rūšiavimas.

Ne išimtis ir Klaipėda – čia naują rūšiavimo būdą pirmieji išbandys individualiųjų namų savininkai. Nupirkta 3 600 konteinerių, į kuriuos klaipėdiečiai galės rūšiuoti visas biologiškai skaidžias atliekas. Tai nėra nauja. Iki šiol tokias atliekas Klaipėdos individualiųjų namų gyventojai dėdavo į plastikinius maišus ir palikdavo prie konteinerių. Dabar tam bus skirtas tvarkingas atskiras konteineris, kurį vežėjai ištuštins pagal nustatytą grafiką vieną kartą per savaitę.

„Kol kas į konteinerius draudžiama mesti mėsos ar žuvų produktų likučius. Taip pat labai svarbu, kad gyventojai į šiuo konteinerius nemestų atliekų plastikinėse pakuotėse, maišeliuose“, –
aiškino R. Jievaitienė.

Augalinės kilmės maistas kartu su kitomis biologiškai skaidžiomis atliekomis bus pūdomas ir taip bus gaminamas kompostas. O gyvulinės kilmės atliekos yra perdirbamos sudėtingesnėmis technologijomis, tad jų surinkimas Klaipėdoje planuojamas tolesnėje ateityje.

„Maisto, virtuvės atliekų rūšiavimas bus iššūkis ne tik klaipėdiečiams. Tai yra naujovė visos Europos Bendrijos gyventojams. Tačiau rūšiavimas nėra pagrindinis tikslas. Tai turi būti postūmis kiekvienam iš mūsų apgalvoti ir suvaldyti besaikį maisto pirkimą. Neatsakingo vartojimo mastai yra stulbinantys – pasaulyje net trečdalis pagaminto maisto iškeliauja į šiukšliadėžes“, – asmeninės atsakomybės svarbą akcentavo R.Jievaitienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

KLP

Rusiuosiu. Zaliuosius i zalia konteineri, konservus i metalo, valstieciais zeme tresim, o valdininkus uz sukciavima surusiuosime i belange.

labai taiklus Pasižadu komentaras

Gyvenu miesto centre ir pamatytumėt ,kokie konteineriai baisūs...Gėda!

...

Pagal komentatorius, reikia gyventi patiems apsi... ikus. Na jau ne. Rūšiavau ir toliau rūšiuosiu. Ir taip pilnos pamiškės to š. Kelkite patys savo šiknas. Gėda skaityti. .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS