Kalėdinę savaitę – lengvas šaltukas ir sniegas | KaunoDiena.lt

KALĖDINĘ SAVAITĘ – LENGVAS ŠALTUKAS IR SNIEGAS

Klimatologai prognozuoja, jog likusi gruodžio dalis turėtų būti žiemiška. Tiesa, puse ar net visu laipsniu šiltesnė nei įprasta.

Ar bus sniego?

"Vidutinė paros temperatūra turėtų siekti apie 1,9 laipsnio žemiau nulio. Pastarieji keleri metai parodė, jog gruodis dažniau būna šiltesnis, nei įprasta vidutinė mėnesio temperatūra. Todėl, vertinant prognozes iš šių pozicijų, išeitų, jog prognozuojamas šiek tiek šaltesnis šių metų gruodis, nors laipsnis ar pusė nėra labai didelis nuokrypis, palyginti su daugiametėmis vidutinėmis normomis. Tačiau, remiantis klimato šiltėjimo tendencijomis, aišku, jog žiemos vis mažiau žvarbios, o pati klimatologinė žiema prasideda tik gruodžio pabaigoje arba sausį", – aiškino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Tyrimų ir plėtros skyriaus vedėjo patarėjas Donatas Valiukas.

Tinklalapio "gismeteo.lt" duomenimis, uostamiestyje gali pasnigti Kūčių vakarą, gruodžio 24-ąją. Kitas dvi kalėdines dienas esą galima tikėtis šlapdribos, dieną gali būti pliusinė temperatūra, o naktį – laipsnis ar du šaltuko.

"Nesiremčiau rusų tinklalapiais. Kol kas aiškias prognozes galime teikti tik penkių dienų laikotarpiui. Trys gruodžio savaitės turėtų būti vėsesnės už įprastą normą, o paskutinė savaitė turėtų būti dar truputį šaltesnė. Tačiau pokyčiai prognozėse irgi gali būti", – tikino D.Valiukas.

Per šventes – orų permainos

Lietuvių sinoptikai kol kas gali pasakyti tik tiek, jog paskutinę gruodžio savaitę laukiama neigiamos oro temperatūros.

"Galime galvoti apie 5–6 laipsnius šalčio. Kritulių taip pat prognozuojama, jų normos bus artimos daugiametėms. Tendencijos rodo, jog kalėdinę savaitę orai dažniausiai būna permainingi. Sniego laukiame ir jo tikimybė bus daugiau nei 50 proc. Bet snigs tik vieną iš trijų šventinių dienų", – tikino D.Valiukas.

Tiesa, kokie konkrečiai orai bus Klaipėdoje, sunku pasakyti. Pajūrio kraštui ypač būdingos orų permainos. Pasak D.Valiuko, tai susiję ne tik su orų šiltėjimu, bet ir su jūriniu klimatu.

"Pajūrio krašte ypač ryški tendencija, kai minusą čia pat keičia pliusas, ir atvirkščiai", – pabrėžė D.Valiukas.

Tikėtini stiprūs atšalimai?

Kokie orai bus likusią žiemos dalį? Amerikiečių prognozės sausį kol kas rodo laipsniu šiltesnį nei įprasta, tačiau nėra aišku, ar šią žiemą neįsiverš ir arktinis oras.

"Ši tendencija taip pat ryškėja. Ekstremalūs procesai dažnėja ir stiprėja. Iš užsienio pasiekia žinios, jog kai kuriose šiltųjų kraštų teritorijose sulaukiama gausių kritulių ar sniego. Tai siejama su oro srovių cirkuliacija, tirpsta ledynai, tad mažėja kontrastai tarp šiaurės ir pietų. Šalto oro įsiveržimai į pietus vis dažnesni. Bet šiltas oras sėkmingai veržiasi ir į šiaurę. Tikėtina, jog šią žiemą ir Lietuvoje ar Europoje galbūt sulauksime arktinio oro. Tik kur tai įvyks, neaišku. Žinoma, tai taip pat nereiškia, jog Lietuvoje bus didelių šalčių", – aiškino D.Valiukas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Giruliai

Kalėdinę savaitę, po šios šaltesnės, bus ryškiai pliusinė temparatūra.Nepasikliaukite ta rusiška kontora gismeteo.vru.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS