Kartono ir plastiko pakuotes derėtų išgabenti į aikšteles (specialisto komentaras) | KaunoDiena.lt

KARTONO IR PLASTIKO PAKUOTES DERĖTŲ IŠGABENTI Į AIKŠTELES (SPECIALISTO KOMENTARAS)

  • 5

Šventės dar tik artėja, o prie šiukšliadėžių jau rikiuojasi kartono dėžės. Visokios dėžės ir plastiko užpildai netelpa į varpeliais vadinamus rūšiuojamų atliekų konteinerių angas. Kodėl tokia betvarkė? Per ilgas šventines dienas daugiabučių kiemai dar labiau bus užšnerkšti dėžėmis. Aldona B.

Ramunė Šličienė, KRATC ekologinės infrastruktūros skyriaus viršininkė

– Tikra tiesa, kad prieššventinės akcijos, išpardavimai ir dovanų pirkimo bumas gruodžio mėnesį suaktyvino didelių daiktų pirkimą. Todėl šiuo metu kur kas daugiau nei kitu metų laiku išmetama kartono, dovanų maišelių, plastiko, pakavimui naudojamo putplasčio.

Rūšiuojamų atliekų konteinerių angos yra mažos, tad per jėgą sukimšti į jas didžiules dėžes ar plastiko gabalus neįmanoma.

Galima kartono dėžes pjaustyti mažesniais gabalais, plastiko pakuotes taip pat laužyti ir bandyti sutalpinti į tam skirtus rūšiavimo konteinerius. Tačiau žmonės dažniausiai to nedaro ir palieka didžiąsias pakuotes prie konteinerių. Tai yra neleistina ir neteisinga. Kiemai paverčiami šiukšlynu, o sudrėkusios ir išpurvintos kartono pakuotės nebetinka perdirbimui.

Pats teisingiausias sprendimas – šias pakuotes kartu su nebereikalingais daiktais nuvežti į artimiausią didžiųjų atliekų aikštelę. Nes, nusipirkus naują buities daiktą ar baldą, senąjį vis tiek reikia išgabenti, tad tuo pačiu reiktų išvežti ir naujo daikto pakuotę.

Miesto didžiųjų atliekų surinkimo aikštelės prieš Kūčias (gruodžio 23 d.) dirbs iki 13 val., taip pat jos veiks ir gruodžio 30-ąją. Raudonai kalendoriuje pažymėtomis dienomis jos neveiks.

Kultūringai atsikratyti minėtų atliekų yra ne tik atliekų tvarkymo kultūros, bet ir taupumo požymis. Visi klaipėdiečiai moka tik už tų atliekų sutvarkymą, kurios išmetamos į komunalinių atliekų konteinerį. Spalvotųjų rūšiavimo konteinerių turinio išgabenimą bei tų atliekų sutvarkymą apmoka Lietuvos verslininkai.

Kuo daugiau pakuočių atliekų žmonės išmeta į rūšiavimo konteinerius arba atveža į aikšteles, tuo mažesnis atliekų kiekis atsiduria bendruosiuose konteineriuose ar šalia jų. O kuo mažiau atliekų patenka į komunalinių atliekų konteinerius, tuo rečiau reikia jas išvežti, mažiau perrūšiuoti, mažiau sudeginti. Todėl pirminis rūšiavimas, arba paprasčiau – rūšiavimas namuose, yra paprasčiausias būdas taupyti mokesčius už atliekų surinkimą ir sutvarkymą.

Klaipėdos miesto didžiųjų atliekų, antrinių žaliavų ir buityje susidariusių pavojingų atliekų surinkimo aikštelės Klaipėdoje yra Plieno g. 13 (tel. 8 655 94808), Tilžės g. 66A (tel. 8 655 94805) ir Šiaurės pr. 30 (tel. 8 655 94804).

Jos visos veikia nuo antradienio iki šeštadienio. Darbo dienomis atliekos čia priimamos 9–18 val., o šeštadienį – 10–14 val. Sekmadienį, pirmadienį ir valstybinių švenčių dienomis šios aikštelės nedirba.

Visa gyventojams reikalinga informacija skelbiama ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro tinklalapyje www.kratc.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

baigsis

reik raišo vokiečio, o ne savivaldybės inspektorės Vintilaitės. Iškart baigsis dėžių, padangų ir kt. šlamšto mėtymas šalia konteinerio.

blet jūs baikit

vis stumt ant miesto.Jeigu jusu pagrindinis biznis yr atlieku tvarkims tai prašom ir tvarkiti.Nedresiruoti gyventoju o paimant šiukšles nepaliktie kiaulidės ten kur tos atliekos kaupiasi ir pastatyti papildomus konteinerius jeigu anu rek.Pinigais apteke bet vistiek iš šu ..do vaška spaudžia

Aldona

Tas pats per tą patį... Kodėl straipsnyje nė neužsimenama apie didžiausius kartono atliekų kaupėjus... Aš įsivaizdavau kad veiklos pradžios metu, pvz., kavinė būtinai sudaro ir laiku pratęsia kartono ir kt. pakuočių išgabenimo sutartį, o bet kurių aplinkos kokybės būklės įvertinimo metu tikrintojai įsitikina, kad sutartis laiku pratęsiama... Iš tikrųjų - vyrauja betvarkė. Pvz., Čili picerija Atgimimo aikštėje vadovai ir darbuotojai nėra girdėję apie tai. Padėtį puikiai žino ir KRATC, ir Savivaldybės atsakinga darbuotoja p. Koroliova. Misija - neįmanoma... Nuolat mėtomos kur papuola kartono ir kt. pakuotės arba užkemšamas vienintelis varpelis, skirtas tik šalia esančių namų gyventojams.. Kitoje šalyje miesto biudžetas nuolat pasipildytų nesugebančių tvarkytis įmonių lėšomis... Linksmų visiems švenčių!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS