Klaipėdiečiai galynėjosi su pūga ir jos padariniais | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDIEČIAI GALYNĖJOSI SU PŪGA IR JOS PADARINIAIS

Ilgai laukta žiema parodė savo jėgą ir smogė pajūriui. Naktį siautusi pūga miestą padengė storu sluoksniu sniego. Kelininkai arterijas barstė ir valė visu pajėgumu, bet jų darbą netruko paslėpti vėjo blaškomos snaigės.

Susidarė transporto spūstys

Žiemišką trečiadienio rytą eismo sąlygos mieste buvo sudėtingos. Važiuojamąją dalį dengė sniegas, susidarė provėžos, buvo slidu. Rytinio piko metu miesto ritmas buvo gerokai sulėtėjęs.

Įvertinę eismo sąlygas, į darbus skubantys vairuotojai rinkosi saugų greitį. Nemaža dalis važiavo 30 kilometrų per valandą greičiu. Pagrindinėse miesto gatvėse susidarė transporto spūstys.

Automobilių eilės driekėsi Liepų, Liepojos gatvėse, Taikos prospekte, Šilutės plente. Spūstys tęsėsi ir laiku, kai rytinis pikas paprastai būna pasibaigęs.

Dalis vairuotojų pasakojo, kad žiemišką rytą įprastą maršrutą nuvažiuoti truko tris kartus ilgiau.

Uostamiesčio savivaldybė trečiadienio rytą informavo, kad gatvių valymo ir barstymo darbai pradėti vykdyti antradienio vakarą ir tęsiami toliau.

Nurodyta, kad mieste dirba 14 kelininkų transporto priemonių – po septynis pietinėje ir šiaurinėje dalyje. Pirmojoje gatves prižiūri įmonė „Žemkasa“, antrojoje – „Ecoservice Klaipėda“.

„Kelio valymo darbus tiek naktį, tiek ryte apsunkino oro sąlygos – be sustojimo sninga ir pusto. Gyventojų prašome kantrybės ir atidumo vairuojant“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Nuo ankstyvo ryto mieste buvo valomi ir pagrindiniai šaligatviai, sniegas kasamas iš kelkraščių, atkasamos autobusų įvažos. Pėstieji skundėsi, kad kai kurie pėsčiųjų takai slidūs.

Pūgai ruošėsi iš anksto

Šiaurinės miesto dalies gatves prižiūrinčios įmonės „Ecoservice Klaipėda“ logistikos vadovas Rimantas Strakšys pasakojo, kad kelininkai įvertino meteorologų prognozes ir ruošėsi pūgai.

„Iš anksto prognozuota, kad pūs stiprus vėjas, bus krituliai, pūga. Ruošėmės tam. Antradienį nuo 16 val. išvažiavome ir pabėrėme druska pagrindines gatves, o druskos ir smėlio mišiniu tiltus, viadukus, įkalnes, nuokalnes“, – pasakojo vadovas.

R.Strakšys pasakojo, kad pirmosios snaigės pasirodė apie 19 val. Pūga uostamiestį pasiekė iš Kaliningrado pusės.

„Apie 20 val. išvažiavome toliau barstyti pagrindinių miesto gatvių, tiltų, viadukų, įkalnių, nuokalnių. Baigėme apie 22.30 val. Sniego dar nevalėme, nes nebuvo tokio kiekio, kad jau reikėtų tokių darbų. Suveikė anksčiau išberta druska“, – informavo vadovas.

Lėčiau veikė druska

Pasak R.Strakšio, nuo 23 val. į miestą išvažiavo aštuonios mašinos. Gatvės jau buvo ne tik barstomos druska, bet ir valomos.

„Susidūrėme su didesne bėda. Pūtė stiprus vėjas, vyravo neigiama oro temperatūra. Naktį ši siekė nuo 6 iki 8 laipsnių šalčio. Jutiminė temperatūra siekė apie 12 laipsnių šalčio. Kai vyrauja tokia oro temperatūra, druska nesuveikia iš karto. Ji pradeda tirpdyti ledą kur kas vėliau nei vyraujant 4 laipsniams šalčio. Druska visai praranda savo galią, esant nuo 12 laipsnių šalčio. Tad turėjome sulėtintą druskos veikimo procesą, nors šios buvo išberta daug“, – tvirtino vadovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad druska pradeda labiau reaguoti, kai pradeda judėti transportas. Tada ant važiuojamosios dalies atsiranda šlapia sniego masė, kuri vėliau nuvaloma.

Į pranešimus reagavo operatyviai

R.Strakšio teigimu, šiaurinėje miesto dalyje esančios pagrindinės miesto gatvės naktį buvo nuvalytos du, o kai kurios net tris kartus. Pabertos druska du kartus papildomai.

„Didysis snigimas ir pustymas prasidėjo apie 2.30 val. ir tęsėsi iki ryto. Išaušus toliau snyguriavo. Prognozuota, kad tokia situacija vyraus iki 20 val. Mieste kelininkai toliau tęsė darbus. Dirbo aštuonios mašinos, taip pat du traktoriai, kurie valė kelkraščius, apsisukimų vietas, autobusų stoteles. Tikimės, kad iki vakaro situaciją suvaldysime“, – trečiadienį prieš pietus sakė vadovas.

R.Strakšys pasakojo, kad žiemišką naktį nesulaukė kažkokių nusiskundimų dėl rimtesnių eismo įvykių. Apie juos neturėjo duomenų nei policija, nei Bendrasis pagalbos centras.

„Gavome pranešimą, kad slidi įkalnė Giruliuose, neįvažiuoja autobusai. Operatyviai sureagavome ir problema buvo išspręsta“, – pasakojo vadovas.

Piko metu nelenda

R.Strakšys pabrėžė, kad trečiadienio rytą mieste nebuvo nė vienos nepravažiuojamos gatvės.

„Taip sniego yra, bet eismas gali vykti visomis arterijomis. Jei ant šaligatvių, kelkraščių yra 15 centimetrų sluoksnis sniego, tai gatvėse tikrai nebus pliko asfalto. Jei gatvės būtų nevalytos, atrodytų taip kaip vejos, kur negali pravažiuoti automobiliai, susidarytų 15 centimetrų provėžos. Skirtumas, manau, akivaizdus“, – komentavo vadovas.

Dalis į darbą trečiadienio rytą važiavusių miestiečių stebėjosi, kodėl nėra valomos ir barstomos gatvės. R.Strakšys tvirtino, kad piko metu barstytuvams ir valytuvams nėra ką veikti.

„Kai eismas intensyvus, tokios technikos efektyvumas yra vos 10 proc. Mašinos prastovi tose pačiose spūstyse. Norint nuvalyti gatves, reikia važiuoti 30–40 kilometrų per valandą greičiu. Tada galima sniegą „sukelti“ ant vejų, šaligatvių. Jei mažesnis greitis, pravalome tam tikrą ruožą, tačiau ne visą. Gali susidaryti provėžos“, – tvirtino vadovas.

R.Strakšys akcentavo, kad atėjo žiema, ir turime tai suprasti. Eismo sąlygos tikrai nebus tokios kaip vasarą.

„Reikia įvertinti ir prisitaikyti prie žiemiškų eismo sąlygų“, – pabrėžė vadovas.

GALERIJA

  • Klaipėdiečiai galynėjosi su pūga ir jos padariniais
  • Klaipėdiečiai galynėjosi su pūga ir jos padariniais
  • Klaipėdiečiai galynėjosi su pūga ir jos padariniais
  • Klaipėdiečiai galynėjosi su pūga ir jos padariniais
  • Klaipėdiečiai galynėjosi su pūga ir jos padariniais
  • Klaipėdiečiai galynėjosi su pūga ir jos padariniais
  • Klaipėdiečiai galynėjosi su pūga ir jos padariniais
  • Klaipėdiečiai galynėjosi su pūga ir jos padariniais
Luko Špero nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

BMV

Ziema parode savo jiega todel ir durniu su BMV maziau kelije, labai malonu.

>Hm

O ką darytų afrikoje. Nelygink Norvegijos su Afrika.

Monika

Važinėjau nuo pat ryto po miestą ir tik pajutau malonumą, kad atėjo žiema ir reikia keisti įprastą vairavimą į žieminį. Žinau, kad žiemą pasninga ir gali būti slidu. Jokių nepatogumų nepajutau išskyrus tai, kad pradėjo pilti druską ir visas malonumas ir žiemos grožis dingo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS