Kretingos mero kelionei – biudžeto lėšos? | KaunoDiena.lt

KRETINGOS MERO KELIONEI – BIUDŽETO LĖŠOS?

Kretingos rajono merui Antanui Kalniui – klausimai dėl atostogų metu piltų degalų už biudžeto lėšas. Esą mero apmokėjimui pateiktuose čekiuose fiksuota, kad A. Kalnius dyzelino pylėsi Lenkijos pasienyje, kai keliavo atostogų į Prancūziją.

Prašo ištirti

Kretingos rajono tarybos narys Giedrius Petreikis kreipėsi į Kretingos rajono savivaldybės Antikorupcijos komisiją, Kontrolės komitetą ir patį A. Kalnių, prašydamas išnagrinėti jo pateiktą informaciją.

Vadinamųjų čekių skandalas Kretingoje dviem buvusiems tarybos nariams jau atsirūgo prokurorų ieškiniu.

Iš buvusių politikų Klaipėdos apygardos prokuratūra prašo priteisti bendrai daugiau nei 22 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtą sumą.

Tarybos narys G. Petreikis savo rašte akcentavo, kad 2020 metų sausį Kretingos meras A. Kalnius oficialiai buvo išleistas atostogų, tačiau važinėjo pildamas degalus ne už savo, o už savivaldybės eurus.

Dyzelino – per atostogas?

A. Kalniui atostogos buvo suteiktos nuo 2020 m. sausio 10 d. iki 2020 sausio 17 d.

„Socialiniame tinkle „Facebook“ viešai prieinama nuotrauka, kuri leidžia daryti išvadą, jog Kretingos rajono meras atostogas smagiai leido Prancūzijoje. Susipažinus su pateiktais Kretingos tarybos narių veiklos išlaidas pagrindžiančiais dokumentais, pastebėta, jog net ir būdamas atostogose neatsispyrė pagundai kompensuoti patirtas degalų išlaidas mokesčių mokėtojų lėšomis“, – rašte stebėjosi G. Petreikis.

Meras Kretingos savivaldybės administracijai yra pateikęs du degalų čekius, kurių išdavimo data – 2020 m. sausio 10 d.

Tą dieną A. Kalnius dyzelino pylėsi Kretingoje esančioje „Viada“ degalinėje už 49,73 euro.

Po kelių valandų A. Kalnius už 31,87 eurų dyzelino pylėsi kitame Lietuvos krašte – Kalvarijos savivaldybės administruojamoje teritorijoje esančiame Pelucmurgių kaime.

„ Pažymėtina, kad vienas dagalų pylimas atliktas Pelucmurgių kaime, Kalvarijos savivaldybėje, visai netoli valstybės sienos su Lenkija“, – pastebėjo G. Petreikis.

A. Kalnius apmokėjimui yra pateikęs dar vieną čekį, dėl kurio G. Petreikiui taip pat kilo klausimų.

„Reikėtų atkreipti dėmesį, kad, nors mero atostogos truko iki 2020 m. sausio 17 d., tačiau dar vienas mero degalų pylimas atliktas 2020 m. sausio 19 d., tai yra sekmadienį, ne darbo dieną. Tai taip pat kelia įvairių minčių“, – pastebėjo G. Petreikis.

Suskaičiavo: Kretingos tarybos nariui G. Petreikiui kilo klausimų, ką atostogų metu veikė A. Kalnius Pelucmurgių kaime ir kodėl ten važiavo už biudžeto lėšas. / Asmeninio archyvo nuotr.

Susitikimas – kaime

G. Petreikis klausimus dėl kompensuotų išlaidų degalams pačiam merui uždavė praėjusią savaitę vykusio tarybos posėdžio metu.

G. Petreikis surinktą informaciją paviešino tarybos nariams, tarybos sekretoriatui įteikė savo kreipimosi kopijas.

„Manau, paaiškėjus šiems faktams, meras prisiims atitinkamą politinę atsakomybę“, – viešai transliuojamo posėdžio metu kalbėjo G. Petreikis.

Į tai A. Kalnius atsakė: „Labai smagu, mielas Giedriau.“

A. Kalnius pareiškė, kad tarybos reglamente išaiškintos mero pareigos.

„Kai meras nevykdo savo pareigų, jis yra tarybos narys. O tarybos lėšos ir yra naudojamos veiklai. Aš važiavau į susitikimus dėl mūsų rajono. Ne į užsienį, kaip jūs sakote. Bet buvo tarpinė stotelė. Tai tiek žinių. Aš važinėju po visą Lietuvą ir kaip meras, ir kaip tarybos narys. Ten buvo numatytas susitikimas“, – viešai atsakė A. Kalnius į jam mestus kaltinimus.

Grąžino vieną centą

G. Petreikio neįtikino A. Kalniaus pasakojimas, kad atostogų metu, prieš vykstant per sieną su Lenkija, jis esą dar sprendė Kretingos rajono klausimus Pelucmurgių kaimo apylinkėse.

„Tą dieną dyzelino pilta iš ryto Kretingoje, o jau po kelių valandų – paskutinėje „Viada“ degalinėje, prieš pat sieną. Grįžus iš Prancūzijos, sekmadienį, dar užsipilta dyzelino už 90,75 euro Kretingoje. Ar tikrai čia viskas gerai? Jei tik gali, reikia išmelžti biudžetą iki galo?“ – retoriškai klausė G. Petreikis.

Kretingos rajono savivaldybės administracija yra pateikusi informaciją, kad į rajono biudžetą savivaldybės meras A. Kalnius yra grąžinęs vieną centą.

„Buvo permokėta vienu centu. Esą techninė klaida buvo. Meras į biudžetą grąžino vieną centą“, – tikino G. Petreikis.

„Prisuko“ 90 tūkst. kilometrų?

Visuomenininkas Andrius Tapinas pernai skelbė, kad per 2019–2022 metų kadenciją Kretingos meras visas išmokas panaudojo degalams, bendra suma siekė 9,4 tūkst. eurų.

„Ne važinėtojų lyderis, bet vis tiek „prisuko“ apie 90 tūkstančių kilometrų“, – savo tinklalapyje rašė A. Tapinas.

A. Tapinas tada skaičiavo, kad per kadenciją susidarė 416 savaitgalio dienų.

„Jeigu meras važinėjo tada savo automobiliu, tai visus ketverius metus kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį jis turėjo „prisukti“ po 200 kilometrų. Kortelių prasme mero čekiai – blizgantys. 2021 metais jis atsiskaitinėja vienintele kredito kortele kartu su vienintele „Viada“ nuolaidų kortele. 2022 metais jo kortelės numeris pasikeičia, bet irgi viskas mokėta ta pačia kortele“, – rašė A. Tapinas

Tačiau visuomeninkui kilo klausimų dėl mero nuvažiuotų kilometrų.

„Nuvažiuota tikrai daug. Plius mero pylimai yra dideliais kiekiais (ne cisternomis, bet vis tiek) ir dažniausiai tai nutinka savaitgaliais. Pavyzdžiui, iš 18 didelių pylimų, kurie sudarė apie 100 eurų, 2022 metais nuo balandžio iki gruodžio, net 10 yra savaitgalio dienomis“, – stebėjosi A. Tapinas.

2021 metų gegužės 15 dieną, šeštadienį, 14 val. 11 min., A. Kalnius pylėsi 78 litrus dyzelino, o 20 val. 6 min., kitoje degalinėje – 46 litrus dyzelino. Puikiai suprantame, kad norint per šešias valandas išvažinėti 78 litrus dyzelino reikia nestojant važiuoti kokiu 130 km/val. greičiu“, – rašė A. Tapinas.

Po savaitės, gegužės 23 dieną, sekmadienį, A. Kalnius pylėsi 58 litrus dyzelino „Viada“ degalinėje. Pirmas pylimas fiksuotas 10 val. 43 min., o po 40 minučių jis jau kitoje degalinėje pylėsi net 73 litrus dyzelino.

Važiavo kita mašina

„Klaipėda“ klausė A. Kalniaus, kokios svarbos klausimą dėl Kretingos rajono jis lėkė spręsti į Pelucmurgių kaimą?

Meras aiškino, kad turėjo susitikimą, o tarybos reglamentas jo neįpareigoja ataskaitose įvardinti su kuo susitikinėjo.

Kretingos vadovas pripažino, kad jo asmeninė mašina dyzelino vartoja mažiau nei darbinė.

„Per visą kadenciją tai buvo vienintelis degalų pirkimas ne Kretingos rajone. Net ir atostogų metu esu tarybos narys. Niekada neskaičiavau darbo valandų, ar tai savaitgalis, ar atostogos“, – aiškino A. Kalnius.

Jei tik gali, reikia išmelžti biudžetą iki galo?

Vėliau meras apie savo kelionę ėmė aiškinti labai painiai – esą važiavo viena mašina, tada persėdo į kitą, o tai, kad atostogų metu piltas dyzelinas, A. Kalniaus manymu, nėra joks nusikalstamas dalykas.

„Nes skaudu. Juk taupiau. O dabar atsiimu. Taip, važiavau atostogauti, bet aš išvažiavau trimis valandomis anksčiau, prašiau, kad mane nuvežtų. Susitikęs su žmogumi, po to persėdau į kitą mašiną ir išvažiavau atostogauti. Net atostogų metu dirbau“, – aiškino A. Kalnius.

Tačiau meras pripažino, kad, jei paaiškėtų, kad dyzeliną pylė neteisėtai, pinigus grąžintų.

Ruošia civilinius ieškinius

Prokuratūra ruošia ieškinius Kretingos rajono savivaldybės tarybos buvusiems nariams Raimundui Puškoriui ir Mariui Meškauskui.

R. Puškorius tarybos nario pareigas ėjo nuo 2019 metų balandžio iki 2023-iųjų balandžio ir už tai gaudavo išlaidų kompensacijas iš savivaldybės biudžeto.

Buvusiam tarybos nariui buvo išmokėta 15 775 eurų transporto išlaidoms.

Aiškinantis šių patirtų išlaidų pagrįstumą, prokuratūra išsiaiškino, kad R. Puškorius savivaldybei pateiktais kvitais prašė kompensuoti degalų išlaidas už 5,3 karto didesnį kilometražą, nei jis realiai galėjo būti nuvažiuotas pagal turimų automobilių nustatytą ridą per tarybos nario kadenciją.

R. Puškorius degalų esą įsigydavo keliskart per dieną. Dvi, tris dienas iš eilės buvo įsigyjami skirtingų rūšių degalai. Už degalus buvęs politikas atsiskaitydavo 14 skirtingų mokėjimo kortelių.

Iš visų fiksuotų kortelių tik dvi priklausė R. Puškoriui. Tačiau apmokėjimui pateiktuose čekiuose fiksuotos 16 skirtingų degalinių nuolaidų kortelių.

Degalai buvo pilami ir karantino laikotarpiu – nuo 2020 m. lapkričio iki 2021 m. balandžio, nors komitetų posėdžiai vyko nuotoliniu būdu.

Per karantiną degalus pylėsi ir kitas tarybos narys A. Meškauskas.

Prokuratūra nustatė, kad jis pateikė savivaldybei apmokėjimui dokumentus už beveik dvigubai didesnį kiekį litrų, nei automobilis nuvažiavo per kadencijos laikotarpį.

Iš A. Meškausko prašoma priteisti 9 514 eurų, iš R. Puškoriaus – 12 832 eurus.

Didžiausi keliautojai

A. Tapinas pernai suskaičiavo, kurie Kretingos tarybos nariai išleido daugiausiai biudžeto lėšų degalams.

Pirmoje vietoje – R. Puškorius, antroje vietoje pažymėta Augenija Juknevičienė, degalams išleidusi apie 13,5 tūkst. eurų.

Konstantinas Skierus, išvažinėjęs apie 13,4 tūkst. eurų, atsidūrė trečioje vietoje.

Po jo rikiuojasi Rimantas Macius, degalų pylęs už bemaž 13,3 tūkst. eurų.

Romualdas Jablonskis, atsidūręs penktoje vietoje, degalams išleido irgi apie 13,3 tūkst. eurų

GALERIJA

  • Kretingos mero kelionei – biudžeto lėšos?
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Aga

Kalnius nusirito į pakalnę

Rinkiklis

"Įtarimų dėl tarybos nario reikmėms skirtų lėšų panaudojimo susilaukęs Kretingos rajono meras Antanas Kalnius į savivaldybės sąskaitą grąžino daugiau kaip 7,5 tūkst. eurų. „Vakar [2024-04-03] su Klaipėdos apygardos prokuratūra padėjome vieną tašką vadinamojoje „čekiukų“ istorijoje – pasirašėme Taikos sutartį civiliniame ginče. Taip pat vakar į Kretingos rajono savivaldybės biudžetą grąžinau 7 541,61 euro iš praėjusią kadenciją man kaip tarybos nariui išmokėtų 10 260,88 euro transporto išlaidoms“, – ketvirtadienį asmeninėje „Facebook“ paskyroje pranešė A. Kalnius." Skaidrėja žmogus, bet ir vėl apsidrumzlina. Negali meras nepasinaudoti valdiškomis gėrybėmis - juk liaudies išmintis sako: duoda - imk, muša - bėk. Už pirmą kartą galima ir atleisti, kam neapsitaiko. Bet ką daryti, jei nagai į save riesti ir esi, kaip tas "Dvylikos kėdžių" personažas žydrasis vagis, kuris tiesiog negalėjo nevogti? Tai gal jau reikia nebeleisti susitarti su prokuratūra, o pritaikyti BK?

Pelėda

Nieko naujo. Sena patarlė sako, kad žuvis genda nuo galvos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS