Klaipėdai – automobilių nuomos sistema | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDAI – AUTOMOBILIŲ NUOMOS SISTEMA

Ambicingi planai uostamiestyje įdiegti ne tik dviračių, bet ir automobilių mainų sistemą pradeda pildytis. Veikiausiai jau gegužę bus galima išbandyti šią naują paslaugą.

Apims visą pajūrį

Mažiau nei prieš metus dalijimosi dviračiais ir automobiliais paslaugos pradėjo veikti Kaune, o netrukus pasieks ir Lietuvos pajūrį – Klaipėdą, Nidą, Palangą, galbūt ir Klaipėdos priemiesčius. Tam pritaria ir uostamiesčio valdžia.

Dalijimosi paslaugą teiks trumpalaikės automobilių nuomos bendrovė "CityBee".

"Iš esmės tai yra refleksija į praėjusius Darnaus judumo metus. Ieškojome būdų įgyvendinti savo užmojus ir prisišaukėme įmonę, kuri užsiima automobilių ir dviračių mainų sistemomis. Daug leidimų pradėti šią veiklą nereikia, o "CityBee" atstovai išreiškė tokį norą ir jau gegužę ketina startuoti. Ne tik Klaipėdoje, bet ir Neringoje, kurios meras entuziastingai sveikina šią naujovę. Beje, esame pasiruošę kalbėtis su visais, tokias paslaugas teikiančiais verslo atstovais", – sakė Klaipėdas mero pavaduotojas Artūras Šulcas.

Išvengs stovėjimo mokesčių?

Vicemero A.Šulco teigimu, miestui ši paslauga nieko nekainuos. Nebent savivaldybė planuotų suteikti tam tikrų lengvatų moksleiviams, studentams ar senjorams.

Esą verslininkai patys įsipareigojo pasirūpinti stotelių įrengimu, jų priežiūra.

"Sistema grindžiama tuo, kad į pajūrį atvykęs ir nuosavos transporto priemonės neturintis žmogus gali čia pat išsinuomoti automobilį ir bet kurioje vietoje Klaipėdoje, kur tik įrengta speciali stotelė, jį palikti. Tokiu pat principu veiktų ir dviračių nuomos sistema", – aiškino pašnekovas.

Skaičiuojama, kad vienas nuomotas automobilis atstoja 8–12 nuosavų, kurių miesto svečiai, pradėjus veikti sistemai, galbūt atsisakytų.

"Siektume, kad įmonės automobiliai būtų kuo mažiau teršiantys. Jei ne elektromobiliai, tai bent jau hibridai. Tuomet laikyti transporto priemones siūlytume piliavietės prieigose rekonstruotoje automobilių stovėjimo aikštelėje. Taip pat reikėtų apsvarstyti rinkliavos ir automobilių statymo mieste tvarką. Galvojame apie tam tikras išimtis, galbūt mainų sistemoje dalyvaujantiems automobiliams galiotų lengvatos arba stovėjimas visiškai nieko nekainuotų. Tai leistų palikti transporto priemonę bet kur, jei tai neprieštarauja Kelių eismo taisyklėms", – svarstė A.Šulcas.

Veikia išmaniai

"CityBee" stotelės atsiras pagrindinėse miesto vietose, netoli geležinkelio, autobusų stočių, perkėlos, pagrindinių gyvenamųjų rajonų bei priemiesčio zonose.

Daugelyje Europos miestų, taip pat Vilniuje ir Kaune ši transporto priemonių dalijimosi praktika yra kasdienybė.

Pirmąjį pusvalandį pasinaudoti mainų sistemoje dalyvaujančiu automobiliu ar dviračiu nieko nekainuoja. Vėliau už kiekvieną papildomą minutę tenka susimokėti.

Žmogui tereikia atsisiųsti mobiliąją programėlę, užsiregistruoti ir pasirinkti transporto priemonę.

Dviratis prie stovo rakinamas išmaniąja spyna ir atrakinamas tik per programėlę "CityBee". Palikti transporto priemonę galima toje pačioje ar bet kurioje kitoje "CityBee" stotelėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Julius

Vargu ar kaina bus protinga, kaip tarkim Osle už sezoną 30€,o sezonu važiuojamu 3..., pavasario, vasaros, rudens sezonai žiema nėra paslauga teikiama,

klp

Gerai patepe!

Zenonas Priekuliškis

Nepamirškit savivaldybininkai savo vadinamas lengvatas įteisinti pusmečiui arba metams moksleiviams, studentams ir senjorams. Visi puls, įpatingai senjorai pirkti vadinamas Jūsų nuolaidines paslaugas.. Sėkmės mulkinat toliau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS