Lietus Klaipėdoje pažėrė iššūkių vairuotojams: atrodė, kad srautas prasiverš pro durelių apačią | KaunoDiena.lt

LIETUS KLAIPĖDOJE PAŽĖRĖ IŠŠŪKIŲ VAIRUOTOJAMS: ATRODĖ, KAD SRAUTAS PRASIVERŠ PRO DURELIŲ APAČIĄ

Pirmadienio rytą iš dangus smogė itin smarki liūtis, dėl kurios buvo paralyžiuotas eismas daugelyje Klaipėdos gatvių. Tačiau tai ne vienintelė vakarykštė gamtos išdaiga – pajūryje užfiksuotas ir vandens viesulas. Lietaus uostamiestyje netrūks visą šią savaitę.

Viesulas kėlė bangas

Socialiniai tinklai vakar mirgėjo nuo gyventojų pranešimų apie keistus reiškinius. Nuo ankstyvo ryto debesuotas pajūrio dangus nieko gero nežadėjo.

Netrukus pasirodė pranešimų su nuotraukomis apie skęstančias Klaipėdos gatves, o pajūryje ties Būtinge virš jūros pakibo įspūdingas viesulas.

Viesulą gyventojai užfiksavo prieš aštuonias ryto.

Socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ buvo paviešintas vaizdo įrašas ir nuotrauka su viesulo vaizdu.

Pakilo: pirmadienio rytą jūroje ties Būtinge užfiksuotas viesulas. G. Juškevičiaus / „Facebook“ paskyros „Orai ir klimatas Lietuvoje“ nuotr.

„Iš debesų nusileidęs piltuvas pasiekė vandens paviršių ir kėlė tikrai įspūdingus vandens purslus, vėjo greitis sūkurio viduje, pirminiu vertinimu, galėjo siekti daugiau nei 28 m/s, o tiek tikrai užtenka apversti lengvesnes valtis ir laivelius“, – tokiu komentaru dalijosi paskyros administratoriai.

Prapliupo liūtis

Kaip tik tuo metu, kai ties Būtinge buvo užfiksuotas viesulas, važiuojantys į darbus klaipėdiečiai ėmė strigti spūstyse.

Neilga, tačiau itin smarki liūtis akimirksniu paskandino kelias pagrindines uostamiesčio gatves.

Siurprizai: vakar ryte staiga ėmus pliaupti itin smarkiam lietui, miesto centrinės gatvės atsidūrė po vandeniu. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Liepų gatvė buvo apsemta nuo pat jos pradžios, prieš tiltą per Dangės upę vanduo užliejo abi eismo juostas.

Sudėtinga buvo važiuoti šia gatve ir ties prekybos centru „Maxima“ – čia po vandeniu atsidūrė visos kelio juostos.

Vanduo taip pat paskandino Liepų ir Trilapio gatvių sankryžą.

Po vandeniu atsidūrė Danės gatvė, o štai Žvejų gatvė, kur neseniai pakeista lietaus nuotekų sistema, liūtį atlaikė.

Lietus buvo patvindęs kelis Žardės mikrorajono kiemus. Patvino ir Bandužių gatvė.

Šiaurės prospekte, ties žemiausia jo vieta, buvo susidariusi automobilių spūstis.

Išbandymai: daugelis ratuotų klaipėdiečių vandens pilnose gatvėse buvo linkę elgtis mandagiai. Šiaurės prospekte, nors ir susidarė spūstis, užlietą ruožą vairuotojai vienas po kito įveikė be didesnių trikdžių. „Facebook“ paskyros „Klaipėdos reidai II“ nuotr.

Dauguma vairuotojų paplūdusias vietas stengėsi įveikti labai lėtai, tačiau buvo ir tokių, kurie nesidairydami lėkė užtvindytomis gatvėmis.

Užuojauta pėstiesiems

Dalis klaipėdiečių ekstremaliomis sąlygomis elgėsi labai mandagiai – vairuotojai mažino greitį, visiškai užlietose gatvių vietose vieni kitiems davė kelią.

Vandens apsemtas vietas svarbu pravažiuoti lėta eiga, kad vanduo nepakenktų automobilių varikliams ir degimo sistemai.

„Vienu metu atrodė, kad srautas prasiverš pro durelių apačią, vandens buvo tikrai virš mašinos slenksčių. Man bent pasirodė, kad giliausia vieta buvo Liepų gatvė už sankryžos su Trilapio gatve, ties Skulptūrų parku. Net ėmiau stebėti, ar jau veržiasi vanduo į saloną“, – pasakojo vienas klaipėdietis, vakar rytą automobiliu įveikęs šį itin apsemtą ruožą.

Tuo metu ties K. Donelaičio skveru gatve ėjo ne vienas pėsčiasis.

Vanduo buvo visiškai apsėmęs prie pat kelkraščio esančią zoną. Dauguma automobilių judėjo labai lėtai, bet vis tik buvo tų, kurie taškėsi purslais, apliedami pėsčiuosius.

Netilo telefonas

Įmonės „Klaipėdos vanduo“ komunikacijos specialistė Eglė Jurevičiūtė patikino, kad lietaus pikas fiksuotas nuo 8.15 iki 8.42 val.

„Uostamiestį užklupus liūčiai, bendrovė „Klaipėdos vanduo“ sulaukė septynių pranešimų iš gyventojų dėl gatvėse susikaupusio didelio kiekio vandens. Didžioji dalis pranešimų gauta iš šiaurinės miesto dalies. Dėl trumpalaikio ir itin intensyvaus lietaus gatvėse vanduo nespėjo sutekėti pro lietaus nuotekoms skirtas groteles. Įmonės „Klaipėdos vanduo“ darbuotojai reagavo į gyventojų pranešimus. Momentinės liūties, kuri truko apie pusvalandį, metu paviršinių nuotekų siurblinės dirbo maksimaliu pajėgumu. Įprastai dirba vienas siurblys, šiuo atveju įsijungė ir antrasis“, – paaiškino E. Jurevičiūtė.

Iš viso įmonės dispečerinė sulaukė septynių pranešimų apie kritines situacijas mieste.

„Pranešta apie patvinusią Liepų gatvę, vanduo buvo užtvindęs ir Danės gatvę, ties Danės skveru. Pranešimo sulaukta ir iš Artojų gatvės. Pranešta apie patvinusią Tiltų gatvę. Gyventojai skambino dėl patvinusios Debreceno gatvės“, – sakė E. Jurevičiūtė.

Liepų ir Trilapio gatvių sankryžoje prieš keletą metų buvo rekonstruotas lietaus nuotekų kolektorius, tačiau net jis nespėjo sugerti viso vandens.

„Prieš keletą metų minėtas kolektorius buvo rekonstruotas miesto savivaldybės užsakymu. Nors kolektoriaus vandens pralaidumas yra atitinkantis visus keliamus reikalavimus, tačiau, per trumpą laiką iškritus dideliam kritulių kiekiui, nuo šlaito nutekėjo ir į gatvę pateko didelis vandens kiekis. Tekėdamas vanduo sunešė nupjautą žolę ir kitas atliekas, kurios pateko ant vandens grotelių ir tuo metu apsunkino pralaidumą“, – paaiškino E. Jurevičiūtė.

Prie jūros – nė lašo?

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Prognozių ir perspėjimo skyriaus specialistė Giedrė Andruškienė patikino, kad tuo metu, kai visą Klaipėdą skalbė smarki liūtis, prie pat jūros iškrito tik keli lašai.

„Sulaukėme skambučių dėl smarkios liūties, o ir patys matėme socialinių tinklų erdvėje, kad Klaipėda tiesiog skendo. Tačiau neįtikėtina, meteorologinė stotis, esanti Melnragėje, užfiksavo tik 0,6 mm kritulių. Galima sakyti, kol uostamiestis skendo, geriausias oras buvo prie jūros, iškrito vos keli lašai“, – stebėjosi G. Andruškienė.

Sinoptikė kol kas gerų žinių klaipėdiečiams neturi.

„Lietus prognozuojamas ir antradienį. Visa savaitė turėtų būti lietinga. Trečiadienį taip pat laukiama lietaus. Gal kiek mažiau lis ketvirtadienį. Kol kas gražiausia diena prognozuojama šeštadienį. Prognozės kol kas rodo, kad pajūris gaus nemažai lietaus, nebus taip, kad tik pakrapnos. Pirmadienį tiesiog vienu metu Klaipėdos tam tikrose vietose iškrito tikrai gausus lietus“, – sakė G. Andruškienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Nezabitauskas

Nebėra didelių medžių, žalių plotelių - nėra kam sugerti vandens. Iki Liepų g. "atnaujinimo" liūčių kasmet būdavo, tačiau tokių potvynių - ne.

atrodė SRAUTAS prasiverš pro durelių apačią...

Ir Visi bijojo , kad kelnių nesušlaptų )

Matosi šeimininko "ranka" valant lietaus kanalizacijas

Nevalo lietaus kanalizacijos ir tiek...Visur po viadukais buvo daug vandens, o "kietuoliai ,kurie lakstė arba patys užgesdavo arba kitus užpildavo... kamščiai buvo visur
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS