Klaipėdiečiai mini Žolinę | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDIEČIAI MINI ŽOLINĘ

Klaipėdiečiai trečiadienį mini Žolinę – Švenčiausios Mergelės Marijos ėmimo į dangų dieną.

Miesto bažnyčiose pamaldų metu šventinami žolynai, gėlės ir pirmasis derlius. Švento Kazimiero bažnyčioje vykusių atlaidų metu veikia Popiežiaus Pranciškaus misionierių palapinė.

Švenčiausios Mergelės Marijos ėmimo į dangų dieną mišios uostamiesčio bažnyčios laikomos sekmadienio tvarka. Žmonės į pamaldas eina nešini gėlių, žolynų puokštelėmis. Kai kurie atsineša ir obuolių, kriaušių ar slyvų. Šią dieną mišių metų laiminami žolynai ir derlius.

Telšių vyskupo generalvikaras, Žemaičių Kalvarijos Bazilikos penitenciarijus, Klaipėdos Švenčiausios Mergelės Marijos Taikos Karalienės parapijos klebonas kunigas Vilius Viktoravičius pasakojo, kad viena tikėjimo dogmų, tiesų, kad Marija po savo mirties su kūnu ir siela buvo paimta į dangų. Atvėrus kapą, jos kūno nebebuvo, tik švelnus rožių dvelksmas.

„Nuo to ir prasidėjo Švenčiausios Mergelės Marijos ėmimo į dangų dienos, liaudyje vadinamos Žoline, minėjimas. Tai liudija pirmųjų amžių krikščioniai“, – pasakojo klebonas.

Pasak V.Viktoravičiaus, po to šios dienos minėjimas atėjo į agrarinės kultūros šalis.

„Vasaros pabaiga, pirmasis derlius. Tad mišių metu laiminamos ne tik gėlės, minint Švenčiausios Mergelės Marijos ėmimą į dangų, bet ir pirmieji vaisiai, derlius. Tai kaip gyvenimo vaisiai“, – tvirtino klebonas.

V.Viktoravičiaus teigimu, žmonės atneša palaiminti derlių, kad Dievas laimintų, ką padedant jam užsidirbome, ką davė žemė, iš ko galime gyventi.

„Svarbus matymas, kad kartais be Dievo pagalbos nieko negali padaryti. Sausra, kaip šią vasarą, ar liūtys, kaip praėjusiais metais, ir net išmintingiausi agronomai nieko nepadaro. Yra klimatinės sąlygos, kurios nuo tavęs nepriklauso. Tad prašome, kad Dievas laimintų derlių ir turėtume, ką valgyti. Taip pat svarbu, kad sugebėtume dalintis. Jei aš turiu, turiu dalintis“, – aiškino klebonas.

Švento Kazimiero bažnyčioje vyksta Švenčiausios Mergelės Marijos ėmimo į dangų atlaidai. Šią dieną vyksiančių mišių metu pamokslus skaito ir vidurdienio mišioms vadovaus monsinijoras Arvydas Ramonas.

Šventoriuje veikia ir Popiežiaus Pranciškaus, kuris rugsėjo 22–23 dienomis lankysis Lietuvoje, misionierių palapinė. Čia galima rasti knygų, paveikslėlių.

Žolinę šventė ir baltai. Vykdavo apeigoms didžiajai deivei gimdytojai Ladai. Jai būdavo atiduodamos užaugusio ir subrendusio derliaus aukos. Iki tos dienos niekas nedrįsdavo valgyti naujojo derliaus vaisių.

GALERIJA

  • Klaipėdiečiai mini Žolinę
  • Klaipėdiečiai mini Žolinę
  • Klaipėdiečiai mini Žolinę
  • Klaipėdiečiai mini Žolinę
  • Klaipėdiečiai mini Žolinę
  • Klaipėdiečiai mini Žolinę
  • Klaipėdiečiai mini Žolinę
  • Klaipėdiečiai mini Žolinę
  • Klaipėdiečiai mini Žolinę
  • Klaipėdiečiai mini Žolinę
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

D.GRYBAUSKAITĘ - KGB MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!

Gytė

O man rodos, kad tai vasaros ir žemės darbų pabaigtuvių šventė. Todėl ir tinka jai skirti nedarbo dieną...

Melagiai-

Tie prakeikti kryžiuočiai, tiek Žolinės, tiek Velykos ir dauguma kitu “krikščionių” švenciu buvo švenčiamos Sarmatijoje pries tūkstančius metu, gerokai anksciau nei pasakų knyga “biblija” atsirado.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS