Klaipėdiečiai pajamas ir turtą deklaruoja aktyviai | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDIEČIAI PAJAMAS IR TURTĄ DEKLARUOJA AKTYVIAI

Šiemet uostamiesčio gyventojai pajamas ir turtą deklaruoja aktyviau nei pernai. Šiuo metu stebima po Velykų prasidėjusi antroji gyventojų aktyvumo banga. Kai kuriems klaipėdiečiams jau grąžinamas ir gyventojų pajamų mokestis.

Gyventojai – aktyvesni

Jau prieš kurį laiką prasidėjęs pajamų ir turto deklaracijų teikimas uostamiestyje įgavo didelį pagreitį.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento 2-ojo skyriaus vedėja Aldona Butkienė teigė, kad šiemet klaipėdiečiai pajamas ir turtą deklaruoja aktyviau, daugėja ir deklaruojančiųjų elektroniniu būdu.

Skaičiuojama, kad iki balandžio 19 d. pajamų deklaracijas jau buvo pateikę pateikė per 46 tūkst. Klaipėdos gyventojų. Tai yra 13 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Iki šios savaitės vidurio taip pat pateiktos ir 2 065 turto deklaracijos bei per 10 tūkst. prašymų dėl paramos skyrimo.

Didesnės darbuotojų pajėgos

„Tai, kad šiemet klaipėdiečiai nusiteikę aktyviau, buvo matyti jau iš pirmųjų dienų: pirmąją savaitę, tik paskelbus e. deklaravimo startą, uostamiesčio Gyventojų aptarnavimo centre sulaukta per 4,3 tūkst. žmonių, kur kas daugiau nei pernai“, – dėstė A.Butkienė.

Interesantų netrūksta ir dabar – antroji aktyvumo banga prasidėjo po Velykų. Prognozuojama, kad ji nenuslūgs iki pat deklaravimo termino pabaigos – gegužės 2-osios.

Nors Gyventojų aptarnavimo centre lankytojų ir nestinga, tačiau srautą siekiama suvaldyti – gyventojų konsultavimui sutelktos gausesnės darbuotojų pajėgos, pailgintas darbo laikas, dirbama be pietų pertraukos.

„Be to, Gyventojų aptarnavimo centre papildomai įrengta kompiuterizuotų darbo vietų, kur žmonės nelaukdami eilėje gali prisėsti ir savarankiškai arba padedami mokesčių specialisto užpildyti deklaracijas“, – aiškino A.Butkienė.

Susigrąžina pinigus

Pastebima, kad konsultacijų neretai atvyksta vykdantieji individualią veiklą, kuriems būna neaišku, kaip apskaičiuoti patirtas veiklos išlaidas ir pan.

Kreipiasi ir gyventojai, kurie baiminasi suklysti teikdami deklaracijas dėl gyventojų pajamų mokesčio susigrąžinimo.

Kai kurie pateikusieji deklaracijas jau sulaukė ir papilnėjusių banko sąskaitų.

Naujausiais duomenimis, Klaipėdos gyventojams jau grąžinta apie 1,5 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio.

Ragina bandyti patiems

„Nemažai atvyksta ir konsultuotis norinčių gyventojų, kurie privalo perskaičiuoti metinį neapmokestinamąjį pajamų dydį, tačiau paaiškėja, kad būtent jiems pateikti deklaracijas yra labai paprasta, nes jose yra sukelti visi reikalingi duomenys, papildomai nieko nurodyti nereikia“, – dėstė A.Butkienė.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai pastebėjo, kad šiemet maždaug ketvirtadalis klaipėdiečių, neišdrįsusių savarankiškai deklaruoti, sugaišo laiko mokesčių inspekcijoje, nors jiems tereikėjo peržvelgti preliminariąsias deklaracijas, į kurias jau yra sukelti visi deklaravimui reikalingi duomenys, ir patvirtinti.

Todėl gyventojai skatinami pirmiausia pabandyti teikti deklaracijas savarankiškai.

Primena apie sąskaitas

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija taip pat primena nuolatiniams Lietuvos gyventojams nepamiršti deklaruoti užsienio bankuose esančias sąskaitas bei e. sąskaitas.

Apie užsienyje turimas sąskaitas gyventojai turi pranešti iki šių metų gegužės 2 d. Nuolatiniai Lietuvos gyventojai taip pat turėtų nepamiršti deklaruoti ir užsienyje gautų pajamų bei turimo turto.

Pažymėtina, kad ši tvarka galioja tik nuolatiniams Lietuvos gyventojams, ne emigrantams, kurių pajamų apmokestinimu rūpinasi valstybės, kuriose jie gyvena ir dirba.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS