Klaipėdoje baltarusiai minės Laisvės dieną | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOJE BALTARUSIAI MINĖS LAISVĖS DIENĄ

Klaipėdoje šalia paminklo „Arka“ pirmadienį, kovo 25-osios pavakarę, ketinama paminėti Baltarusijos nepriklausomybės arba Laisvės dieną. Į sankcionuotą mitingą planuoja susirinkti kelios dešimtys šiuo metu Klaipėdoje gyvenančių Baltarusijos piliečių, kurie dėl Aleksandro Lukašenkos režimo buvo priversti išvykti iš tėvynės.

Tautiečių susiėjimą, siekiant paminėti kol kas nedemokratinės tėvynės Laisvės dieną, organizuoja Klaipėdoje nuo 2022-ųjų vasario su šeima gyvenanti Baltarusijos pilietė Evgenia Volotovskaya.

„Lietuvoje valstybės atkūrimo diena švenčiama vasario 16-ąją, baltarusiai irgi turi panašią datą – kovo 25 d. Tądien 1918 m. buvo paskelbta apie įkurtą Baltarusijos Liaudies Respubliką. Tik skirtumas tas, kad Lietuvoje šią dieną vyksta nuostabiausia šventė, o Baltarusijoje visi, kurie švenčia kovo 25-ąją, deja, sodinami į kalėjimą. Todėl mes, susirinkdami pirmadienį prie „Arkos“, norime priminti klaipėdiečiams, kad represijos pas mus anaiptol nesibaigė“, – kalbėjo E. Volotovskaya.

Kiek realiai yra Baltarusijos piliečių, atvykusių į Klaipėdą dėl represijų tėvynėje, nėra tiksliai žinoma.

E. Volotovskaya mano, kad kovo 25-ąją į paminėjimą Klaipėdoje gali susirinkti apie 30 žmonių.

Moteris teigė, kad labai daug atvykėlių bijo dalyvauti viešuose renginiuose dėl Baltarusijoje likusių giminaičių saugumo.

„Aš ateisiu, nebijau. Kiek galima bijoti ir nieko nedaryti? Žinoma, galime šią šventę minėti ir savo šeimose, neišeidami į viešumą, bet manau, kad to nepakanka. Mes čia esame saugūs ir turime parodyti ryžtą, nes Baltarusijoje žmonės negali šios šventės švęsti – vien už baltos raudonos spalvos ir Vyčio simbolius jie yra areštuojami“, – kalbėjo E. Volotovskaya.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

> Senelis ant tanko

Kur taip aukštai užiropštei "seneli" dar nukrisi ir i mokykla-darželi nebenueisi.Lipk žemyn, nes mamyte paims dirža ir bus tau ir senelis ir tankas

Klausimėlis

Ar dar nepradėjo "žaliųjų žmogeliukų" deportaciją?

asdfjklk;;l

vyti nahren bulbasa su viduriais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS