Klaipėdoje – būstų nuomos varžybos | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOJE – BŪSTŲ NUOMOS VARŽYBOS

Uostamiestyje įsibėgėjo studentiškų būstų paieškos maratonas. Mokslų į uostamiestį krimsti atvykstantiesiems "sumedžioti" pigiai išlaikomą butą – nelengva misija. Paieškas apsunkina ne tik jaunam sunkiai įkandamos nuomos kainos, bet ir studento, kaip prasto nuomininko, reputacija.

Susidomėjimas mažėja?

Artinantis rugsėjui Klaipėdos būstų nuomos rinkoje – pagyvėjimas. Į  mokslus kibti besirengiantys jaunuoliai grįžta į miestą ir pradeda graibstyti studentiškam gyvenimui tinkamas patalpas.

Nekilnojamojo turto ekspertų teigimu, butų, kuriuose būtų gyvenama visus mokslo metus, aktyviai žvalgomasi jau kelias savaites.

"Studentai į paieškas neria tada, kai sužino, jog įstojo", – apibendrino nekilnojamojo turto paslaugas teikiančios bendrovės "Ober Haus" Vakarų Lietuvos regiono vadovas Linas Juozaitis.

Anot jo, susidomėjimas nėra toks, koks buvo anksčiau – tiek praėjusiais metais, tiek dar ankstesniais ar pastarąjį dešimtmetį.

"Atrodo, studentų sumažėjo", – atkreipė dėmesį L.Juozaitis.

Ieško nedidelio ir pigaus

Pašnekovo teigimu, prieš mokslo metus studentai paprastai žvalgosi nedidelių butų. Paklausiausi – mažos kvadratūros, pigesni, vieno arba dviejų kambarių būstai.

Paprastai jaunuoliai nori apsigyventi tose miesto vietose, kur įsikūrusios ir jų aukštosios mokyklos.

"Dauguma žiūri arčiau savo būsimos mokyklos. Galbūt, kad galėtų išsimiegoti ir likus 10 min. iki paskaitos pradžios išeiti iš namų", – šmaikščiai studentų gyvenimo įpročius apibūdino nekilnojamojo turto bendrovės atstovas.

L.Juozaitis taip pat pastebėjo, kad prieš mokslo metus būsimieji studentai būstus tradiciškai ketina nuomotis vieni. Anot jo, kompanijų, kurios žvalgytųsi didesnių erdvių, nesulaukiama, tačiau situacija vėliau pasikeičia.

"Kai mokslo metai įsibėgėja, tada jie bando kooperuotis, o dabar ieško kuo pigesnio ir kuo mažesnio būsto", – tvirtino pašnekovas.

Per mėnesį – ir keli šimtai

Pasak L.Juozaičio, studento poreikius atitinkantį būstą šiemet uostamiestyje galima išsinuomoti už vidutiniškai 200 eurų per mėnesį. Į šią sumą nepatenka kiti mokesčiai.

Seniai remonto nemačiusį vieno kambario butą, anot pašnekovo, Klaipėdoje buvo galima rasti ir už 150 eurų, tačiau tokie variantai išgraibstyti labai greitai.

"Jaunuoliai ieško būtų, kurių nuomos kaina siekia nuo 150 iki 200 eurų. 250 ar 300 eurų jie nėra linkę mokėti", – apibendrino L.Juozaitis.

Kiek geresnės būklės, nedidelio ir kosmetiškai tvarkingo būsto geresniame rajone nuomos kaina svyruoja nuo 250 iki 300 eurų. Pridėjus galimas komunalinių mokesčių išlaidas, per mėnesį gyvenimas tokiame būste jaunuolio ar jo tėvų kišenes paplonintų bemaž 400 eurų.

"Ne visi tėvai gali tiek mokėti, nes pinigų vaikui reikia duoti dar ir kasdienėms išlaidoms. Tuomet studentai pradeda kooperuotis, gyventi po kelis, vėliau kyla pykčiai – užburtas ratas. Kaita prasideda turbūt jau po pirmo mėnesio", – apibendrino L.Juozaitis.

Pašnekovo teigimu, dažniausiai brangų būstą išsinuomojusieji būna reiklesni, nuomotojams kelia aukštesnius reikalavimus.

Anot jo, palyginti su praėjusiais metais, šiemet ryškesnio butų nuomos kainų šuolio nepastebėta.

Stereotipas niekur nedingo

Vis dėlto, jaunuoliui radus jį tenkinantį būstą, dar nėra garantijos, kad pavyks jame įsikurti. Nuomotojai ne itin noriai į jiems priklausančias valdas įsileidžia studijuoti ir studentauti atvykstančiuosius.

Žmonės nelabai nori studentų – prašo didesnio depozito ar kelia kainą.

"Žmonės nelabai nori studentų – prašo didesnio depozito ar kelia kainą. Požiūris į studentus nėra pats geriausias", – tai, kad vis dar gajus studento, kaip prasto nuomininko, stereotipas pripažino nekilnojamojo turto ekspertas.

Dažniausiai savininkai baiminasi, kad jiems priklausančiame būste įsikūrę jaunuoliai jį pavers vakarėlių vieta, kils barnių su kaimynais.

Bijoma ir mokumo problemų – esą į svetimą miestą atvykę ir laisvę pajutę studentai pinigus iššvaistys pramogoms, esą jų nebeliks nuomos, komunaliniams mokesčiams sumokėti.

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai visai beviltiškose situacijose griebiamasi gudrybių – būstą savo vardu išsinuomoja jaunuolio tėvai ir ten apgyvendina savo atžalą.

Klaipėdoje – pigiausia

Vasarai baigiantis ir į miestus grįžtant studentams, nekilnojamojo turto nuomos rinkos pagyvėjimas stebimas ir skelbimų portaluose.

Portalo Aruodas.lt duomenimis, aktyvusis periodas, kai butų skelbimais domimasi labiausiai, prasideda nuo vasaros vidurio, o pats pikas fiksuojamas rugpjūtį.

Nors į uostamiestį savo atžalas išleidžiantieji už jaunuolių gyvenimą nuomojamuose būstuose kas mėnesį paklos po kelis šimtus eurų, Kaune ar Vilniuje studijuojančiųjų šeimoms teks dar labiau susiveržti diržus.

Portalo duomenimis, vieno kambario buto nuoma, neatsižvelgiant į tikslią vietą, statybos metus bei kitus ypatumus, vidutiniškai svyruoja apie 180 eurų. Kaune už tokį būstą tektų pakloti 220 eurų, o Vilniuje – 280 eurų per mėnesį.

Dviejų kambarių butų kainos dar didesnės: Klaipėdoje už tokį butą vidutiniškai prašoma 350–400 eurų, Kaune tektų mokėti kiek mažiau – 300–360, o Vilniuje kas mėnesį tektų atseikėti 400–450 eurų.

Ryžtasi ir įsigyti

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai, įvertinę išlaidas, teksiančias nuomojant būstą savo atžalai, tėvai ryžtasi investuoti ir nupirkti butą.

Tokiais atvejais dažniausiai palaukiama bent pusmetį ir įsitikinama, ar jaunuolis tikrai mokysis kitame mieste esančioje aukštojoje mokykloje.

Tiesa, ši tendencija ryškesnė sostinėje. Klaipėdoje nuo tokio žingsnio kiek atgraso nežinia, ar po studijų žmogus grįš į savo gimtąjį miestą, ar gyvenimą kurs uostamiestyje.

Šiuo metu tarp studentų populiarūs nedideli, ekonominės klasės butai, parduodami už vidutiniškai 30–40 tūkst. eurų.

"Yra ir tokių, kurie išgali mokėti daugiau, tačiau tikrai nėra taip, kaip Vilniuje. Galbūt dėl studentų skaičiaus, Klaipėdoje jis tikrai yra mažesnis nei Vilniuje ir Kaune", – aiškino L.Juozaitis.

Siūlo tris variantus

Į Klaipėdą iš kitų miestų studijuoti atvykstantys jaunuoliai turi galimybę apsistoti ir aukštųjų mokyklų bendrabučiuose.

Pavyzdžiui, Klaipėdos universiteto studentai gali rinktis iš trijų variantų – po vieną bendrabutį stovi Statybininkų prospekte, Karklų gatvėje ir greta universiteto miestelio, esančio Herkaus Manto gatvėje. Pastarasis duris atvėrė visai neseniai.

Klaipėdos universiteto studentų sąjungos prezidentė Aistė Stalmokaitė teigė, kad bendrabučiuose įsikurti nusprendusieji paprastai juos renkasi pagal tai, kuriame fakultete studijuos. Norima, kad bendrabutis būtų arčiausiai fakulteto.

Tikėtina, kad įsikūrus čia pavyks išleisti mažiau pinigų, nei nuomojantis butą.

Studentų atstovės teigimu, gyvenimo Klaipėdos universiteto bendrabučiuose kaina svyruoja nuo 50 iki 90 eurų.

Už galimybę apsistoti naujajame bendrabutyje piniginę teks atverti plačiau – pakloti 90 eurų, tačiau čia ir privalumų daugiau: namas yra naujos statybos, kiekvienas kambarys turi savo atskirą dušą, tualetą.

"Jeigu nori gyventi vienas – kaina yra didesnė. Jeigu nori vienas įsikurti naujausiame bendrabutyje, tai atsieis 110 eurų", – dėstė A.Stalmokaitė.

Netenkina kokybė

Studentų sąjungos prezidentė patikino, kad vietų universiteto bendrabučiuose pakanka visiems norintiesiems.

Ir nors galima rinktis net iš trijų bendrabučių, kuriuose gyventi yra kur kas pigiau nei savarankiškai nuomojantis būstą, ne visi jaunuoliai ryžtasi juose įsikurti.

A.Stalmokaitė pripažino, kad kai kuriems studentams neįtinka bendrabučiuose siūlomos gyvenimo sąlygos.

Kaip gyvenimo bendrabutyje pranašumus A.Stalmokaitė įvardijo ne tik mažesnę kainą bei galimybę rinktis iš kelių skirtingų vietų, bet ir tai, jog čia galima susirasti naujų draugų, plėsti akiratį.

GALERIJA

  • Klaipėdoje – būstų nuomos varžybos
  • Linas Juozaitis
  • Aistė Stalmokaitė
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Butai-nekilnojamas turtas

Nekilnojamas turtas - tai vertybe, o jis per amzius brangsta(cia jums ne kokia masina ar ""laikrodis su gegute"".....

cha

paziurejus i busima demografine kreive po astuoniu metu reikes studentus i raudonaja knyga irasyt,kaip nykstancia faunos rusi

Anonimams

Prieš kelis metus komentuojantys "išminčiai" juokėsi, kad butai brangzzzzzz, tuo netikėdami, ir per porą metų Vilniuje apie 30 proc. pakilo. Jūsų sarkazmas saikingesnis galėtų būti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS