Klaipėdoje – virtuali ekskursija po atkurtą miesto pilį | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOJE – VIRTUALI EKSKURSIJA PO ATKURTĄ MIESTO PILĮ

  • 5

Lapkričio 8 d. startuos tarptautinė konferencija, kurios metu bus ieškoma naujų idėjų, kaip toliau vystyti piliavietės atnaujinimo projektą. Aktyviai dalyvauti renginyje, prisidėti prie miesto pilies atkūrimo kviečiami miestiečiai. Juk būtent klaipėdiečiams ir norima atstatyti šį istorinį objektą.

Tarptautinė konferencija „Klaipėdos pilies atkūrimo perspektyvos“ vyks Klaipėdos piliavietės rytinės kurtinos salėje (Pilies g. 4). Renginys nėra mokslinis ar apžvalginis. Jo metu siekiama įvairiapusiškai išdiskutuoti tolimesnes Klaipėdos pilies vystymo perspektyvas. Tad laukiami ir verslininkai, ir nekilnojamo turto vystytojai, ir paprasti klaipėdiečiai, kuriems svarbi miesto ateitis. Iš anksto užsiregistruoti į renginį nereikia.

Klaipėdos miesto savivaldybės organizuojamoje nemokamoje konferencijoje bus pristatytas piliavietės projektas. Dalyviai galės ne tik išgirsti apie jo svarbą, istoriją, esamą situaciją, perspektyvas, bet ir pažvelgti į ateitį, kaip galėtų atrodyti atkurta tvirtovė iš įvairių miesto pusių, pasivaikščioti po objekto vidų. Sukurtą virtualų Klaipėdos pilies 3D modelį pristatys įmonė „Uostamiesčio projektai“.

Konferencijos metu bus analizuojamos ne tik kultūros paveldo atkūrimo galimybės Lietuvoje, bet ir savo patirtimi dalinsis svečiai iš Vokietijos, Lenkijos, Latvijos.

Renginio dalyviai išgirs, kokių klausimų kyla, atkuriant Vilniaus Aukštutinę pilį, kaip buvo atkurta Daugpilio tvirtovė, išnaudota Panemunės pilis, kodėl Ščecinas pasirinko statyti modernų muziejų istorinėje miesto dalyje, kokios veiklos čia organizuojamos.

Svečiai iš Vokietijos apžvelgs įvairias istorinių pastatų pritaikymo galimybes, bandys atskleisti, kodėl vienose tvirtovėse, pilyse klesti viešbučiai, o kitose ši veikla nėra sėkminga. Pateiks konkrečius pavyzdžius iš visos Europos.

Bus analizuojamos viešojo sektoriaus ir privataus verslo partnerystės galimybės, atkuriant piliavietę, pateikta Lietuvos patirtis šioje srityje. Skirtingų sričių specialistai grupėse diskutuos apie miesto pilies atkūrimą, pritaikymą įvairiems poreikiams, kokios veiklos čia galėtų būti organizuojamos.

Klaipėdos pilies ir bastionų kompleksas yra vienas svarbiausių Klaipėdos ir viso Pajūrio regiono išlikusių kultūros paveldo objektų. Ši teritorija vertinama kaip išskirtinė nacionalinė vertybė, turinti architektūrinę, urbanistinę, istorinę-asociatyvinę vertę ir teikianti savitumą uostamiesčiui.

2012 m. įmonė „Uostamiesčio projektas“ parengė pirmojo piliavietės atnaujinimo etapo techninį projektą „Šiaurinės kurtinos atkūrimas; rytinės kurtinos atkūrimas, pritaikant esamą dažų sandėlį; pilies ir bastionų komplekso teritorijos sutvarkymas“. Preliminari darbų kaina tuometinėmis kainomis siekė 13,3 mln. eurų. Kadangi projektas sudėtingas, o reikalingos investicijos didelės, numatyta, kad jį būtų galima įgyvendinti etapais.

Pirmiausia buvo restauruotos princo Karlo ir princo Frydricho bastionų ir šiaurinės bei rytinės kurtinos atraminės sienutės, konservuoti ir restauruoti tyrimų metu atkasti archeologiniai mūrai ir grindinių atodangos, suremontuotos juos dengiančios stoginės, sutvarkytas pilies kiemas, klojant dangą, žyminčią pilies rūmų bei išorinių bastionų ir kurtinų kontūrus, įrengtas Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus informacijos centras. Šie darbai atsiėjo 968,4 tūkst. eurų. Dalis lėšų skirta iš ES fondų.

Toliau ėjo Klaipėdos pilies ir bastionų komplekso rytinės kurtinos atkūrimas, Antrojo pasaulinio karo laikų dažų sandėlio restauravimas, pritaikant jį visuomeninių renginių ir turizmo reikmėms. Atgaivintame pilies ir bastionų komplekse sudarytos sąlygos kultūrinio-pažintinio ir konferencinio turizmo plėtrai. Bendra šio projekto vertė beveik 4,5 mln. eurų. Dalį lėšų taip pat skyrė ES.

Klaipėdos savivaldybė tęsia piliavietės atnaujinimo darbus. Siekiama atkurti šiaurinę kurtiną, pritaikant turizmo reikmėms, princo Karlo bastioną, restauruoti didįjį bokštą, įrengti vidaus ir lauko inžinerinius tinklus. Šio projekto vertė per 4,5 mln. eurų. Jis finansuojama miesto biudžeto lėšomis.

Į tarptautinę konferenciją atėję klaipėdiečiai galės ne tik pažvelgti, kaip atrodytų atkurta pilis iš įvairų miesto vietų, bet ir virtualiai pasivaikščioti po jos vidų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Memelis Mėnulis

Mėnulio miestas Klaipėda, Saulės miestas Šiauliai. Atstatysim kryžiuočių sugriautą tvirtovę, Ir sugrįš į Tėvynę Lietuvos vaikai..

Reikia paminklo!!!

Sveiki kodėl yra paminklai visiems? O Klaipėdos miesto atsiradimo/susikūrimo paminklo nėra? Reikėtų pastatyti koki paminklą miesto labui! O pilį atstatyti tvarkosi Kaunas Tvarkykimės ir mes !!!!

Vikas

Pili reikia atstatyti, Sv. Jono baznycia reikia atstatyti ir visus "vaiduoklius" mieste reikia atstatyti. Gaila kitos graziu architekturiniu paminklu vietos uzstatytos sovietiniais "monstrais"...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS