Klaipėdos bibliotekininkai gelbsti nykštukus | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS BIBLIOTEKININKAI GELBSTI NYKŠTUKUS

Negalėdami užmiršti pernykštės masinės mažiausių Lietuvos paukščių – nykštukų žūties, kurie per rudeninę migraciją skrido tiesiai ir į I.Simonaitytės bibliotekos vidinio kiemelio langus, bibliotekininkai šiemet įstaigos langus apklijavo plėšriųjų paukščių siluetais.

Palipus į I.Simonaitytės bibliotekos antrąjį aukštą, kur yra Galerija 13L, taip pavadinta būtent dėl trylikos langų, nukreiptų į vidinį įstaigos kiemą, akį patraukia ne tik spaudos fotografijų paroda, bet ir ant langų stiklų priklijuoti plėšriųjų paukščių siluetai.

Tokiu būdu bibliotekininkai siekia atbaidyti nykštukus – mažiausios Europoje gyvenančių paukščių rūšies atstovus, kad šie nežūtų.

"Pernai rudenį jų žūtys būtent šioje vietoje buvo tiesiog masinės. Sunku buvo žiūrėti į tuos bejėgius, gležnus paukštukus. Todėl šiemet pasiruošėme iš anksto. Ir tos bėdos nebėra, nykštukai lange mato tariamą plėšrūną ir aplenkia šią vietą. Tie siluetai puoš langus, kol baigsis paukščių migracija", – pasakojo I.Simonaitytės direktoriaus pavaduotoja Laima Pačebutienė.

Ornitologai aiškino, kad sparnuočiai rudenį intensyviai migruoja ir tiesiog nepastebi stiklinių pastatų ar langų. Į juos atsitrenkę paukščiai apsvaigę krinta žemyn.

Dėl beprasmės paukščių žūties sunerimę gamtininkai prašė žmonių ant stiklinių pastatų bei daugiabučių langų klijuoti įspėjamuosius lipdukus. Juolab Europoje piliečiai yra įstatymų įpareigoti atitinkamai ženklinti stiklus ir triukšmo sieneles, esančias palei kelius.

Klaipėda yra dviejų didžiųjų migracijos kelių susikirtimo taške. Ornitologų teigimu, piko metu per parą pro Klaipėdos švyturį praskrenda iki milijono paukščių. Deja, dėl stiklų jų žūva daugybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS