Klaipėdos kiemų laukia renesansas | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS KIEMŲ LAUKIA RENESANSAS

Daugiabučių namų gyventojai beveik metus patys moka už kiemų švarinimą. Teigiama, kad, pasikeitus tvarkai, teritorijų priežiūra pagerėjo. Savivaldybės sutaupytos lėšos grįžta į kiemus – bus investuota į jų apšvietimą, stovėjimo vietų plėtimą, želdinių tvarkymą. Darbai jau startavo.

Pašalino medžius ir krūmus

Uostamiesčio daugiabučių namų gyventojai kiemų priežiūra rūpinasi nuo praėjusių metų lapkričio. Savivaldybė, kuri anksčiau mokėjo už šią paslaugą, šiemet sutaupė apie 728 tūkst. eurų.

Kaip ir žadėta, lėšos bus investuotos į kiemų infrastruktūrą. Prioritetas teikiamas apšvietimui, naujoms automobilių stovėjimo vietoms įrengti, želdiniams tvarkyti.

Dalis gyventojų pokyčius kiemuose turėtų pajusti dar šiemet.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė tvirtino, kad iki metų pabaigos 17-oje Sportininkų g. gyvenamojo rajono teritorijų planuojama įrengti apšvietimą.

Beveik visi projektai parengti, sutartis su darbus atliksiančiu rangovu pasirašyta rugsėjį.

Švyturio gatvės daugiabučių namų kiemuose jau prasidėjo pasiruošimas apšvietimui įrengti. Iškirsti medžiai, krūmai, kurie trukdytų elektros linijoms pakloti, žibintų atramoms statyti.

Šie darbai taip pat atliekami Klaipėdos daugiabučių namų kiemų infrastruktūros gerinimo programos lėšomis.

Darbuosis visame mieste

Sutartis sudaryta ir dėl grupės kiemų, esančių įvairiose miesto vietose, apšvietimo projektavimo. Tikimasi, kad iki metų pabaigos projektai bus baigti. Darbai vyks kitąmet.

Apšvietimo projektavimo darbai bus perkami ir dar vienai grupei kiemų. Darbai juose turėtų startuoti kitais metais.

"Specialiai žiūrėjome, kad darbai vyktų ne vienoje teritorijoje, o visame mieste, visų daugiabučių namų administratorių teritorijose. Norime, kad kuo daugiau žmonių pajustų, jog naudojamos sutaupytos kiemų valymo lėšos", – pabrėžė I.Šakalienė.

Pusę kiemų, kuriuose pirmiausia turi vykti darbai, atrinko speciali komisija, kitą – bendruomenės. Tai buvo padaryta pagal specialius kriterijus.

Želdinių aklai nešalins

Šiemet 100 tūkst. eurų planuojama išleisti želdiniams prie daugiabučių namų tvarkyti. Anot I.Šakalienės, naudoti lėšas šiam tikslui nuspręsta, atsižvelgiant į gyventojų prašymus.

Klaipėdiečiai nori, kad kiemuose būtų nugenėti ar nukirsti medžiai, pašalinti krūmai.

Priežastys įvairios. Vieniems medžiai užstoja šviesą, kitiems ardo stogą, tretiems auga per arti pamatų, ketvirti baiminasi, kad, papūtus stipresniam vėjui, koks nors lapuotis nenuvirstų ir nesužalotų žmogaus ar nesuniokotų turto. Kai kuriuose kiemuose želdiniai jau yra virtę brūzgynais.

Tačiau medžiai, krūmai nebus šalinami aklai. Pirmiausia juos įvertina speciali komisija ir nusprendžia, ar tikrai reikia imtis tokių darbų.

"Žmonės mus atakuoja. Patiems jiems atlikti tokius darbus yra per brangu. Todėl ir nusprendėme juos vykdyti iš kiemų infrastruktūros gerinimo programos. Bus iškirsti menkaverčiai krūmai, išvalytos teritorijos. Kurį laiką bus ramu. Gyventojams neskaudės galvų dėl netvarkingų, peraugusių ar pavojingų želdinių, nereikės galvoti, iš kur paimti pinigų darbams", – teigė vedėja.

Tvarkant želdinius, iš karto atsižvelgiama į projektus, kuriuos numatoma įgyvendinti kieme. Pašalinami medžiai, krūmai, kurie gali trukdyti darbams.

Baigus darbus Sportininkų gatvės rajone, želdiniai bus tvarkomi kituose.

Daugiau vietų automobiliams

Daugiabučių namų kiemuose, atsižvelgiant į teritorijų planavimo dokumentus, kur yra galimybė, planuojama praplėsti ir automobilių stovėjimo aikšteles.

Numatoma, kad atsiras 1,6 tūkst. naujų stovėjimo vietų. Ruošiamasi skelbti konkursą projektavimo darbams. Naujas vietas žadama pradėti įrenginėti kitąmet.

I.Šakalienė pabrėžė, kad jų taip pat atsiras visų namų administratorių teritorijose.

"Pasirengimas, procedūros užtrunka daug laiko. Pirmiausia reikia parengti projektus. Jų neturėjome. Tad dalis gyventojų šiemet džiaugsis permainomis, tačiau didesni rezultatai bus matomi kitais metais", – komentavo vedėja.

I.Šakalienė prognozavo, kad šiemet nebus panaudoti visi iš kiemų priežiūros sutaupyti pinigai.

"Kiek liks, negaliu įvardyti. Darbai vyksta visu pajėgumu. Viskas paaiškės, kai jie bus baigti. Tačiau pinigai niekur nedings. Prašysime, kad kitiems metams skirtų daugiau. Projektai bus parengti, reikės išsirinkti tik rangovus. Kitais metais bus didysis šturmas", – akcentavo vedėja.

I.Šakalienės teigimu, daugiabučių namų infrastruktūrai daug metų nebuvo skiriama dėmesio. Šiems darbams paprasčiausiai trūkdavo lėšų.

"Kadangi gyventojai patys moka už kiemų priežiūrą, galime investuoti į infrastruktūrą, svarbiausius dalykus – apšvietimą ir automobilių stovėjimo vietų plėtrą. Žinoma, aplinką galima gerinti ir gerinti, bet vien jau pasirūpinus apšvietimu žmonės gali jaustis saugiau", – pabrėžė vedėja.

Už pažeidimus – baudos

Prieš patvirtinant tvarką, pagal kurią gyventojai patys turi rūpintis kiemų priežiūra, nerimauta, kad teritorijose gali įsivyrauti netvarka. Tačiau tokios baimės nepasitvirtino.

"Kiemų valymas tikrai nepablogėjo, o kai kur net pagerėjo. Ypač namų valdų teritorijose. Tikrai nėra tragedijos, kaip buvo piešiama. Mes taip ir manėme, kad tokios prognozės nepasitvirtins. Juk prieš 10 metų gyventojai patys tvarkėsi ir viskas buvo gerai", – prisiminė I.Šakalienė.

Pasikeitus tvarkai, dauguma gyventojų kiemų priežiūrą patikėjo daugiabučių namų administratoriams ar jų pasamdytoms įmonėms.

Norą patys valytis teritorijas išreiškė vos keli namai. Toks pasirinkimas populiaresnis tarp bendrijų.

"Gyventojai po darbų renkasi poilsį, o ne šluotą, tad teritorijos tvarkymo darbus patiki specialistams", – tvirtino bendrovės "Vėtrungės būstas" direktorius Marius Šiaulys.

Daugiabučius namus administruojančių įmonių vadovai vienbalsiai teigė, kad, pasikeitus tvarkai, kiemai tapo tvarkingesni. Viena pagrindinių priežasčių – teritorijos valomos dažniau, tris kartus per savaitę. Kai šią funkciją užtikrino savivaldybė, tai buvo daroma du kartus.

M.Šiaulys taip pat atkreipė dėmesį, kad atsižvelgiama ir reaguojama į gyventojų poreikius. Jei reikia, užsakomi ir papildomi aplinkos tvarkymo darbai.

"Yra stipri ir valymo kokybės kontrolės sistema. Gavę pranešimą apie netinkamai sutvarkytas teritorijas, problemines vietas, valytojai privalo jas operatyviai iškuopti", – tvirtino vadovas.

M.Šiaulio teigimu, bendrasis telefono numeris tokiems atvejams pranešti yra pakabintas kiekviename jų administruojamame name.

Pranešimai registruojami visą parą. Tai užtikrina, kad informacija nepasimes, o teritorijos bus sutvarkytos. Buvo atvejų, kai patikrinę teritorijas namo administratoriai taikė baudas rangovams.

Atsižvelgia į poreikius

Įmonių "Vitės valdos" ir "Debreceno valdos" direktorius Vaidas Barakauskas pabrėžė, kad užtikrinti geresnę tvarką kiemuose padeda ir nuolat tose pačiose teritorijose dirbantys kiemsargiai.

"Pasikeitus tvarkai, yra konkretūs grafikai, kada valomos teritorijos, į pastarąsias paskirti kiemsargiai. Subūrėme nuolatines brigadas. Anksčiau versdavomės su žmonėmis iš darbo biržos", – pasakojo vadovas.

Skaičiuojama, kad už kiemų valymą gyventojai moka maždaug po tris eurus per mėnesį. Mokesčio dydis priklauso nuo valomos teritorijos ploto, namo dydžio ir atliekamų darbų.

M.Šiaulys tvirtino, kad yra namų, kurie apsisprendė kiemus valyti ne pagal minimalius reikalavimus, o dažniau. Tačiau tokie atvejai yra pavieniai.

Daugumos teritorijų švara yra užtikrinama pagal minimalius reikalavimus, renkant šiukšles tris kartus per savaitę ir atliekant sezoninius aplinkos tvarkymo darbus priklausomai nuo metų laiko.

Tačiau pastebima, kad didėja poreikis papildomų aplinkos tvarkymo darbų pagal konkretaus namo gyventojų lūkesčius.

"Vieniems užtenka, kad nebūtų šiukšlių, kiti prašo ir pasodinti gėlių", – teigė M.Šiaulys.

Galvos skausmas – rakandai

Tiesa, per metus, kai pasikeitė namų priežiūros tvarka, pasirodė ir tam tikrų problemų.

Pasak I.Šakalienės, išlindo probleminės vietos, vadinamosios pilkosios zonos, kuriomis turi rūpintis savivaldybė. Jų sąrašas jau patikslintas,  suderintas valymo periodiškumas.

"Didžiausia problema šiose teritorijose buvo dėl šienavimo. Dėl šiukšlių tuose žaliuosiuose plotuose rūpesčių nekilo. Į situaciją reaguota operatyviai. Viskas jau sudėliota. Vėlavimų ir neatitikimų nebeliko. Nieko nuostabaus, kad išlenda visokių dalykų. Juk tvarka nauja. Reikia laiko, kol viskas susidėlioja", – tvirtino vedėja.

Pasak V.Barakausko, dar iškyla klausimų dėl teritorijų ribų. Ypač tose vietose, kur jų administruojamų namų teritorijos kertasi su bendrijomis.

"Kovojame, kad mūsų gyventojams nebūtų priskirtas bet koks lopinėlis, kuris netvarkomas. Juk kuo didesnis plotas, tuo daugiau išlaidų", – tvirtino direktorius.

Dar vienas galvos skausmas administratoriams – konteinerių aikštelių priežiūra. Pastaroji taip pat priskirta gyventojams. Prie konteinerių kraunami seni baldai, įvairūs rakandai, kitos stambiosios atliekos, nors tai daryti draudžiama.

"Gyventojai turėtų būti budrūs ir sudrausminti tuos, kurie didelio gabarito atliekas, šiukšles krauna ne tam skirtose vietose. Jų sutvarkymas yra papildomai apmokestinamas. Užfiksavus tokius tvarkos pažeidėjus, reikėtų informuoti savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių", – patarė M.Šiaulys.

Šiemet apšvietimas bus įrengtas šiuose kiemuose

Švyturio g. 8, 10

Malūnininkų g. 2

J.Janonio g. 26, 28

Smilties Pylimo g. 3

Švyturio g. 12–18

Pušyno g. 29, 29A, 33, 33A

Malūnininkų g. 1

Šiemet turėtų būti parengti šių kiemų apšvietimo projektai

Baltijos pr. 93–99

Taikos pr. 75, 77

Vaidaugų g. 5, 11

Vingio g. 39, 41

Lūžų g. 3, 5, 7

Mogiliovo g. 13, 15

Bandužių g. 6

Pietinė g. 3, 5, 7, 9, 11, 13

Taikos pr. 100, 102, 104

Vingio g. 1, 3

I.Simonaitytės g. 6, 10, 14, 16, 18, 20

Minijos g. 129, 131, 131A

Sulupės g. 11, 11A

Taikos pr. 41–59

Sausio 15-osios g. 18, 20, 22, 24

Ryšininkų g. 5

Liepų g. 34, 36, 38, 40, 42, 44, 44A, 46A

Malūnininkų g. 5

Sportininkų g. 17–21

Kretingos g. 11, 13, 15, 17, 19, 21

Vilhelmo Berbomo g. 2

Debreceno g. 37–39 perėjimas

Komentaras

Kristina Vintilaitė

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja

Gyventojų lėšomis daugiabučių namų kiemai tvarkomi beveik metus. Stebėjome situaciją nuo pat pradžių. Specialius kiemų patikrinimus organizuojame du kartus per savaitę, nors, kaip tvarkomas miestas, žiūrima kasdien. Pastebėjome, kad daugiabučių namų kiemai yra tvarkomi geriau nei fiziniams ir juridiniams asmenims priklausančios teritorijos. Pastarųjų savininkams tenka dažniau taikyti administracinio poveikio priemones, rašyti reikalavimus susitvarkyti ir duoti terminus, iki kada tai reikia padaryti. Pasitaikė, kai, tikrinant daugiabučių namų kiemus, buvo rasta nelabai tvarkingų teritorijų. Tačiau paaiškėjo, kad tai savivaldybės plotai, įsiskverbę į kiemus. Savivaldybės plotai turi būti tvarkomi biudžeto lėšomis. Įvertinus viską, nauja tvarka pasiteisino. Problemų kyla tik dėl konteinerių aikštelių, kurios taip pat priskirtos kai kuriems daugiabučiams namams. Gyventojai nesilaiko tvarkos ir tempia bei palieka prie konteinerių nereikalingus baldus, santechnikos įrenginius, padangas, įvairius rakandus, visokį šlamštą. Kiemų prižiūrėtojams surašėme nemažai reikalavimų, kad padarytų tvarką konteinerių aikštelėse. Šiemet jau arti šimto. Prižiūrėtojai drausmingai reaguoja ir tvarkosi. Tačiau dalis gyventojų toliau į aikšteles velka rakandus ir palieka. Ryte juos išveža, o vakare – vėl pilna. Šitaip elgdamiesi gyventojai gali sulaukti dienos, kai padidės mokestis už teritorijos tvarkymą. Į jį bus įskaičiuotas ir atliekų išvežimas iš konteinerių aikštelių. Juk tokie darbai taip pat kainuoja, o niekas kitas, išskyrus gyventojus, nepalieka rakandų.  Prižiūrėtojai išblizgina kiemus, šaligatvius, vaikų žaidimų aikšteles, o prie aikštelių – krūva didelio gabarito atliekų. Bandome tam užkirsti kelią. Žinoma, ne visos konteinerių aikštelės netvarkingos. Yra ir tokių, kur stambiųjų atliekų nepaliekama.

GALERIJA

  • Klaipėdos kiemų laukia renesansas
  • Klaipėdos kiemų laukia renesansas
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (33)

gamtininkė

Skerdikų puota rudenėjančioje Klaipedoje. medis auga šimtmečius, o nupjauna ir sunaikina per pusvalandį. Ką jie atrenka? Ekstrasensai, vos pažiūrėję mato, kurį medį sunaikinti.Išpliko visos Klaipėdos gatv ės. Širdis rauda, matant taip skerdžiamus medžius. Šakalienė su visomis -ienėmis ir -aitėmis pinigus, matyt gerus plauna.

Šakalienei

Šakaliene, juk Vitės kvartalas bus tvarkomas iš uosto pinigų, o ne iš miesto sutaupytų. Kodėl to nepasakote? Savivaldybė čia nė prie ko... Ir dar 100 tūkst. eurų bus "ištratinti" medžių naikinimui mieste, nes šiais metais šių lėšų paprasčiausiai nespėjate įsisavinti. Kodėl negalima tų pinigų tiesiog perkleti kitiems metams? Ar būtina skubiai atiduoti firmai su kuria esate pasirašę 3 metų bendradarbiavimo sutartį? Kompensuokite kadastrinių bylų ruošimą gyventojams, kurie planuoja įsiteisinti žemės sklypus prie daugiabučių geriau.

Šluota

Savivaldybė pati surašė reikalavimus "kiemus valyti 3 kart per savaitę". Kur tai daroma ? Pamatyti savo kieme šlavėją - laimė didžiulė. Kur jie valo , kur jie darbuojasi ?Bet eilutę Atsiskaitymo lapelį "teritorijos priežiūra" yrašė skubos tvarka.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS