Klaipėdos miestiečių draugija spaudžia verslininkus | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS MIESTIEČIŲ DRAUGIJA SPAUDŽIA VERSLININKUS

Klaipėdos miestiečių draugija prašo miesto politikų įpareigoti nekilnojamojo turto vystytojus Tomo gatvėje atkurti originalius buvusio Senamiesčio berniukų mokyklos pastato fasadus. Visuomenininkai nori, kad šie būtų darniai integruoti „į vertingą išlikusių pastatų visumą“, nes numatyti architektūriniai sprendiniai esą yra ydingi.

Siekia autentiškos visumos

Klaipėdos miestiečių draugija vėl sujudo dėl sklype Tomo g. 26–28 planuojamų statyti Svečių namų.

Toje vietoje kažkada buvo Senamiesčio berniukų mokyklos pastatas.

Visuomenininkai pageidautų, kad naujai statomas viešbutis būtų kuo panašesnis į senosios mokyklos pastatą.

„Draugija jau keletą kartų kreipėsi į kompetentingas institucijas, prašydama užtikrinti naujo statinio kokybę. Deja, projektuotojai ir iš dalies specialistai ne iki galo atsižvelgia į buvusio Klaipėdos senamiesčio berniukų mokyklos pastato architektūrinę vertę ir unikalios aplinkos visumą“, – miesto politikams atsiųstame rašte pažymėjo Klaipėdos miestiečių draugijos valdybos pirmininkas Benas Volodzka.

Vitalijus Juška. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Viskas – iš naujo

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vadovas Vitalijus Juška teigė, kad visuomenininkų reikalavimus supranta.

Esą visi norėtų, kad būtų atkurtas senosios mokyklos pastatas toks, koks buvo, tačiau tai sunkiai įmanoma.

Esami jų reikalavimai sunkiai įgyvendinami.

„Jei būtų mėginama atkurti tą pastatą, kaip visuomenininkai reikalauja, reikėtų peržiūrėti sklypų konfigūraciją, tada kiltų problemų dėl Pylimo gatvės, ten nebeliktų erdvės. Be to, projektas yra pakoreguotas. Pastatas buvo perprojektuotas, atsižvelgiant ir į mūsų, ir į Kultūros paveldo departamento pastabas. Buvome susitikę su B. Volodzka, buvo parodytos naujos vizualizacijos, dalis visuomenininko nuogąstavimų dingo, tačiau praėjo mėnuo, ir vėl viskas iš naujo“, – kalbėjo V. Juška.

Sunkiai įgyvendinama

B. Volodzka prašo miesto politikų įpareigoti nekilnojamojo turto vystytojus atkurti buvusio Senamiesčio berniukų mokyklos pastato originalius fasadus ir mano, kad teritorijos detalusis planas „nebeatliepia šiandienos poreikių ir darnaus miesto vystymo lūkesčių“.

Pasak V. Juškos, tam, kad būtų atkurtas senosios mokyklos vaizdas, sklypo savininkai turėtų prašyti savivaldybės panaikinti turimą statybos leidimą, reikėtų perdaryti specialųjį planą, taip pat perdaryti detalųjį planą.

„Miestiečių draugija apskritai buvo nusiteikusi „pririšti“ mokyklos atkūrimo klausimą prie Jono bažnyčios atstatymo. Tuo jie būtų įklampinę ir mokyklą, ir bažnyčią. Gerai, kad galiausiai jie šios idėjos atsisakė ir jų akiratyje liko tik berniukų mokykla, bet, mano manymu, esami jų reikalavimai sunkiai įgyvendinami“, – pabrėžė V. Juška.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Juozas

Ačiū dievui bent kažkas vargsta ir gina viešąjį interesą paveldo klausimu. Nes tuoj visą Klaipėdą ir senamiestį užvarys stiklinėmis baisiomis dėžėmis. Verslininkai nori uždirbti keletą milijonų - viskas ok, tegu uždirba, BET privalo kažką ir duoti miestui. Tai vadinasi socialiai atsakingas verslas. O architektai išverstaskūriai padugnės, braižo tai, ką liepia užsakovas. Čia būtų toks pat lygis, kaip gydytojas gydytų taip kaip liepia sergančio giminės, o ne tai ką jis žino, išmano ir pataria geriausio. Architektai turėtų irgi duoti analogišką kaip Hipokrato priesaiką. Klaipėdoje jau per daug savo modernaus šūdo pristatė tie nevykėliai besivaikantys tik pinigų "architektai"

XXIa ir ...

Senienu rankiotojai

Thomas

Būtina atkurti Autentiškus planuojamo atstatyti pastato fasadus ir visą pastato tūrį , peržiūrėkite sklypų konfigūraciją ,koreguokite specialųjį ir detalųjį planus , atverkite kelią senojo Memelio architektūrai .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS