Klaipėdos miesto herbas – anonimų rankose | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS MIESTO HERBAS – ANONIMŲ RANKOSE

Klaipėdos miesto herbu manipuliuoja anonimai. Nežinomų asmenų sukurtoje feisbuko paskyroje ne tik siekiama naujų Klaipėdos savivaldybės tarybos rinkimų ir primygtinai reikalaujama miesto valdžios atsistatydinimo, bet naudojama ir oficiali uostamiesčio simbolika, nors tam miestas leidimo neišdavė.

Kaip Pilypas iš kanapių

"Politinė organizacija in Klaipada, Klaipėdos Apskritis, Lithuania."

Taip socialiniame tinkle "Facebook" pasivadinę veikėjai, nesugebėję parašyti net miesto pavadinimo be klaidų, skelbiasi Klaipėdoje turintys didelių ambicijų.

Ir daugeliui smalsu, iš kur visai neseniai radosi toks portalas, kas jo kūrėjai ir kokie jų tikslai?

Be deklaracijų: "Atgaivinkime Klaipėdą visi kartu, sugrąžinkime miestui uostą, sukurkime daugiau darbo vietų, išlipkime iš provincijos statuso", naujieji miesto gelbėtojai bando įteikti, kad Klaipėdai kuo skubiausiai reikia naujos valdžios, todėl būtina skelbti išankstinius savivaldos rinkimus, nes dėl valdančiųjų veiksmų klaipėdiečiai emigruoja, o pati Klaipėda merdi.

Puslapio lankytojai, aptikę alogizmų, klausia: "Įdomu, ar šio puslapio autorius bent supranta, kad ne Klaipėdos politikai įstatymus kuria, o Lietuvos Seimas?"

Portalo administratorius atsakė: "Dar kartą padėkosiu už komentarą. Visada stengiamės nereaguoti į panašaus pobūdžio puolimus. Nes miesto valdžios advokatų yra nemažai ir kaip apginsi savo neveiklumą. Lieka tik puolimo taktika. Kas iš jūsų komentaro akivaizdžiai tai ir atspindi" (čia ir toliau kalba netaisyta – A.D.).

Ir dar: "Labai jau mes populiarūs pasidarėme. Mus jau visokių sisteminių partijų atstovai šnipinėja. Suprantu, kodėl. Jiems trūksta idėjų, jie tapo neįgalūs ir yra įkalinti savo įpročių ir nenutrūkstamo poreikio tenkinti savo specialius poreikius. Nenustebčiau, jei mūsų skelbiamos mintys ir idėjos atsirastų ir jų programose, kaip jų nuosavos idėjos. Lietuvoje pasidarė norma vogti ir apsimesti po to, kad tai jam priklauso. Vienaip ar kitaip jie jau mūsų bijo. Junkimės visi kartu ir patraukime visus į šalį, kuriems nerūpi Klaipėda, o rūpi tik asmeniniai poreikiai."

Slepia savo tapatybę

Portalo kūrėjai, pasivadinę politine organizacija, adresą nurodė Klaipėdoje, Tilžės gatvėje, tačiau be jokių konkretesnių koordinačių.

Jokių pavardžių ar pavadinimų nematyti, tik rinkimų programa, kurioje – įprasti populistiniai pažadai, kurie, kaip ir jie patys teigia, tiktų bet kuriai politinei partijai.

Ir dar. Neseniai sukurtą puslapį mėgsta 1 136 žmonės, o jį nuolat seka arba stebi dar apie tūkstantis asmenų.

Tačiau bet koks mėginimas suvokti, kas jie tokie, kurie ketina išgelbėti miestą nuo socialinės ir politinės katastrofos, sulaukia tik išsisukinėjimų.

Jurgita C. paklausė: "O kas esate jūs?

Portalo administratorius atsakė: "Ačiū už paklausimą. Mes būtinai pranešime mūsų FB profilyje apie iniciatyvinę grupę. Galiu patikinti, kad mes nesame ir nebuvome niekada su kokiomis sisteminėmis partijomis tokiomis, kaip jūsų Liberalų sąjūdžio ar konservatorių, ar socdemų. Taip pat nepriklausėme ir nepriklausome jokiai pop partijai kaip Valinsko, Pakso ar Karbauskio. Aš suprantu jūsų nusivylimą savo partijos vadovybės veiksmais. Jie privalėtų visi atsistatydinti ir nauja liberalų karta turėtų sugrąžinti gerąjį vardą."

Vytis R. paklausė: "O gal galime pavardėmis? Kas tie jūs?"

Atsakymas: "Sveiki. Be jokios abejonės galima. Mes artimiausiu laiku pateiksime visuomenei visą iniciatyvinės grupės sąrašą. Galiu patikinti, kad sąraše nerasite esamų ar buvusių politikų. Sekite mūsų naujienas. Ačiū už palaikymą."

Naudoja miesto simbolius

Šie mįslingi veikėjai gal ir nebūtų verti dėmesio, jei ne oficialios Klaipėdos simbolikos nusavinimas portale be miesto leidimo.

Heraldikos naudojimo nuostatuose rašoma: "Miesto herbas ir vėliava – miesto tapatybės ženklai, turintys ypatingą kultūrinę reikšmę bei istoriją. Tačiau, norint šią simboliką naudoti asmeninėms reikmėms, vien gerų užmačių nepakanka – reikia ir leidimo."

Oficialaus leidimo tariami Klaipėdos gelbėtojai, žinoma, neturi.

"Leidimo jie tikrai neturi. Turėsime reaguoti", – teigė Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis.

Tai yra rimti pažeidimai, taip neturėtų būti.

"Tai yra rimti pažeidimai, taip neturėtų būti. Yra tam tikros netvarkos šioje vietoje. Tiems, kurie kreipėsi dėl miesto simbolikos panaudojimo, mes tokius leidimus duodame. Tai ir Klaipėdos universitetas, ir Greitosios pagalbos tarnyba, miesto simbolika žyminti savo automobilius, ir dienraštis "Klaipėda", – teigė Klaipėdos savivaldybės Architektūros poskyrio vyr. specialistas Mindaugas Petrulis.

Emigrantui įstatymai nerūpi

Klaipėda jau susidūrė su atveju, kai be miesto leidimo naudotas miesto herbas.

Pernai rugpjūtį paaiškėjo, jog Hoizenštame, netoli Frankfurto prie Maino, krovinių gabenimo, transporto remonto ir pardavimo paslaugas teikianti kompanija savo įmonės logotipe Klaipėdos herbą naudoja nuo pat jos įkūrimo 2013 m.

Tokį prekės ženklą savo bendrovei pasirinko prieš keliolika metų į Vokietiją emigravęs klaipėdietis.

Esą jis kažkur girdėjęs, kad jei žinomas simbolis yra nors truputį pakeistas, tai jį galima net patentuoti.

Tačiau oficialiai heraldikai tai negalioja. Buvo pareikalauta miesto herbą pašalinti iš bendrovės puslapių.

"Herbas yra nematerialus savivaldybės turtas, tai yra tas pats, kaip bet kurios kompanijos prekės ženklas. Įsivaizduokite, kuo pasibaigtų, jei kas nors imtų naudoti žinomos bendrovės logotipą savo tikslams. Viskas baigtųsi teisme. Taip ir mūsų atveju", – sakė N.Lendraitis.

Tačiau praėjo daugiau nei pusmetis, o emigrantas reikalavimų nepaiso.

Jo interneto svetainėje tebėra Klaipėdos herbas, įspraustas į skydą, taip iškraipant jo originalų vaizdą, o tai pagal įstatymus irgi nėra leistina.

"Ši įmonė nepaiso Lietuvos Respublikos teisės aktų. Todėl teks kreiptis į Vokietijos ženklus ar logotipus registruojančias institucijas, kad panaikintų šios kompanijos ženklo registraciją", – teigė Klaipėdos savivaldybės Informavimo ir e. paslaugų skyriaus vedėja Vilija Venckutė-Palaitienė, pripažinusi, jog miesto heraldikos naudojimą kontroliuoti išties sudėtinga.

Pasivadino "Klaipėdos savivaldybe"

Klaipėdos savivaldybė jau kartą prašė skubiai imtis priemonių ir nebenaudoti Klaipėdos miesto herbo ir vėliavos šios įmonės logotipe, prekės ženkle, reklaminėje atributikoje ir kitoje simbolikoje, priešingu atveju tikino būsią priversti savo pažeistas teises ginti teisme.

Regis, toks įspėjimas emigrantui įspūdžio nepadarė.

"Tiesą sakant, nelabai suprantu, kokia iš to yra sėkmė verslui ir identitetui bei koks tai yra efektas pačiam savininkui. Nostalgiją tėvynei galima išreikšti ir kitokiais būdais. Kiekvienas ženklas, taip pat ir prekinis, turi tam tikras reikšmes, kurios tam tikroje situacijoje vartotojams yra svarbus priimant tą informaciją. Panaudoti Klaipėdos herbą šiuo atveju yra tiesiog neprofesionalu", – įsitikinęs M.Petrulis.

Miestas dėl herbo nesutaria ne tik su emigrantu. Dar sunkiau susitarti su anonimais, kurie į jokias kalbas su savivaldybe apskritai nesileidžia.

Anot V.Venckutės-Palaitienės, yra dar viena socialinio tinklalapio "Facebook" paskyra, pavadinta "Klaipėdos miesto savivaldybėje", kurioje taip pat panaudoti miesto simboliai.

Tačiau nei dėl pavadinimo, nei dėl simbolių pašalinimo miestui su portalo administratoriais, kurie veikia anonimiškai, susitarti taip pat nepavyko.

Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas sakė, kad už miesto (skirtingai nei valstybės) herbo ar vėliavos netinkamą naudojimą administracinės atsakomybės nėra, esą tokiu atveju miestui savo teises belieka ginti tik civiline tvarka.

"Reikėtų įvertinti šio tinklalapio turinį, tada galėtume spręsti dėl galimybės kreiptis į teismą su prašymu apginti savivaldybės neturtines teises, šiuo atveju – garbę ir orumą", – pabrėžė A.Kačalinas.

GALERIJA

  • Dar pernai vasarą vienas emigrantas iš Klaipėdos, gyvenantis ir dirbantis Vokietijoje, buvo įspėtas nenaudoti savo firmos logotipuose Klaipėdos herbo, tačiau jokie įspėjimai jam, regis, nė motais.
  • Naujadaras: neaiškūs veikėjai, naudojantys Klaipėdos miesto heraldinius ženklus, sukūrė socialinio tinklalapio paskyrą, diskredituojančią uostamiesčio valdžios institucijas.
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Hmm

O kas draudžia internetinėje erdvėje anonimu? Aš galiu Facebooke pasivadinti viso pasaulio valdovu ir visų religijų tėvu. Ir ką? Gausiu iš kokios bažnyčios ieškinį, kad kryžių vietoje nuotraukos užsidėjau?

@klaipedosateitis

Papildomai dėl teksto "Politinė organizacija in Klaipada" šis tekstas automatiškai metamas facebook'o. Jei turite dėl to problemų tai ir kreipkitės į facebook, kad jie savo klaidas ištaisytu.

Anonimas

Labai idomiai straipsnio autorius elgiasi. Kitus kaltina anonimiškumu, nors pati lankosi puslapiuosi anoniminiu pseudonimu "Madmuazel Pompadur". Cia turbut viskas gerai, svarbu kitus apsaukti anonimiskumu, o paciam taisykles negalioja. Dvigubi standartai. Negražu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS