Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus ir mero 2022 m. veiklos ataskaita | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS MIESTO SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJOS DIREKTORIAUS IR MERO 2022 M. VEIKLOS ATASKAITA

  • 0

Dėkojame už bendrą darbą Savivaldybės administracijai, Savivaldybės tarybos nariams bei kiekvienam klaipėdiečiui, savo darbais, idėjomis ir iniciatyvomis prisidedančiam prie miesto augimo.

2022-ieji, be jokios abejonės, į istoriją įeis kaip dramatiškai pasaulį pakeitę metai. Dar nebuvome (o ir nesame) pamiršę COVID-19 pandemijos iššūkių bei išbandymų, tačiau vasario 24-ąją prasidėjęs Rusijos Federacijos karas prieš suverenią Ukrainos valstybę ne tik skatino susitelkti, padėti, palaikyti, bet ir tiesiogiai keitė klaipėdiečių kasdienybę, pateikė naujų iššūkių miestui – bendromis jėgomis sugebėjome priimti tūkstančius nuo karo pasitraukusių ukrainiečių, visomis išgalėmis stengėmės pagelbėti surandant jiems būstą, integruojantis į miesto gyvenimą, užtikrinome švietimą ukrainiečių vaikams, susitelkėme teikdami paramą, humanitarinę pagalbą, priėmėme ne vieną ryžtingą sprendimą adekvačiai reaguodami ir išreikšdami pilietinę bei politinę poziciją pasikeitusio pasaulio ir vertybių pervertinimo akivaizdoje.

Tęsėme viešųjų erdvių atnaujinimą – pakvietėme į atgimusį Danės skverą, ėmėmės ypač jautrios teritorijos – Skulptūrų parko – sutvarkymo, pietinėje miesto dalyje kūrėme naują poilsio zoną – Sakurų parką, pradėtas tvarkyti skveras ties Šilutės plentu.

Keitėsi ir daugiabučių namų mikrorajonai – finišuoja Rumpiškės kvartalo atnaujinimas, čia kiemai sutvarkyti kompleksiškai. Girdėdami gausybę pozityvių atsiliepimų, suprantame, kad turime ieškoti galimybių ir ateityje įgyvendinti panašius projektus, nes mikrorajonų, kurie lauktų tokio pat renesanso, yra ne vienas. Tikiuosi, kad šis geras pavyzdys įkvėps kiekvieną, kuris dirba miestui, siekti naujos kokybės.

Įgyvendinami ir svarbūs susisiekimo projektai, didžiausias jų – Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija ir estakados statyba. Per 2022-uosius sutelkus valstybės, Valstybinio jūrų uosto direkcijos ir savivaldos finansus pavyko gerokai pasistūmėti į priekį. Tikiuosi, kad 2023-ieji bus tokie pat intensyvūs, ir metų pabaigoje galėsime konstatuoti, jog liko tik nedidelė dalis darbų iki šio projekto finišo, tikintis, kad pokyčiai rinkimų kontekste nesutrukdys suplanuotų darbų tempo bei ritmo.

Tęsėme Ekonominės plėtros strategijos įgyvendinimą, vyko aktyvus partnerių bendradarbiavimas, apžvelgdami strategijos pažangą bei prognozes ateities ekonomikai pakvietėme į Klaipėdos ekonomikos forumą.

Tęsiama ekologiško viešojo transporto plėtra. Įgyvendinant Klaipėdos miesto savivaldybės (toliau – Savivaldybė) sprendimus vyko konkursinės procedūros ir pasirašytos sutartys dėl elektrinių autobusų įsigijimo, naujos transporto priemonės keleivius veš jau šiais metais. Taip pat ruoštasi naujovės – reguliaraus susisiekimo vandens keliu – startui. Elektrinis autobusas-katamaranas Dangės upe taip pat pradės kursuoti šiemet.

Dar labiau įsitraukta į Šv. Jono bažnyčios atkūrimo procesą. Sprendimas Savivaldybei tapti viešosios įstaigos dalininke ir skirti finansavimą bokšto projektavimui, tikimės, paspartins gražios iniciatyvos įgyvendinimą, o Šv. Jono bažnyčios bokštas neabejotinai taps vienu iš ryškiausių miesto identitetą formuojančių akcentų. Tęstas bendradarbiavimas su Kultūros ministerija ir dėl dar vieno miesto bendruomenei ir miesto identitetui svarbaus objekto – centrinio pašto pastato Liepų g. atgaivinimo.

KLAIPĖDA – AUGANTIS MIESTAS

2022-aisiais Klaipėda susidūrė su neeiliniais iššūkiais dėl Ukrainoje Rusijos pradėto karo. Tačiau bendromis pastangomis pavyko išlaikyti augantį miesto biudžetą, užtikrinti miestiečiams reikalingų paslaugų teikimą, tęsti projektų įgyvendinimą.

2022 m. vasario mėnesį Savivaldybės taryba patvirtino Klaipėdos miesto savivaldybės 2022–2024 m. strateginį veiklos planą bei 2022 m. Savivaldybės biudžetą. Patvirtintos biudžeto pajamos – 243,4 mln. eurų – 39,6 mln., arba 19,4 proc., didesnės nei 2021 m., biudžeto asignavimai iš pajamų – 243,8 mln. eurų – 36,5 mln., arba 17,6 %, didesni nei 2021 metais. Patikslintas biudžeto pajamų planas – 281,56 mln. eurų, įvykdytas 104,7 proc.

DAUGIAU ERDVIŲ KOKYBIŠKAM LAISVALAIKIUI

2022 m. buvo tęsiamas viešųjų erdvių atnaujinimas. Pavasarį atverta nauja sutvarkyta erdvė – Danės skveras, tapęs ypatingu traukos centru, šiltuoju sezonu lankytojų nestokojęs net vėlyvais vakarais. Danės skvero ir krantinių rekonstrukcija – vienas didžiausių pastarųjų metų projektų, pradėtas įgyvendinti 2020 m. pavasarį. Projekto metu rekonstruota buvusi nepatraukli Dangės upės krantinė, performuota krantinės prieigų teritorija, įrengta vaikų žaidimų aikštelė, riedlenčių parkas bei veloparkas jaunimui, laiko juostoje įprasminti svarbiausi pastarojo šimtmečio Klaipėdos įvykiai.

2022 m. gegužę pradėtas įgyvendinti Skulptūrų parko sutvarkymo darbų projektas. Beveik 10 ha užimantis parkas – unikali ir sudėtinga teritorija: tai ne tik mėgstama miestiečių pasivaikščiojimų vieta, puošiama meninių kompozicijų, bet ir valstybės saugoma kultūros vertybė – Klaipėdos senųjų kapinių kompleksas.

Pradėtas Malūno parko sutvarkymo II etapas, darbai bus tęsiami šiemet. II etapu bus baigti tvarkyti visi parko takai, pasodinti želdiniai, įrengta vaikų žaidimo aikštelė, pastatyti lieptai į tvenkinį, įrengta šunų vedžiojimo aikštelė.

2022 m. vasarą pradėta tvarkyti dar viena viešoji erdvė – skveras šalia Šilutės pl. 40A esančio prekybos centro. Skvere bus įrengtas fontanas, pasodinti nauji medžiai, krūmai, gėlynai, įrengti suoliukai, šiukšliadėžės, dviračių stovai, skvero pakraštyje numatyta sporto zona su krepšinio ir tinklinio aikštele, lauko treniruokliais, žaidimų aikštelėmis vaikams. Skvere bus įrengti nauji pėsčiųjų ir dviračių takai. Pietinėje miesto dalyje taip pat vyko Vingio mikrorajono viešosios erdvės atnaujinimo darbai – buvo montuojama metalinė pasažo stogo konstrukcija, įrengti lietaus nuotekų, apšvietimo tinklai, darbai bus tęsiami 2023 m.

Šalia Žvejų rūmų įrengiama nauja poilsio erdvė – 1,1 ha teritorijos užimantis Sakurų parkas. Čia pasodintas japoniškų vyšnių – sakurų sodas, suformuotas vandens telkinys su sala, įrengti pėsčiųjų takai, apšvietimas. Didžioji dalis darbų pabaigta per 2022 m.

DAUGIABUČIŲ KIEMAMS – NAUJA KOKYBĖ

Ryškūs pokyčiai vyko ir daugiabučių namų kiemuose. Baigta didžioji dalis dvejus metus trukusių Rumpiškės gyvenamojo kvartalo atnaujinimo darbų – iš viso atnaujinta daugiau nei 10 ha ploto teritorijos. Tai – pirmasis toks projektas Klaipėdoje, kuriuo kompleksiškai atnaujinti daugiabučių namų kiemai sovietmečiu statytame mikrorajone, taip pat pagerinta klaipėdiečių gyvenimo kokybė. Dabar mikrorajono infrastruktūra kur kas labiau atitinka šių dienų poreikius: sukurta nauja pėsčiųjų takų sistema, sujungusi daugiabučius namus ir viešąsias erdves, pakeista kiemų, pėsčiųjų takų danga, įrengta apie 450 vietų automobilių stovėjimo vietų, atnaujintos vejos ir želdiniai, sukurtos žaidimų erdvės vaikams, įrengtos sporto bei treniruoklių aikštelės, apšvietimas, lietaus nuotekų tinklai, įdiegta vaizdo stebėjimo sistema, šaligatviai pritaikyti judėjimo ir regos negalią turintiems žmonėms. Nors kai kuriais atvejais Savivaldybės ir gyventojų požiūris išsiskyrė, pavyko rasti kompromisą ir sėkmingai įgyvendinti projektą. Šiandien turime puikiai sutvarkytą kvartalą, kuris iki šiol buvo vienas ryškesnių sovietinės architektūros pavyzdžių.

Dabar tai – vienas iškalbingiausių tikslingo, prasmingo ir visuomenei labai naudingo, gerinančio gyvenimo kokybę Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų panaudojimo pavyzdžių.

2022 m. buvo tęsiamas ir daugiabučių modernizavimo procesas, o Klaipėdoje atnaujinami daugiabučiai antrus metus iš eilės tapo geraisiais pavyzdžiais renovacijos kontekste visoje šalyje. Aplinkos projektų valdymo agentūros kartu su Aplinkos ministerija organizuotoje konferencijoje-diskusijoje „Daugiabučių modernizavimas: iššūkiai ir ateities perspektyvos“ apdovanoti „Metų renovacijos projekto“ nugalėtojai – apdovanojimus 2022 m. pelnė 2 Klaipėdos daugiabučiai namai – Vingio g. 35 ir Veterinarijos g. 29. Abu atnaujinti daugiabučiai puikiai iliustruoja esminius pokyčius po renovacijos – išaugusią gyvenimo kokybę, perpus sumažėjusias sąskaitas už šildymą, pasikeitusią gyvenamąją aplinką, padidėjusią būsto vertę.

Pagal Klaipėdos miesto energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose namuose programą 2022 m. Klaipėdos mieste buvo atnaujinti 9 daugiabučiai namai, dar 10-yje darbai vyksta. Iš viso pagal šią programą atnaujinti 73 daugiabučiai namai. Nuo 2013 m., kai Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa įgavo pagreitį, Klaipėdos miestas pagal atnaujintų namų skaičių yra vienas iš lyderių, užimantis ketvirtąją vietą tarp kitų Lietuvos miestų: Klaipėdoje atnaujinti 282 daugiabučiai namai.

Gyvenimo kokybę daugiabučių namų mikrorajonuose taip pat keičia įrengiamos naujos vaikų žaidimų ir sporto erdvės. 2022 m. vyko 4 vaikų žaidimų aikštelių įrengimo darbai, kurių dydis 82–198 kvadratiniai metrai, aikštelės baigiamos įrengti Baltijos pr., Jūros g., Kalnupės g. ir Vingio g. Aikštelių poreikis jaučiamas ir kviečiant teikti dalyvaujamojo biudžeto iniciatyvas – tarp 2022 m. nugalėtojų dvi žaidimų aikštelės, kurios buvo įrengiamos I. Simonaitytės ir Klaipėdos g. Nors naujų žaidimų erdvių poreikis yra didelis, situacija nuosekliai gerėja, kasmet siekiama įrengti bent po 2–5 naujas, higienos normas atitinkančias vaikų žaidimo aikšteles. Klaipėdos mieste vaikų žaidimo aikštelės įrengiamos ir tose vietose, kur vykdomi didieji miesto projektai. Iš viso uostamiestyje nuo 2018 m. yra įrengtos 33 vaikų žaidimų aikštelės.

GERESNĖS SĄLYGOS SPORTUI

Klaipėdos mieste siekiama sudaryti geras sąlygas gyventojų fiziniam aktyvumui, taip pat ir sportinių rezultatų siekimui. 2022 m. vyko intensyvūs pasiruošimo darbai naujo dengto futbolo maniežo statybai. Toks objektas suplanuotas sklype šalia Baltijos gimnazijos (Baltijos pr. 51). 2022 m. balandžio 28 d. posėdyje Savivaldybės taryba pritarė, kad būtų teikiamas prašymas šio projekto finansavimui iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos gauti. 2022 spalio mėn. pasirašyta sutartis dėl projektavimo. Projektavimo užduotyje numatyta, kad manieže turi būti suprojektuota ne mažesnė kaip 105 m ilgio ir 68 m pločio sporto aikštė su dirbtine danga, persirengimo patalpos, darbuotojų, pagalbinės patalpos, 1 500 sėdimų vietų žiūrovams.

Klaipėdoje numatomas ir naujas sporto ir laisvalaikio kompleksas, kuris mieste pirmą kartą būtų statomas viešosios ir privačios partnerystės (koncesijos) būdu. Naujajame komplekse, kuris numatytas Paryžiaus Komunos gatvėje, buvusios vandenvietės teritorijoje, po vienu stogu siekiama sudaryti sąlygas treniruotis ir rungtyniauti įvairių sporto šakų atstovams. 14,4 tūkst. kv. m ploto pastate ketinama įrengti Tarptautinės ledo ritulio federacijos reikalavimus atitinkančią ledo areną su 650 vietų žiūrovams, daugiafunkcę transformuojamą universalią sporto erdvę krepšiniui, lauko tenisui, tinkliniui, rankiniui, salės futbolui, badmintonui, kitoms sporto šakoms, dalyje daugiafunkcės sporto erdvės numatoma galimybė pagal poreikį įrengti antrą ledo aikštę, komplekse taip pat suplanuotos komercinės patalpos, o lauko teritorijoje – galimybė įrengti zoną sporto aikštynams.

Buvo tęsiamas mokyklų sporto aikštynų atnaujinimas. Pašalinus užterštą gruntą rekonstravimo darbai užbaigti Klaipėdos Vitės progimnazijos aikštyne, „Vėtrungės“ gimnazijoje atnaujintos bėgimo takų dangos, „Žaliakalnio“ gimnazijoje, „Smeltės“ progimnazijoje – universalios sporto aikštelės, taip pat darbai vyko Maksimo Gorkio (dabar Uostamiesčio) progimnazijos aikštyne, kur įrengiamos dvi universalios aikštelės bei daugiafunkcė gimnastikos aikštelė, čia darbai bus baigti 2023 m., taip pat buvo rengiamas „Gilijos“ pradinės mokyklos sporto aikštyno atnaujinimo projektas. Per pastaruosius 5 metus vykdant mokyklų sporto aikštynų atnaujinimo programą atnaujinta 14 sporto aikštynų.

Atnaujinamos ir sporto salės – 2022 m. Klaipėdos „Versmės“ progimnazijoje užbaigtas sporto salės korpuso remontas, atnaujinta sporto salė „Aitvaro“ gimnazijoje.

POKYČIAI ŠVIETIMO ĮSTAIGOSE

Gerinama infrastruktūra miesto švietimo įstaigose.

Dėmesys skirtas ne tik fizinės aplinkos gerinimui. Siekiant efektyvinti pagalbą vidutinių, didelių ir labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems mokiniams, bendrojo ugdymo mokyklose papildomai įsteigta 57,75 mokytojo padėjėjo etato, ikimokyklinėse įstaigose – 47,5 papildomo mokytojo padėjėjo etato. Aktyviai įsitraukiama ir į aukštojo mokslo procesus. Skiriamos skatinamosios stipendijos studentams, Klaipėdos meras – kolegialaus Klaipėdos universiteto valdymo organo – Universiteto tarybos pirmininkas. Universiteto taryba tvirtina universiteto viziją ir misiją, strateginį veiklos planą, struktūros pertvarkos planus, kitus svarbius, su universiteto veikla susijusius dokumentus.

SVEIKATOS PRIEŽIŪROS SISTEMA

2020–2021 m. ypatingo susitelkimo pareikalavusi COVID-19 infekcija 2022-aisiais tapo įprastinio gyvenimo dalimi. Vis plečiantis vakcinavimo vietų tinklui, prie šio proceso prisijungus daugeliui pirminės sveikatos priežiūros centrų, sausio 31 d. Klaipėdos vakcinacijos centras baigė darbą. Nuo vasario 1 d. vakcinavimo procesas visoje šalyje buvo decentralizuotas, skiepijimas nuo COVID-19, kaip ir nuo bet kurios kitos ligos, vykdomas per šeimos gydytojus. Nuo gegužės 1 d. šalyje atšaukus ekstremaliąją situaciją dėl COVID-19 ligos, pakeista ir infekcijos valdymo strategija.

Siekiant užtikrinti sveikatos priežiūros paslaugų kokybę, buvo tęsiamas Savivaldybei pavaldžių sveikatos priežiūros įstaigų modernizavimas. Didžiausias projektas – naujas pastatas Klaipėdos vaikų ligoninės konsultacinei poliklinikai.

Savivaldybės tarybos sprendimais didinant dalininko kapitalą Klaipėdos universitetinei ligoninei skirta 200 tūkst. eurų magnetinio rezonanso tomografui įsigyti, Klaipėdos miesto poliklinikai – 80 tūkst. eurų medicinos įrangos atnaujinimui, 111,5 tūkst. eurų vandens tiekimo ir priešgaisrinių vandens siurblių sistemos renovacijai. Taip pat skirtos lėšos VšĮ Klaipėdos vaikų ligoninei rentgeno diagnostikos įrangos įsigijimui (488 tūkst. eurų, iš jų 310 tūkst. Sveikatos apsaugos ministerijos lėšos, 178 tūkst. Savivaldybės biudžeto lėšos).

SOCIALINĖS PASLAUGOS

Tęsiamas socialinių paslaugų teikimas, siekiama plėsti paslaugoms reikalingą infrastruktūrą.

2022 m. pagalbos į namus paslaugų poreikis augo – paslaugos suteiktos 982 asmenims (2021 m. – 791), eilėje metų pabaigoje laukė 121 asmuo (2021 m. pab. – 64 asmenys). Pagalbos į namus paslaugas Klaipėdos mieste teikia 2 biudžetinės įstaigos ir 3 nevyriausybinės organizacijos, su kuriomis sudaromos finansavimo sutartys. Dienos socialinė globa asmens namuose asmenims su negalia suteikta 543 asmenims (2021 m. – 418 asmenims), eilėje laukė 38 asmenys (2021 m. pab. –32 asmenys). 2022 m. neįgaliesiems pritaikyti 47 būstai.

Taip pat jaučiamas didelis poreikis paslaugų socialinės globos įstaigose, todėl siekiama, kad mieste būtų įsteigti dar vieni senyvo amžiaus asmenų globos namai, kurie planuojami Melnragėje. 2022 m. vyko projektavimo darbai, kuriuos numatoma baigti 2023 m.

SUSISIEKIMO INFRASTRUKTŪRA

Didžiausias, daugiausiai susitelkimo ir konstruktyvaus bendradarbiavimo reikalaujantis projektas – Baltijos pr. žiedinės sankryžos su Šilutės ir Vilniaus pl. rekonstrukcija bei estakados statyba. Darbai 2022 m. vyko intensyviai, įgyvendinta 77 proc. projekto, bendrai atlikta darbų už 29,7 mln., o per 2022 m. – už 17,66 mln. Sklandžiai tęsti darbus leido objektui skirtas finansavimas iš valstybės biudžeto – 2022 m. skirtos Susisiekimo ministerijos tikslinės lėšos – 13 mln., Inovacijų ir ekonomikos ministerijos – 1,032 mln., taip pat skirta 1,8 mln. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos ir 1,83 mln. Savivaldybės biudžeto lėšų.

Kitas svarbus projektas – senamiesčio gatvių rekonstrukcija. 2022 m. darbai vyko Žvejų, Sukilėlių, Vežėjų, Didžiojoje Vandens, Teatro ir Daržų g. Kad darbai kuo mažiau paveiktų verslo subjektų veiklą, dauguma jų tikslingai suplanuoti pasibaigus vasaros sezonui ir bus baigti iki ateinančios vasaros. Siekiama, kad senamiesčio gatvelės būtų ne tik jaukios, bet ir patogios kiekvienam. Tvarkomi ne atskiri fragmentai, o kompleksiškai visa gatvės infrastruktūra, vadovaujamasi darnaus judumo principais: įrengiamas lygesnis grindinys, vengiama stačių bortelių, stulpų pėsčiųjų takuose, tad judėti senamiesčiu bus patogiau ir su vaikišku ar neįgaliojo vežimėliu. Dalyje vietų, laikantis paveldosauginių reikalavimų, naudojami ir seni akmenys, tačiau grindinys net ir tokiu atveju tampa lygesnis. Per 2022 m. didžioji dalis darbų atlikta Sukilėlių, Vežėjų, Didžiojoje Vandens g.

2022 m. pradėtas naujas projektas – Klemiškės gatvės rekonstrukcija. Tai jungiamasis kelias tarp miesto ir Palangos plento. Čia rekonstruojama gatvės važiuojamoji dalis, įrengiami pėsčiųjų takai, dviračių takas, naujas apšvietimas.

Minijos, Pilies bei Naujojoje Uosto g. vyko sankryžų rekonstrukcija, kuri reikalinga išmaniosios eismo valdymo sistemos veikimui. Per 2022 m. atlikta didžioji dalis darbų (užbaigtumas 87 proc.)

NAUJAS APTARNAVIMO CENTRAS

Klaipėdoje 2022 m. lapkričio mėn. atidarytas naujas Savivaldybės Klientų aptarnavimo centras, kuris įsikūrė Taikos pr. 52C. Pirmieji gyventojus čia pradėjo aptarnauti Socialinės paramos skyriaus specialistai – į patalpas Taikos prospekte persikėlė visas padalinys iš Vytauto gatvės, padalinys Laukininkų g. veiklą tęsia toliau įprastinėje vietoje. Naujose patalpose Taikos prospekte besikreipiančius asmenis taip pat jau priima Klientų aptarnavimo skyriaus specialistai. Klientų aptarnavimo specialistai veiklą tęsia ir Liepų g. 11.

DALYVAUJAMASIS BIUDŽETAS

Klaipėdiečiai 2022 m. antrą kartą buvo kviečiami teikti idėjas, rinkti geriausias ir nuspręsti, kurios vertos įgyvendinimo miesto biudžeto lėšomis. Dalyvaujamojo biudžeto 2022 m. projektams įgyvendinti numatyta 130 tūkst. eurų.

KLAIPĖDIEČIO KORTELĖS SISTEMOS STARTAS

2022 m. gruodžio mėn. startavo Klaipėdiečio kortelės sistema – klaipėdiečiai pakviesti parsisiųsti mobiliąsias programėles arba užsisakyti fizinę kortelę.

APLINKOSAUGA

Savivaldybės tarybos 2022 m. kovo 24 d. sprendimu patvirtintos Klaipėdos miesto savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos 2022 m. priemonės. Tarp jų – kopagūbrio tvirtinimas, savavališkai užterštų teritorijų sutvarkymas, miesto vandens telkinių valymas, užterštų teritorijų ekogeologinių tyrimų atlikimas, želdynų ir želdinių apsauga, tvarkymas, naujų kūrimas Klaipėdos miesto savivaldybės aplinkos monitoringo programos vykdymas ir kt.

Siekiant gerinti aplinkos kokybę, pietinėje miesto dalyje, teritorijoje šalia Šilutės plento, nuo Smiltelės g. iki Jūrininkų pr. bus įrengtas daugiau nei 6 ha ploto parkas – 2022 m. vyko projektavimas. Nauja žalioji erdvė atliks ne tik rekreacinę, bet ir aplinkosauginę funkciją – tarnaus kaip apsauginė želdinių juosta ir saugos nuo Šilutės pl. triukšmo bei kietųjų dalelių. Taip pat tęsiama želdinių priežiūra. Per 2022 m. miesto viešosiose erdvėse ir prie švietimo įstaigų pasodinta 193 vnt. naujų medžių ir 3 084 vnt. krūmų.

KULTŪRA

2022-aisiais kultūros srityje daug dėmesio skirta 770 metų Klaipėdos miesto gimtadienio programos parengimui ir įgyvendinimui. Miesto gimtadienio programą papildė ir tarptautinis Europos folkloro kultūros festivalis „Europiada“, kuris į Klaipėdą sugrįžo ir vyko antrą kartą. Festivalio metu Klaipėdoje viešėjo 73 kolektyvai iš 14-os Europos šalių, miesto erdvėse vyko jų pasirodymai.

770-ojo gimtadienio šventė įvairaus žanro renginiais kvietė visus metus. Minint jubiliejinius Klaipėdos miesto metus, kartu intensyviai ruoštasi Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečio minėjimui 2023 metais.

Puoselėjant jūrinę kultūrą penkeriems metams pratęsta sutartis su organizacija „Baltic Sail“. Dalyvavimui šios organizacijos veikloje 2022–2026 m. pritarta Savivaldybės tarybos 2022 m. birželio 22 d. sprendimu.

Siekiant dar aktyviau puoselėti jūrinę kultūrą, buvo tęsiami žingsniai, kad visuomenei būtų atvertas Klaipėdos švyturys, esantis Burių g. 9. Tokiam siekiui Savivaldybės taryba pritarė dar 2021 m. gruodį, sutarta, kad procesas sėkmingai gali vykti švyturiui išliekant valstybės nuosavybe ir apsispręsta kreiptis į Vyriausybę dėl atvėrimui reikalingų procedūrų organizavimo.

Numatomi pokyčiai ir gerinant miesto kultūros įstaigų infrastruktūrą. Savivaldybės tarybos Kolegija birželio 20 d. posėdyje nagrinėjo Kultūros centro Žvejų rūmų veiklos ir pastato modernizavimo koncepciją.

Iš trijų pateiktų alternatyvų daugiausiai Kolegijos narių palaikymo sulaukė ambicingiausias (3A) variantas, kuris apima ne tik kultūros objekto atnaujinimą, bet ir plėtrą, naujų erdvių sukūrimą. Įgyvendinant šį variantą būtų modernizuojamas esamas pastatas – atnaujinama pagrindinė salė, optimaliai išnaudojamos kitos vidaus patalpos, atsirastų daugiau vietos menininkams mėgėjams, repeticijų erdvėms, meno rezidencijoms, bendradarbiavimo erdvėms, ant stogo sukuriamos naujos apžvalgos, renginių erdvės, rekonstruojamas ir bendruomenės poreikiams pritaikomas pastato rūsys, modernizuojama pastato šildymo, vėdinimo sistema. Šalia esamo pastato numatomas priestatas, kuris sukurtų galimybes plėsti veiklas, atnaujinama visa Žvejų rūmų teritorija, sudaromos galimybės lauko galerijai, įvairioms meninėms instaliacijoms, įrengiamas vidinis Kultūros kiemas – viešoji erdvė lauko renginiams, susibūrimams, poilsiui, kultūros kompleksas pritaikomas žmonės su negalia. Įgyvendinus modernizavimo koncepciją Žvejų rūmai galėtų tapti Kūrybos rūmais, kuriuose sudaromos išskirtinės sąlygos atsiskleisti kūrėjams ir patirti meną.

SU visa MERO ir ADMINISTRACIJOS DIREKTORIAUS  ATASKAITA GALIMA SUSIPAŽINTI

https://www.klaipeda.lt/lt/naujienos/naujienos/7655/kvieciame-susipazinti-su-savivaldybes-ir-mero-veiklos-ataskaita:3768/,

https://www.klaipeda.lt/lt/naujienos/naujienos/7655/kvieciame-susipazinti-su-administracijos-direktoriaus-2022-m.-veiklos-ataskaita:3761/.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS