Iš Filipinų – sporto trenerės išpuolis: buvusios auklėtinės mamai liejo įniršį | KaunoDiena.lt

IŠ FILIPINŲ – SPORTO TRENERĖS IŠPUOLIS: BUVUSIOS AUKLĖTINĖS MAMAI LIEJO ĮNIRŠĮ

Iš savo dukters buvusios trenerės klaipėdietė sulaukė su pedagogo etika prasilenkiančio turinio žinučių. Filipinuose atostogavusi trenerė buvusios auklėtinės mamai liejo įniršį, kam ši kaip tėvų atstovė dalyvavo savivaldybės rengtame pasitarime, kuriame esą buvo ginamas naujasis „Viesulo“ sporto centro direktorius.

„Jūs – netikra lietuvė“

„Tai jūs esate „Viesulo“ sporto centro tėvelių komiteto sąrašuose? Tai jūs ėjote pas vicemerę skųstis? Kas jus išrinko? Ko tylite? Būčiau Lietuvoje, pakviesčiau jus į pasimatymą. Kuo toliau, tuo labiau mane stebinate. Norite išgarsėti kaip jūsų garbinamas V. Putinas?“ – tokių žinučių per „Messenger“ programėlę sulaukė klaipėdietė, kurios dukra sportuoja „Viesulo“ sporto klube.

Žinutės plaukė iš Filipinų. Ten tuo metu poilsiavo jas rašinėjusi trenerė, kuri apie atostogas plačiai skelbė savo feisbuko paskyroje.

Per Mindaugo karūnavimo dieną klaipėdietei buvo išsiųstas dar vienas pranešimas, šįkart jau su neslepiama tautine neapykanta: „Šiandien mūsų Lietuvos diena. Bet jūs – netikra lietuvė ir ne už Lietuvą.“

Panašu, kad šio turinio žinutės siuntėjui būtų galima taikyti Baudžiamojo kodekso 170 straipsnį (Kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę), pagal kurį numatytos ne tik baudos, bet ir laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Tiek žinučių sulaukusios klaipėdietės, tiek ir jas siuntinėjusios trenerės pavardės redakcijai žinomos, tačiau, remiantis Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatomis, jų tapatybės neviešinamos.

Apimtys: „Viesulo“ sporto centras yra vienas didžiausių mieste – čia sportuoja per 900 vaikų, kultivuojama 13 sporto šakų, dirba 60 trenerių. Vytauto Petriko nuotr.

Prasilenkė su etika

Susisiekus su klaipėdiete, kuri išpuolį patyrė iš buvusios savo dukters trenerės, moteris neslėpė nuoskaudos.

Kuo dėta jos kilmė? Ir kaip iš viso galima užgaulioti žmogų dėl jo teisės išreikšti savo nuomonę?

„Buvau pakviesta su kitais „Viesulo“ sporto centro treneriais, direktoriumi ir tėvais į susitikimą su nauja Klaipėdos vicemere Lina Šukyte-Korsake, kad būtų išklausyta ir mūsų nuomonė dėl situacijos sporto centre. Ir prieš pat susitikimą sulaukiau visokių grasinančio turinio žinučių iš savo dukters pirmosios trenerės. Pradžioje ji pradėjo rašinėti mano dukrai. Mergaitė man paskambino ir paklausė, ar trenerė ir man rašo? Pasakiau, kad ne, ir paprašiau, kad man persiųstų, ką ji rašo. Po to, kai pamačiau, vos neišvirtau“, – pasakojo moteris.

Nepalaikome nė vienos kurios nors pusės, bet reikia išsiaiškinti, kodėl ten kyla tokia įtampa.

Žinutėje paauglei dukrai buvo prirašyta, kaip nekenčia „Viesulo“ centro direktoriaus, kaip dalis darbuotojų dėl jo išėjo iš darbo.

„Tačiau kuo čia dėta mano dukra? Nežinau, gal ji supainiojo adresatus. Bet turbūt ne, nes paskui žinučių jau sulaukiau ir aš. Pasirodo, pirmoji trenerė pasipiktino, kad nusprendžiau eiti į pasitarimą savivaldybėje dėl padėties sporto centre. Apie su pedagogo etika prasilenkiančio turinio pranešimus informavau vicemerę. Ji patarė kreiptis į specialias institucijas ir šito taip nepalikti. Ir neketinu palikti. Kaip galima pulti vaikų tėvus? Jei mane taip užgaulioja, tai kaip toks žmogus gali treniruoti rusakalbius vaikus?“ – klausė klaipėdietė.

Dienraščio bandymai susisiekti su žinučių autore sporto trenere buvo nesėkmingi, moteris neatsiliepė telefonu ir neatsakė į tris kartus siųstus elektroninius laiškus liepos 9, 11 ir 14 d.

Trenerė taip ir neatsakė, kodėl ji rašė žinutes per „Messenger“ programėlę buvusios auklėtinės mamai dėl susitikimo pas vicemerę, kaip ji pati vertina savo parašytų žinučių turinį, įskaitant pastabas „apie netikrą lietuvę“, ir kokių dalykinių pretenzijų ji turi sporto centro „Viesulas“ direktoriui.

Lina Šukytė-Korsakė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Įtampa dar nenuslūgo

Viskas prasidėjo, kai daugiau nei prieš metus „Viesulo“ sporto centrui ėmė vadovauti Vaclovas Gedvilas.

Naujasis direktorius savivaldybės vadovybei buvo apskųstas vos pradėjęs dirbti.

Sporto skyrių pasiekė keli pareiškimai, kuriuose išreikštas kai kurių trenerių ir sportuojančių vaikų tėvų nepasitenkinimas naujuoju centro vadovu.

Apskųstasis direktorius tuomet tikino, kad tai – savotiškas kerštas už jo bandymus įstaigoje įvesti tvarką, nes atėjęs į šias pareigas jis esą aptiko, kad iš vaikų tėvų buvo renkamos kažkokios papildomos rinkliavos, kai kurie treneriai savo privataus klubo reikmėms naudojo „Viesulo“ sporto salę, nors jokios oficialios nuomos sutarties su įstaiga neturėjo, stebino ir kiti dalykai.

Kitaip tariant, noras susitvarkyti „savo kieme“ direktoriui V. Gedvilui labai greitai atsisuko prieš jį patį.

Įtampa centre sustiprėjo prieš praėjusias Kalėdas, o dabar situaciją aiškintis mėgina ir naujai išrinktoji Klaipėdos valdžia.

Būtent todėl pas vicemerę L. Šukytę-Korsakę ir buvo pakviestas „Viesulo“ sporto centro vadovas, treneriai bei jame sportuojančių vaikų tėvai, o tai, panašu, ir sukėlė tokį didelį vienos atostogavusios trenerės įniršį.

„Išklausėme tėvų norus, trenerių pastabas, direktoriaus įžvalgas. Mums dar reikia laiko įsigilinti į tas problemas, ir tai ne vienos dienos darbas, nes „Viesulo“ sporto centras yra labai didelis. Nepalaikome nė vienos kurios nors pusės, bet reikia išsiaiškinti, kodėl ten kyla tokia įtampa“, – tvirtino vicemerė.

Leksika: tai tik kelios žinutės, kurių sulaukė klaipėdietė iš trenerės po to, kai nusprendė išsakyti savo poziciją dėl esamos situacijos „Viesulo“ sporto centre, kuriame sportuoja jos dukra. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Atliks vidinį tyrimą

Dienraščio žiniomis, Klaipėdos savivaldybės Sporto skyrius prieš šį susitikimą gavo dar vieną kelių „Viesulo“ sporto centre sportuojančių vaikų tėvų raštą, kuriame palaikomi centro direktoriaus veiksmai ir siekis įvesti tvarką.

Teigta ir tai, kad amoralu susidorojimui su vadovu telktis anoniminius skundus.

Tai buvo dar viena priežastis, dėl ko centro bendruomenės atstovai pakviesti į savivaldybę.

„Mes to susitikimo metu iš vienos mamos ir išgirdome, kad ji prieš šį susirinkimą sulaukė keisto turinio žinučių iš trenerės. Mane labai nustebino tokia centro pedagogės reakcija. Juolab jau ne kartą kalbėjome, kad tėvus reikia skatinti dalyvauti mūsų bendruomenės veikloje, nes juk jie iš dalies apmoka už vaikų ugdymą. Todėl man labai keista kai kurių trenerių pozicija tėvų atžvilgiu“, – stebėjosi V. Gedvilas.

Sporto centro vadovas pabrėžė, kad ketina atlikti vidinį tyrimą dėl pedagogės elgesio, kuris veikiausiai prasilenkia su trenerio etika.

„Tų žingsnių jau ėmiausi. Kreipsimės į pedagogus vienijančias institucijas, kad gautume jų išvadas. Nuo savęs norėčiau pridurti, kad kai kuriems treneriams reikėtų keisti požiūrį į darbą, į vaikus ir į jų tėvus. Nes panašių žodinių skundų dėl trenerių elgesio iš tėvų turiu gavęs ne vieną. Susidariau įspūdį, kad ne visi mūsų įstaigos pedagogai, o mes pirmiausia esame švietimo įstaiga, dirba atsakingai. Manyčiau, kad sovietiniai santykių aiškinimosi metodai turėtų likti praeityje“, – pastebėjo V. Gedvilas.

Direktorius tvirtino, kad reikėtų kalbėtis, išsiaiškinti ir dirbti toliau, bet esama situacija parodė, jog tai dar nelabai pavyksta, nes tėvams net nenorima leisti išsakyti savo nuomonės.


Iš biudžeto – solidi suma

„Viesulo“ sporto centro veiklai per metus iš miesto biudžeto skiriama 2 mln. eurų.

Į „Viesulo“ sporto centrą priimami vaikai ir jaunuoliai, priklausomai nuo sporto šakos, nuo 5 iki 19 metų, neįgalieji iki 21 metų.

Centras savo veiklą pradėjo 2001 m. spalio 1-ąją.

Sporto centre šiuo metu kultivuojama 13 sporto šakų, dirba 60 sporto trenerių.

Centre vaikai treniruojasi žaisti tinklinį, rankinį, užsiima sportine, menine bei aerobine gimnastika, boksu, dziudo, sunkiąja atletika, laisvosiomis bei graikų–romėnų imtynėmis, taip pat dviračių sportu.

Šiuo metu sporto centre įvairiomis sporto šakomis užsiiminėja 930 sportininkų.

Sporto centro sportininkai dažnai dalyvauja įvairaus lygio varžybose: miesto pirmenybėse, tarptautiniuose turnyruose, Europos ir pasaulio čempionatuose, taip pat centre vyksta pasiruošimas dalyvavimui olimpinėse žaidynėse. 

Rašyti komentarą
Komentarai (40)

Nuomone

Man sitas “Viesulo” sporto direktorius daugiau panasus i privataus cirko direktoriu, kurio trupe isvaziavo, o jis su “nuskriaustaja” mamyte liko. P.S. Kur ziuri naujai isrinktas musu miesto meras? Gal jau laikas pasidometi sito ir kitu panasiu savivaldybes imoniu direktoriu veikla?

Nuomone

Absurdiskesnes logikos is savivaldybes istaigos direktoriaus lupu dar nesu girdejes. Pagal ji, vaiko mamyte, kuri moka uz savo vaiko treniruotes “Viesulo” sporto centrui, gali dalyvauti viešosios istaigos valdyme. Ar galima isivaizduoti situacija, kad paprastos Klaipedos gimnazijos direktorius aptarinetu mokyklos klausimus savivaldybeje su viena is mokiniu mamyte?

Lituvos piliete (tesinys)

Gal sis vaizdelis atvers akis dabartiniam “Viesulo” sporto direktoriui ir zurnalistei- su kokia “tikra lietuve” jie turi reikalus. Foto aprasymas- Gerb. Vytauto Landzbergio nuotraukos viduryje raudonai parasyta- “VOR V ZAKONE, VITIA LITOVSKIJ”. Tai gal paciam gerb. Vytautui Landzbergiui nusiusti sita foto, kuria patalpino savo fb paskyroje “tikra lietuve”?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS