Maisto atliekų rūšiavimas Klaipėdoje atidedamas iki balandžio – trūksta leidimų pradėti darbą | KaunoDiena.lt

MAISTO ATLIEKŲ RŪŠIAVIMAS KLAIPĖDOJE ATIDEDAMAS IKI BALANDŽIO – TRŪKSTA LEIDIMŲ PRADĖTI DARBĄ

  • 6

Daugelis klaipėdiečių nekantriai laukia, kada uostamiestyje bus paskelbtas maisto atliekų surinkimo startas. Daugiabučių kiemuose tam skirti konteineriai rudu dangčiu kol kas užrakinti, o kai kurie individualių namų gyventojai į suteiktus atskirus rudus konteinerius, netgi nelaukdami oficialios surinkimo pradžios, pradėjo rūšiuoti maistines atliekas. Bet kol kas skubėti dar nereikėtų – maisto atliekų surinkimo pradžia Klaipėdoje nepaskelbta. Pasak atliekų tvarkytojų, geriausiu atveju visa apimtimi procesas prasidės kovo pabaigoje – balandžio pradžioje ar net dar vėliau.

Laukia leidimų

Skirtingose Lietuvos savivaldybėse maisto atliekų rūšiavimas pradedamas nevienodai. Vilnius apie dalinį maisto rūšiavimą paskelbė sausio mėnesį, o Klaipėdos miestas pretenduoja tapti antruoju didmiesčiu šalyje, surenkančiu ir visiškai sutvarkančiu gyventojų išrūšiuotas maisto atliekas. Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) šiam tikslui Dumpiuose pastatė naujus apdorojimo įrenginius, bet jų naudoti kol kas negali.

„Cechas Dumpiuose pastatytas, rūšiavimo ir apdorojimo įrenginiai išbandyti, maisto atliekas tvarkyti galėtume nors ir šiandien. Tačiau biurokratinės procedūros dar nebaigtos: pagal galiojančius teisės aktus mūsų statinius ir įrangą turi patik-rinti valstybinė komisija, Europos Sąjungos projektų vykdymą prižiūrinčios institucijos, ir tik po jų teigiamų išvadų gausime aplinkosaugininkų leidimą veiklai“, – aiškino Roma Budrienė, KRATC direktorė.

Cechas Dumpiuose pastatytas, rūšiavimo ir apdorojimo įrenginiai išbandyti, maisto atliekas tvarkyti galėtume nors ir šiandien.

Įprastai, kai patikros procedūros vyksta sklandžiai, jos trunka nuo vieno iki trijų mėnesių. Vertinant dabartinę situaciją tikimasi, kad išrūšiuotų maisto atliekų surinkimas iš Klaipėdos gyventojų ir jų apdorojimas Dumpiuose prasidės balandžio mėnesį.

Jei jau išrūšiavote – surinks

Kol negauti būtini leidimai, maisto atliekos negali būti surenkamos atskirai. Bet ką daryti klaipėdiečiams, kurie išgirdę apie šalyje prasidedantį maisto atliekų rūšiavimą, jau pripildė savo konteinerius?

Maisto rūšiavimo konteineriais klaipėdiečiams naudotis dar nereikia. KRATC nuotr.

„Jei išrūšiavote maistą atskirai, išstumkite šiuos konteinerius kartu su komunalinėmis atliekomis. Vežėjas šiuos konteinerius ištuštins. Mus džiugina gyventojų aktyvumas, tikrai nenorime stabdyti jų iniciatyvos, tad maisto atliekas nuo kovo mėnesio rinksime kartu su komunalinėmis pagal jų išvežimo grafiką. Stebėsime srautus, analizuosime, kokias klaidas daro vežėjas ar rūšiuojantys gyventojai“, – sakė R. Budrienė.

Pasak KRATC vadovės, iš tikro kyla sumaištis, kai visos Lietuvos savivaldybės maisto atliekų tvarkymą pradeda skirtingu laiku ir netgi skirtingomis priemonėmis. Nors oranžiniai maišeliai dalinami tik Vilniaus apskrityje, apie šį būdą išgirdę klaipėdiečiai skambina į KRATC ir klausia, kada ir kur uostamiestyje bus dalinami tokie maišeliai, ar net reikalauja jų prekybos centruose. Bet Klaipėdoje yra sukurta ir veiks kitokia maisto atliekų rūšiavimo sistema nei sostinėje. Uostamiestyje šios atliekos bus surenkamos atskiruose konteineriuose, naudojant ne specialius, o įprastus šiukšlių maišus.

„KRATC atsako tik už maisto atliekų rūšiavimą Klaipėdos mieste ir Neringoje. Todėl Klaipėdos rajono, Kretingos, Palangos ar kitų apskrities savivaldybių gyventojai dėl maisto rūšiavimo priemonių ir surinkimo tvarkos turėtų kreiptis ten, kur yra deklaravę gyvenamąją vietą“, – akcentavo KRATC direktorė.

Kada maisto rūšiavimas bus pradėtas Klaipėdoje, KRATC paskelbs savo svetainėje www.kratc.lt ir https://www.facebook.com/KRATC.LT, vietinėse žiniasklaidos priemonėse.

Daugiau informacijos apie maisto rūšiavimą, atliekų konteinerių suteikimą individualių namų savininkams teiraukitės tel. +370 800 13 344, e. p. kokybe@kratc.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Ela

Tikrai ,kad maisto atliekų nerūšiuosiu , kad man kambary musių prisiveistų . Mokam , ir tegul KRACAS rūšiuoja , darbininkų atsiras , bet mokėti nenori , privesdami gyventojus - paverčia juodadarbiais .

Anonimas

Lietuvos fasistinis rezimas jau stato vabzdziu lervu auginimo kompleksa kad gaminti is ju maisto komponentus. Del to ir yra daromas tas maisto atlieku surinkimo kompanija. Lervas maitinti gi reikia. Vot cia durna liaudis ir dykai pati save ir pamaitins + plius atnes Sorosiniams globalistams grazaus pinigele. Cha cha cha .... eskit baudziauninkai lervas o ponai skania mesyte.

Anonimas

pries kelis metus klaipedoje jau rusiavo siuksles bet neilgai nes sake kad didziausia smarve net kunas prisigerdavo smarve ie pinigu nenoredavo moketi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS