Mažoji Lietuva atgims gatvių pavadinimuose | KaunoDiena.lt

MAŽOJI LIETUVA ATGIMS GATVIŲ PAVADINIMUOSE

Netolimoje ateityje Klaipėdoje nuo Tauralaukio iki Liepų gatvės turėtų rastis keliolika naujų gatvių, kurių pavadinimai atspindės Mažosios Lietuvos vietovardžius ir vandenvardžius. Tuo esą siekiama įprasminti sunykusį šio krašto palikimą.

Praėjusią savaitę Klaipėdoje patvirtinta nauja Beržininkų gatvė. Pasirodo, Beržininkai buvo kaimas ir dvaras Semboje.

Tai vienas iš keliolikos pavadinimų, kurie jau yra parinkti būsimoms uostamiesčio gatvėms.

Klaipėdoje kažkada atsiras Darkiemio gatvė (miestelis netoli Įsruties), Dociūnų bei Eitkūnų gatvės, tokio pavadinimo kaimas ir miestelis buvo Stalupėnų apskrityje, Mažosios ir Didžiosios Lietuvų paribyje.

Dar patvirtintas Elbingo (toks miestas Rytprūsiuose prie Elbingo upės) gatvės pavadinimas. Ateityje atsiras ir Galdapės, Girdavos, Gumbinės, Įsručio, Kauklaukių, Kiautrynų, Pilupėnų, Šventapilės bei Valtarkiemio gatvės.

Jų pavadinimai atspindi Mažosios Lietuvos vietovardžius ir vandenvardžius. Ir tokie pavadinimai naujai atsirasiančioms miesto gatvėms parinkti ne atsitiktinai, o siekiant įamžinti išnykusį Klaipėdos krašto paveldą.

Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos pirmininkas Vytautas Čepas teigė, kad tų kol kas dar nenutiestų gatvių sąrašas turėjo būti sudarytas, nes kol nėra oficialiai įteisintos gatvės, joje negalima pradėti statybų, esą niekas neišduoda leidimų.

"Yra tokia Arimų gatvė, kuri ilgainiui turėtų tapti Mažosios Lietuvos gatve. Ir ją planuojame "aplipdyti" tomis gatvelėmis, kurios atspindės Rytprūsių hidronimų ir toponimų pavadinimus. Taip Klaipėdoje norime išsaugoti šio krašto istorinį tęstinumą. Manau, tai gera misija", – teigė V.Čepas.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

to O

Soglasen!

tam prussui.karengui,,melagiui vatnikui

Ubago svajones!

atėjūnams

klaipėda ne mažoji ir ne didžioji, ne rusų , ne prusų, o kuršių žemė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS