Miestiečiams – galimybė nemokamai pasitikrinti apgamus | KaunoDiena.lt

MIESTIEČIAMS – GALIMYBĖ NEMOKAMAI PASITIKRINTI APGAMUS

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje Euromelanomos dienos proga gyventojai, kuriems nerimą kelia apgamai, kviečiami juos nemokamai išsitirti. Medikai įspėja, kad melanoma – klastinga ir pavojinga liga, tad sėkmingam jos gydymui itin svarbi ankstyva diagnostika.

Ragina registruotis

Klaipėdos universitetinės ligoninės Odos ir venerinių ligų poskyrio vedėja gydytoja dermatovenerologė Jolanta Česienė priminė, kad pirmasis gegužės antradienis – Euromelanomos diena.

Tai visos Europos odos vėžio prevencijos projektas, kurio tikslas – skleisti informaciją apie odos vėžio prevenciją, ankstyvąją diagnostiką ir gydymą.

Nuo 2007 m. Lietuvoje ir Klaipėdos universitetinėje ligoninėje organizuojama Euromelanomos dienos akcija. Gegužės 2 d. Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gyventojai kviečiami nemokamai išsitirti apgamus.

Norint dalyvauti šioje akcijoje, reikia registruotis iš anksto tel.: (8 46) 396 523, (8 46) 396 568, (8 46) 396 684, (8 46) 396 594. Vietų skaičius – ribotas. Šeimos gydytojo siuntimas nereikalingas. Registracija vyks ketvirtadienį.

"Ši akcija – labai populiari. Kiekvienais metais vis daugiau žmonių nori pasitikrinti apgamus", – teigė J.Česienė.

Būtina reguliari apžiūra

Anot jos, odos vėžį įmanoma pastebėti reguliariai apžiūrint savo odą, o aptikta ankstyvos stadijos ši liga gali būti sėkmingai gydoma.

"Deja, žmonės dažniausiai nekreipia dėmesio į atsiradusius pakitimus ir nesikreipia į gydytojus. Reguliariai apžiūrint odą, reikėtų nepraleisti pro akis naujų apgamų ar ilgiau nei mėnesį negyjančių dėmelių", – patarė gydytoja dermatovenerologė.

Anot jos, svarbūs keli kriterijai: apgamo asimetrija, kraštų nelygumai, spalvos pasikeitimai, diametro dydis, apgamo augimas ir pokyčių dinamika. Ne visi įtarimų keliantys odos dariniai atsiranda saulės labiausiai veikiamose ir matomose vietose.

Vieną kartą per mėnesį reikėtų apžiūrėti visą savo ir vaikų kūną tiek iš priekio, tiek iš nugaros. Geriausia – prieš didelį veidrodį.

"Jei aptikote įtartiną odos darinį ar pakitusį apgamą, kreipkitės į gydytoją dermatologą. Svarbu nedelsti. Kuo anksčiau diagnozuojama liga, tuo didesnė sėkmingo gydymo tikimybė", – akcentavo J.Česienė.

Sergančiųjų daugėja

Šiuo metu, pasak jos, reikėtų nepiktnaudžiauti saulės voniomis.

Gydytoja pabrėžė, kad daug laiko praleidžiantiems saulėje asmenims padidėja grėsmė susirgti odos vėžiu. Tokių ligonių kasmet tik daugėja.

"Tiek melanomos, tiek bazaliomos atvejų ne tik daugėja, bet jaunėja ir sergančiųjų amžius", – sakė pašnekovė.

Todėl degintis nepatartina žmonėms, vartojantiems vaistus, nėščiosioms, taip pat asmenims, turintiems jautrią ir greitai nudegančią odą. Vengti saulės reikėtų ir šviesiaplaukiams bei tiems, kurių giminaičiai sirgo odos vėžiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Julija

Labai norėjosi pasitikrinti,juolab, kad praeitais metais nuvykus į odos polikliniką [su šeimos gydytojo siuntimu] pasitikrinti,gydytoja net nepakilusi iš savo kėdės-3 metrų atstumu "diagnozavo". Paprašius,kad pažiūrėtų su aparatu, atsakė,kad nemato reikalo. O apgamai toliau plečiasi,plaušėjasi,didėja..neramu. Tokia akcija turėtų tęstis tiek,kiek yra norinčių pasitikrinti,kad nereikėtų paskui šaukti onkologams "per vėlai kreipėtės"

klaipėdietė

Kokia tai akcija parodomoji dalis, prisiskambint negalima o prisiskambinus 11.20 jau talonų nebėra ir visi geri darbai mūsų šalyje taip viskas daroma kaip dėl parodos o kodėl tada visiems norintiems negalima pasitikrint tai pratęskit laiką

Anonimas

Gražūs žodžiai, geri norai. Deja, patikrins tik keletą žmonių.O gal kažkas žinojo ir iš anksto, nes ketvirtadienį jau 9 val ryte vietų nebuvo...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS