Moksleiviai ir neįgalieji muziejus lankys nemokamai | KaunoDiena.lt

MOKSLEIVIAI IR NEĮGALIEJI MUZIEJUS LANKYS NEMOKAMAI

Moksleiviai ir neįgalieji bei jų padėjėjai galės nemokamai lankyti uostamiesčio savivaldybei pavaldžių muziejų parodas ir ekspozicijas. Tam ketvirtadienį pritarė miesto taryba.

Tik ilgo kelio pradžia

Tokia tvarka galios Mažosios Lietuvos istorijos, Pilies, Kalvystės muziejuose, Klaipėdos kultūrų ir komunikacijų centro Parodų rūmuose. Išanalizuoti galimybę moksleiviams muziejuose lankytis nemokumai savivaldybės administracijai pavedė miesto meras.

Tokia idėja buvo iškelta, ir svarstant Šimtmečio paminėjimo programą. Sudaryti tokią galimybę moksleiviams nuolat prašė miesto tarybos narė Nina Puteikienė.

Miesto taryba tokiai tvarkai pritarė vienbalsiai. V.Grubliauskas dėkojo už tokį iniciatyvos palaikymą, tačiau pabrėžė, kad tai tik ilgo kelio pradžia.

„Kultūros prieinamumas nuo šiol mieste bus dar didesnis. Tačiau moksleiviams ir neįgaliesiems turėtų būti nemokamai atveriama kuo daugiau muziejų ir salių. Ugdyti kultūros poreikį labai svarbu, nes tai išlieka visam gyvenimui“, – pabrėžė V.Grubliauskas.

Tikimasi, kad sprendimas moksleiviams ir negalią turintiems asmenims atverti muziejų ekspozicijas nemokamai paskatins dar labiau domėtis miesto kultūra, istoriniu paveldu, padės savarankiškai lavintis.

Kompensuos patiriamus nuostolius

Svarstant šį klausimą, N.Puteikienė domėjosi prognozėmis, kiek išaugs lankytojų skaičius kultūros įstaigose. Anot Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo Narūno Lendraičio, kol kas sunku pasakyti, koks bus rezultatas.

„Nemanau, kad tik šia priemone pavyks padidinti lankytojų skaičių kultūros įstaigose. Galvojame apie kokybiškų edukacinių programų, kurios sudomintų jaunus žmones, rengimą. Norime paskatinti prigimtinį žmogaus norą dalyvauti mene ir kultūroje“, – tvirtino vedėjas.

Muziejų atstovai nurodė, kad dėl įvestos naujos lengvatos įstaigos per metus bendrai gali prarasti apie 5,1 tūkst. eurų pajamų. Negautos pajamos muziejams bus kompensuojamos iš miesto biudžeto.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus, Pilies, Kalvystės muziejų bei Klaipėdos kultūrų ir komunikacijų centro Parodų rūmų parodas bei ekspozicijas nemokamai galės lankyti ir ikimokyklinio amžiaus vaikai, kuriems tokia lengvata galiojo ir iki šiol, taip pat moksleivių grupes lydintys mokytojai bei turistų grupes lydintys gidų gildijos nariai.

Dalis muziejų yra pavaldūs Kultūros ministerijai, kuri taip pat yra iškėlusi panašią iniciatyvą dėl galimybės ateityje moksleiviams lankyti muziejus nemokamai.

Dėkojo miesto merui

N.Puteikienė sveikino merą ir poziciją, sudarius galimybę moksleiviams ir neįgaliesiems nemokamai lankytis parodose ir muziejuose.

„Pati siūliau tą padaryti dvejus metus. Mere, ačiū, kad sudarėte darbo grupę. Džiaugiuosi, kad ir Klaipėdos valdančiųjų laisvės supratimas plečiasi. Dar liko Klaipėdos koncertų salė. Tikiuosi, kad darbo grupė tęsia darbą ties šio klausimu. Svarsto, kaip būtų galima moksleiviams sudaryti galimybes lankytis joje vykstančiuose koncertuose, kai vietos neužimtos“, – teigė politikė.

Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas tvirtino, negalintis atsistebėtų kai kurių žmonių gebėjimu prisiimti svetimus nuopelnus.

„Tokie asmenys ir savo nuodėmes ant kitų pečių užkrauna. Galimybė suteikti teisę moksleiviams lankytis nemokamai savivaldybei pavaldžiose kultūros įstaigose analizuota mero pavedimu. Valstybė yra pasišovusi padaryti tą patį, tačiau ji nekompensuos įstaigoms už apsilankiusius žmones. Mes savo įstaigų neskurdinsime“, – komentavo vicemeras.

„Kalėdos – stebuklų meras. Apsvaigo galva nuo pagyrų“, – šmaikštavo V.Grubliauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

N. Puteikienė

Be abejo, kad dėkoju merui, kad nepaisant Šulco kudakavimo, vertina mano pasiūlymus ir juos įgyvendina. Džiaugiuosi, kad ir dirbant opozicijoje pavyksta įgyvendinti idėjas. Nors kai prieš porą metų siūliau, tai Anužis aiškino, kad komunizmo nebėra, o Gentvilas kalbėjo kažką neaiškaus apie privatųjį meną.

Kontroversija

Puteikiene is vienos puses skalapija kad liberalai niekam tike is kitos puses jau sveikina juos su tokiu sprendimu...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS