Muzikos ir šviesų instaliacija kvies prisiminti romantiškąją Taravos Anikės legendą | KaunoDiena.lt

MUZIKOS IR ŠVIESŲ INSTALIACIJA KVIES PRISIMINTI ROMANTIŠKĄJĄ TARAVOS ANIKĖS LEGENDĄ

  • 3

Savaitgalį klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami į išskirtinio projekto premjerą – svaiginančią muzikos ir šviesų kelionę, kurioje atgis romantiškiausia uostamiesčio legenda.

Šį šeštadienį ir sekmadienį 17 val. į Teatro aikštę klaipėdiečius kvies bene spalvingiausias šių metų kalėdinio laikotarpio renginys – muzikos ir šviesos šou „Legendos šviesa“. Unikalios instaliacijos epicentre atsidurs romantiškomis legendomis apipintas Taravos Anikės skulptūros siluetas. Jį apsups tikras šiuolaikinių šviesos efektų žiedas, o specialiai sukurta muzika ir poeto Simono Dacho eilės iš užmaršties prikels žymiąją meilės legendą.

Kas gi buvo toji Taravos Anikė, kurios skulptūrai atiteko garbinga vieta Klaipėdos senamiesčio širdyje? Kuo ypatinga ketvirtą gyvavimo šimtmetį skaičiuojanti meilės istorija, dar ir šiandien viliojanti turistų grupes iš Lietuvos ir užsienio prie nedidelio fontano uostamiesčio širdyje?

„Kai prieš porą metų artėjant Kalėdoms transformavome Taravos Anikės fontaną į magišką sniego rutulį, daugelis tarsi iš naujo atrado gal šiek tiek primirštą, o gal iš įpratimo nebepastebimą žaviąją senamiesčio gyventoją. Todėl ir šiemet mūsų mintys ir žvilgsniai nukrypo į miesto simbolį“, – sakė „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.

Anot jo, kaskart išradingai pasakodami šią nepaprastą meilės istoriją, galime sėkmingai ne tik prikelti senas, bet kurti ir naujas miesto legendas. Galbūt jos mus įkvėps romantiškiems pasimatymams skulptūros papėdėje ar svajingiems pasisėdėjimams po greta augančių medžių laja.

„Niekas nežino, kaip ji atrodė. Pačios Taravos Anikės niekas nėra matęs. Nėra išlikęs ir jos portretas“, – sakė romantiškosios skulptūros ir jos įkvėpėjos istorijos žinovas, klaipėdietis leidėjas, fotomenininkas Antanas Stanevičius.

Anot jo, skulptūroje atvaizduota mergina yra istorijos herojės prototipas, kurį pasirinko skulptūros autorius Alfredas Kiūnė. Keldamasis keltu į Smiltynę, jis atsitiktinai pamatė kopų apželdintojo dukterį, kuri, jo įsivaizdavimu, atrodė būtent taip, kaip Anikė iš Taravos.

Anikė – taip Mažojoje Lietuvoje vadinta Onutė, buvo Simono Dacho draugo sužadėtinė. Pirmąkart jaunasis Klaipėdoje gimęs Prūsų poetas bičiulio kunigo išrinktąją pamatė per jų vestuves. Pamatė gražuolę iš Karaliaučiaus ir, kaip sakė A.Stanevičius, „klaikiai įsimylėjo“. Savo išgyvenimus sparčiai populiarėjantis poetas išliejo eilėmis, kurioms kompozitorius Heinrichas Albertas sukūrė melodiją. Vokiškai kalbančiose šalyse „Taravos Anikė“ tapo mėgstama liaudies daina.

Šeštadienį, per instaliacijos premjerą, Taravos Anikės legendos žinovas, knygų lietuvių – vokiečių kalbomis „Taravos Anikės mįslė“ autorius A.Stanevičius, beje, paskleidęs žinią apie Vakarų Vokietijos piliečio idėją atstatyti Taravos Anikės skulptūrą, atskleis daugiau šios daug laimingų atsitiktinumų kupinos istorijos detalių. Jis taip pat ketina pagarsinti Taravos Anikės išpažintį po 320 metų.

Taravos Anikei atgimstant muzikos ir šviesų šokyje, skambės S.Dacho eilės ir specialiai šiam unikaliam projektui sukurta muzika. Garso takelio autorius – Kristijonas Lučinskas.

Nespėjusiems į premjerinius „Legenda atgyja“ pasirodymus šį savaitgalį nusiminti nereikia. Visą gruodžio mėnesį kiekvieną vakarą (nuo iki 20.30 val.) iki pat sausio 1 d. klaipėdiečiai ir miesto svečiai kas pusvalandį bus kviečiami stebėti kartotinius instaliacijos seansus (vieno trukmė – apie 15 min.), kurių metu Teatro aikštėje atgis Klaipėdos simboliu laikomos Taravos Anikės legenda.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tele

Siaip garbinam svetimos tautos meiles istorija ,o savas pamirstame ,,,,,,,bet projektas visai puikus

Anonimas

Ännchen von Tharau, o ne Anike.

vietinis

Anikė iš Taravos nera buvusi Memelyje.O legenda grazi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS