Nelegalios auklės – tėvų galvos skausmas | KaunoDiena.lt

NELEGALIOS AUKLĖS – TĖVŲ GALVOS SKAUSMAS

Uostamiestyje klesti nelegalus auklių verslas. Socialiniai tinklai lūžta nuo įrašų, kuriose auklės už nedidelį mokestį siūlosi prižiūrėti mažamečius vaikus. Vis dėlto ne visos jos paslaugas teikia legaliai. Tėvai į tokius skelbimus linkę žiūrėti atsargiai, mat už nelegalių skelbimų gali slypėti daugybė pavojų.

Skelbimų – daugybė

Auklės darbas – itin atsakingas, joms tenka prisiimti atsakomybę už mažųjų sveikatą ir priežiūrą.

Vis dėlto klaipėdietės šio darbo nesibaido. Priešingai – internete ir socialiniuose tinkluose buriamasi į grupes, kuriose moterys, merginos, mokinės ir studentės siūlo prižiūrėti vaikus už valandinį mokestį.

"Esu darbšti, sąžininga, atsakinga 16 m. mergina. Turiu patirties prižiūrint vaikus. Galiu jais rūpintis ir jūsų namuose", – skelbiama vienoje socialinio tinklo "Facebook" grupėje.

"Bendrauju su vaikais. Turiu galimybę tvarkyti namus. Ieškau auklės darbo", – rašo kita socialinio tinklo naudotoja.

Tėvai dažniausiai ieško patyrusių ir savo darbą išmanančių auklių, tad neretai vaikus patiki tik rekomendacijas turinčioms ir agentūrų atsiųstoms moterims.

Įkainiai skiriasi

Socialinio tinklo "Facebook" grupėse "Noriu auklės Klaipėda", "Auklės darbas Klaipėda" už vaikų priežiūrą prašoma nuo 1,5 iki 4 eurų per valandą.

O štai agentūrose dirbančių auklių įkainiai dvigubai didesni.

Vaiko priežiūra neretai atsieina nuo 5 iki 10 eurų per valandą.

Pasitaiko, jog, siekdamos išvengti mokesčių, vaikus jos ryžtasi prižiūrėti nelegaliai.

Dažnai auklių paslaugomis besinaudojanti dviejų vaikų mama Inesa pasakojo, jog per paskutinius šešis mėnesius bendravo su septyniomis auklėmis, tačiau nė viena jų nebuvo teisiškai įregistravusi veiklos.

"Internetu susisiekdavau su vaikus prižiūrėti siūlančiomis moterimis. Paklaususi, ar veiklą vykdo legaliai, moterys kiek sutrikdavo, tačiau visos pateikdavo tą patį atsakymą. Anot jų, už vaikų priežiūrą įkainiai ir taip nedideli. Esą atseikėjus dalį mokesčių valstybei, uždarbio praktiškai neliktų", – pasakojo mama.

Gali kilti grėsmė

Anot moters, vaikus mylinčią ir patikimą auklę surasti išties sudėtinga, kadangi kartais už, rodos, nekaltų skelbimų internete gali slypėti pavojus.

Nesuprantu tėvų, kurie lengva ranka vaikus palieka nepažįstamų žmonių globai.

"Sūnų palieku tik agentūrų arba pagal verslo liudijimą dirbančioms auklėms. Kaip galima savo mažylius patikėti kažkam iš gatvės? Juk socialiniais tinklais gali naudotis įvairiausi iškrypėliai. Jeigu žmogus dirba nelegaliai, juo pasitikėti negalima. Nesuprantu tėvų, kurie lengva ranka vaikus palieka nepažįstamų žmonių globai", –  kalbėjo klaipėdietė.

Pasak beveik dešimtmetį vaikus prižiūrinčios klaipėdietės Dovilės, daugumą tėvų auklėms taiko didelius reikalavimus, nors už paslaugas sumoka apverktinas sumas.

Tikimasi, jog darbuotojos ne tik gamins maistą, rūpinsis vaiku, bet ir mokės kelias užsienio kalbas, užsiims edukacine veikla.

Laukia pokyčiai

Finansų ministerija rengia siūlymus kitąmet panaikinti kai kurių smulkiųjų verslininkų verslo liudijimus.

Pokyčiai turėtų paliesti statybų, autoservisų bei auklių paslaugas teikiančius asmenis.

Minėtą veiklą vykdantys žmonės turės įregistruoti individualią veiklą pagal pažymą ar kitą veiklos formą.

Šiuo metu verslo liudijimas auklės paslaugoms teikti Klaipėdoje kainuoja apie 30 eurų.

Spėjama, jog kitąmet, pasikeitus verslo liudijimų apmokestinimo tvarkai, už vaikų priežiūrą tėvams teks pakloti kur kas didesnes sumas.

Už nelegalų darbą – baudos

LR įstatymai numato, jog už nelegaliai teikiamas paslaugas atsakomybė krenta ne tik ant darbuotojo, bet ir darbdavio pečių.

Nustačius nelegalaus darbo faktą, remiantis LR administracinių teisės pažeidimų kodeksu, darbdaviui (šiuo atveju tėvams) už kiekvieną nelegaliai dirbusį asmenį skiriama bauda iki 2 896 eurų.

Asmenys, nelegaliai teikę vaikų priežiūros paslaugas, gali būti nubausti nuo 145 iki 289 eurų baudomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Efa

Tai pranesk apie ju nelegalia veikla ,nemokekit ....

...

Kadangi vaikų auginimas Valstybei naudinga veikla (o ir Konstitucija įpareigoja Šeimas remt), tai - privalu pačioms Mamoms mokėt auklės atlyginimą (na, vaikams - šeimų teisė pasirinkt kas vaikus prižiūrės, gal net ir samdoma auklė) - pirmais metais 100% auklės atlyginimo (kūdikių priežiūra nuo buvusi atlyginimo nepriklauso), antrais metais 60%, trečiais - 30% tipinio auklės atlyginimo - ir atsiranda teisė vaikučio priežiūrą kontroliuot, o ir Mamų darbo stažas nenutrūktų.

Jurgita

Iš kur čia tokias juokingas kainas ištraukėte 1.5-4 Eur. Pati mažiausia kaina -5 eurai.O dažniausiai 8-10 Eurų.Ir tai dar priklauso nuo vaiko amžiaus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS