Nugaišusias invazines žuvis pajūryje matysime kasmet? | KaunoDiena.lt

NUGAIŠUSIAS INVAZINES ŽUVIS PAJŪRYJE MATYSIME KASMET?

  • 1

Pajūryje prieš kurį laiką pasirodė pranešimai, kad po audringų orų paplūdimiai yra nusėti nugaišusiomis žuvimis – grundalais (dar vadinamais rotanais), kurie yra priskiriami prie invazinių žuvų. Anot Pajūrio regioninio parko atstovų, reikia susitaikyti, kad kiekvienais metais šis vaizdas kartosis.

Pajūrio regioninio parko ekologo Erlando Paplauskio teigimu, grundalas yra trumpaamžė žuvis, gyvenanti 3–4 metus.

„Tiesiog vyriausioji karta po neršto žūsta ir natūraliai, jeigu yra audra, jūra jas išmeta į krantą“, – aiškina ekologas.

Anot E. Paplauskio, yra problema, jog žvejai nenoriai gaudo šią invazinių žuvų rūšį.

„Dėl visiškai nesuprantamų priežasčių žmonės nelabai ją perka ir žvejai nelabai nori ją gaudyti. <...> Kad būtų suaktyvinta  verslinė žūklė, turi atsirasti rinka realizacijai. Kai kurie žvejai veža [žuvis – LRT.lt] realizuoti net į Latviją. Trūksta pramonės pajėgumų ir per mažai mokama žvejams, kad jiems apsimokėtų jas gaudyti“, – teigia ekologas.

Plačiau apie tai – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Juras

Straipsnio autorius klaidina skaitytojus. Atrodo, jį suklaidino žvejai mėgėjai, kurie nelabai išmano apie žuvis. Grundulas ir rotanas yra visiškai skirtingos žuvys. Grundulas rusiškai „byčiok" (lot. Gobiidae) iš ešerinių būrio. Gi „rotan" arba „goloviežka" (galvažuvė), arba „travianka" (lot. Perccottus dlenii). Grundulų yra keletas rūšių, todėl neprityrę žvejai (šios žuvys veisiasi Kaspijoje arba Sibiro vandenyse) nelabai nusituokia ir painioja jų pavadinimus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS