Pagerbs pirmuosius Klaipėdos deputatus | KaunoDiena.lt

PAGERBS PIRMUOSIUS KLAIPĖDOS DEPUTATUS

Pirmosios Klaipėdos miesto tarybos istoriją siekiama įamžinti dabartinėje tarybos salėje, kurioje daugiau nei prieš 30 metų dirbo klaipėdiečių išrinkti Sąjūdžio deputatai. Įamžinimo idėjos iniciatoriai – pirmosios Klaipėdos tarybos klubo nariai.

Pirmieji laisvi rinkimai į Klaipėdos miesto tarybą vyko prieš 1990 m. kovo 11-ąją. Deputatai buvo renkami 74-iose apygardose.

Buvo išrinkti 55 miesto atstovai, visi – Sąjūdžio deleguoti, 19-oje apygardų balsuoti atėjo mažiau nei pusė rinkėjų, tad čia rinkimai neįvyko.

Vis dėlto 55 deputatų pakako, kad Klaipėdos taryba pradėtų dirbti.

Pirmasis posėdis įvyko 1990-ųjų kovo 13 d., praėjus dviem dienoms po Nepriklausomybės paskelbimo.

Miesto tarybos kadencija tuomet buvo penkeri metai.

Išeina taip, kad tarsi patys save pamiršome: kas mes buvome, ką nuveikėme, nes darbas toje kadencijoje buvo labai sunkus.

Buvę šios kadencijos deputatai jau senokai susibūrė į klubą ir vakar, apsilankę pas Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską, išreiškė pageidavimą, kad būtų įprasmintas pirmosios miesto tarybos atminimas.

Kai kurie pirmosios Klaipėdos tarybos nariai pasitraukė iš politikos, užsiima akademiniu darbu ar verslais, kai kurie politikoje ir toliau aktyviai dalyvauja, kai kurie – jau mirę.

„Išeina taip, kad tarsi patys save pamiršome: kas mes buvome, ką nuveikėme, nes darbas toje kadencijoje buvo labai sunkus. Kai buvo išrinktos kitos tarybos, viskas jau buvo sudėliota, vidaus tvarkos dokumentai paruošti, o mums teko bendravimas ir su sovietų kariškiais, ir privatizacijos reikalai. Labai norėtųsi, kad mus prisimintų, juolab vienas po kito buvę kolegos išeina anapilin“, – kalbėjo Pirmosios Klaipėdos tarybos klubo pirmininkė Nijolė Požarskienė, pridūrusi, jog būtų gerai, kad miesto tarybos salėje atsirastų pirmųjų deputatų bendra fotografija su apačioje parašytomis pavardėmis.

V. Grubliauskas pritarė pirmosios tarybos įprasminimui, pažadėjo apsvarstyti visus variantus, išreiškė nuomonę, kad tokia nuotrauka tikrai papuoštų tarybos salę.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Erika

Pagarba jiems.

Vytautas

Bet gerokai pasenę. Šiaip tai derėtų, kad apie juos naujos kartos žinotų, juk tada ne kas kitas, o jų valia nulėmė Klaipėdos ateitį. Dabar jaunimas iš rankų telefonų nepaleidžia, praeitis jiems nulis, net nepagalvoja kaip jų tėvai gyveno.

Algirdas Pocevičius

Be abejo reikia juos prisiminti ir pagerbti, juk kokie baisūs laikai buvo, viskas ant plauko kabėjo. Jie nepabūgo, organizavo atkirtį rusų fašistams, tvarkė miestą, rūpinosi viskuo, kad mes išgyventume. Dabar visi labai mandrūs kai viskas ant lėkštės paduota.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS