Pajūris jau laukia stintmečio | KaunoDiena.lt

PAJŪRIS JAU LAUKIA STINTMEČIO

Stintų išsiilgę klaipėdiečiai jau dairosi šių žuvų uostamiesčio turgavietėse. Kol kas prekystaliai dar tušti, tačiau žvejai žada, kad stintmetis prasidės vos atšalus orams.

Naujajame turguje stintomis prekiauta prieš pora savaičių.

O savaitgalį Palanga jau kvepėjo šiomis žuvimis.

„Negali būti. Net pačiai įdomu, nes mes dar stintų neturime. Ir iš kur tas stintų detektyvas? Nejau palangiškiai jau pagauna?“ – stebėjosi Naujojo turgaus direktoriaus pavaduota Evelina Janulaitienė, išgirdusi, kad kurorte jau pakvipo stintomis.

Stintų laimikiais dažniausiai žvejai giriasi tik prasidėjus rimtesniam šaltukui.

„Ir mes, išgirdę apie stintų naujienas, kol kas tik šypsomės. Laukiame rimtesnio minuso. Prieš dvi savaites turguje buvo stintų. Bet tai labiau išimtis nei taisyklė“, – patikino E. Janulaitienė.

Palangiškis Virginijus Jurkus pripažino, kad kurorto žvejai iš tiesų jau pagauna nedidelius kiekius stintų.

„Tai tik pasikvėpinimui. Kol kas dar šilta ir vanduo šiltas. Pas mane užvakar kvepėjo. Dar jos nekimba. Bet kai kas parveža po kelis kilogramus. Jau pagauna, bet labai mažai“, – pasakojo žvejys V. Jurkus.

Gali šalti, gali nešalti, stintos vis tiek ateis. Reikia, kad šiaurinis vėjas būtų.

Žvejys tikino, kad reikėtų palaukti bent jau savaitę.

„Reikia, kad atšaltų, ir bus stintų. Mes prieš kurį laiką vos 17 kilogramų pagavome. Labai nedaug“, – patikino V. Jurkus.

Dažniausiai ichtiologai aiškina, jog rimtam stintmečiui reikia, kad būtų šiauriniai vėjai. Su jais į priekrantę turi plūsti šalto vandens masės, pakeltos iš jūros dugno.

„Stintoms ateina laikas ir jos priartėja prie kranto. Žvejoju ne vieną dešimtmetį. Gali šalti, gali nešalti, stintos vis tiek ateis. Reikia, kad šiaurinis vėjas būtų“, – kalbėjo žvejys.

V. Jurkus prognozavo, kad pirmųjų stintų kilogramas pas žvejus gali kainuoti 7–8 eurus.

„Gal nekainuos tiek, kiek pernai. Aš taip pat, kaip tikras žvejys, dejuoju, bet po to, kaip ir kiekvieną žiemą, pagaunu tų stintų. Pernai buvo didelės, todėl ir kainavo 7–8 eurus. Turguje gal ir 13 eurų kaina gali būti. Prekybininkai kokius penkis eurus užsideda“, – kalbėjo žvejys.

Palangos žvejys teigė, kad stintmetis yra geriausias laikas priekrantės žvejams uždirbti.

„Ne tas žodis. Menkių juk nėra“, – apgailestavo V. Jurkus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nepirksiu net po 8 €

dar įvertinus tai kad išmeti pusę svorio - vidurius, galvas, stuburą, pigiau turbūt eršketą valgyt

Nepirksiu stintų po 18 €

Čia iš serijos "Erkės dar nepuola". Kam rašyti apie tai, kas kasmet būna? Čia matyt įtakos turi "Tas Kalėdų laukimas" - brrrrr, kai prekybcentriai iškart po Vėlinių papuošia eglutes paleidžia kalėdines giesmeles: " Pirkite, pirkite, pirkite kinietišką šūdą, pirkite, nes visi sandėliai tuo brūdu pritutintii - nebėra, kur normalių prekių susidėti"

SUSIJUSIOS NAUJIENOS