Pajūryje išbandys tvirtesnius takelius | KaunoDiena.lt

PAJŪRYJE IŠBANDYS TVIRTESNIUS TAKELIUS

Uostamiesčio paplūdimiuose bus bandoma kloti kitokios medienos takelius ir stebima, ar jie tarnaus ilgiau. Vis dėlto paplūdimių prižiūrėtojai abejoja eksperimento sėkme.

Kainuoja kur kas brangiau

Pasirinkti kitą medieną pliažų takeliams biudžetinei įstaigai "Klaipėdos paplūdimiai" pasiūlė miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai.

Politikai vylėsi, kad tvirtesni takeliai laikys ilgiau. Dabartiniai mediniai takeliai, veikiami druskos ir drėgmės, paplūdimiuose greitai susidėvi. Paprastai juos reikia keisti kas 3–4 metus. Dalis yra remontuojami, lopomi.

Biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktorius Virginijus Urbonas informavo, kad konkursas, kas klos naujus takelius, jau baigėsi.

Nugalėtojas išrinktas, bet dar neskelbiamas, nes nesibaigė apskundimo procedūros. Laukiama, kada jos praeis, ir bus galima pasirašyti sutartį.

"Nauji takeliai bus iš kitokios medienos, visiškai impregnuotos, storesnės. Tokius reikalavimus buvome įrašę į konkurso sąlygas. Žinoma, tokie takeliai ir kainuoja gerokai brangiau, tačiau to prašė miesto tarybos nariai, o mes atsižvelgėme. Žiūrėsime, kaip laikys nauji takeliai", – tvirtino vadovas.

Svarbiausia – ne mediena

Pasak V.Urbono, įtakos, kiek tarnaus mediniai takeliai, daugiau nei mediena turi pagrindas, ant kurio jie pakloti.

"Turime pavyzdžių. Smiltynėje kai kurie takeliai yra pakloti ant kieto pagrindo, jie ilgiau ir laiko. Ten, kur yra smėlis, jie lūžta greičiau. Smėlis juk juda, takai užpustomi, tad greičiau ir lūžta", – aiškino direktorius.

Takeliai iš kitokios medienos bus tiesiami tose vietose, kur jie visiškai susidėvėjo. Geros būklės dar nebus keičiami. Sudėtingiausia situacija dėl medinių takų yra Pirmojoje Melnragėje.

Pasirašius sutartį su rangovu, startuos darbai. Tikimasi iki sezono pradžios susidėvėjusius takus pakeisti naujais, tvirtesniais, storesnės medienos.

"Pirmiausia dirbsime tose vietose, kur intensyviausias žmonių judėjimas. Turime planą, kurį perduosime rangovui. Jei vis dėlto nespėtume pakloti naujų takelių, senuosius  išmontuosime ir pašalinsime, kad nebūtų pavojaus pėstiesiems", – tvirtino vadovas.

Takų yra per daug?

V.Urbonas teigė, kad įstaiga yra inventorizavusi visus paplūdimiuose paklotus medinius takus. Jų ilgis siekia beveik septynis kilometrus.

Klausimas, ar tikrai tiek tų takų reikia.

"Klausimas, ar tikrai tiek tų takų reikia. Turėjome planą sumažinti jų raizgalynę – pastatyti tarp Pirmosios ir Antrosios Melnragės apžvalgos taką, kurį visi vadina Paukščių taku. Tačiau Aplinkos ministerija nepritarė, kad toks projektas būtų įgyvendintas", – pasakojo direktorius.

Anot vadovo, galvota takus paplūdimiuose kloti pagamintus iš medžio ir plastiko, tačiau tokios minties atsisakyta.

"Važiavau į Latviją, kur jau yra tokių takų. Plastikas nelabai gerai paplūdimyje atrodo. Medis – kur kas geriau. Bendravau ir su prižiūrinčios įmonės atstovu. Jis kategoriškai pasisakė prieš plastikinius takus. Sakė, kad jie paveikti karščio ar šalčio trūkinėja. Be to, nepatogu vaikščioti, sudėtinga pakloti. Jų rekomendacijos padėjo apsispręsti. Tad grįžome prie medinių takų, kurie tikrai labiau tinka pajūryje", – tvirtino vadovas.

V.Urbono teigimu, takelius pavasarį norėtųsi pradėti atnaujinti anksčiau, tačiau užtrunka visos procedūros, kol skiriamas finansavimas, patvirtinamas rangovas. Be to, ne visada atlikti tokius darbus leidžia ir orai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

M

O be medienos kitokių medžiagų nežinote? Yra ilgaamžių ir puikiai estetiškai atrodančių plastiko lentų, specialiai skirtų takams. Bet čia kaip su kelių klojimu, geriau naudoti š medžiagas ir viską daryti belekaip. Kažkam užtikrinamos nenutrūkstančios pajamos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS