Pajūryje rastos karinės technikos nuolaužos | KaunoDiena.lt

PAJŪRYJE RASTOS KARINĖS TECHNIKOS NUOLAUŽOS

Audringa jūra į krantą išmetė kulkų suvarpytas žmogaus dydžio lėktuvo ar kitos karinės technikos nuolaužas. Toks radinys pačių Rusijos pratybų "Zapad" įkarštyje kai kuriuos gyventojus ne juokais įbaugino. "Kas, jei rytoj tokie žaisliukai pradės kristi mums ant galvų?" – nuogąstavo klaipėdiečiai.

Skylės – nuo kulkų?

Šeštadienį Smiltynės paplūdimiuose vaikštinėjusių poilsiautojų dėmesį sukaustė neįprastas radinys.

Paplūdimyje prie pat jūros mėtėsi milžiniškos detalės, panašios į lėktuvo nuolaužas.

"Gamtos vertybėje, UNESCO saugomame Smiltynės pliaže, nuo Naujosios perkėlos į Nidos pusę – nuostabą kelianti ekologija: mėtosi akivaizdžiai sušaudytos lėktuvo ar laivo liekanos. Kas tai ir kiek dar laiko ten mėtysis? Nei aš, nei joks augalotas Vytas nenuneš iki šiukšliadėžės, nes per sunku. Kai pabandėme apversti detales, aptikome numeraciją", – tvirtino poilsiautojas.

Ant detalių, panašių į lėktuvo sparnus, užrašyti skaičiai – "6010" ir "6417".

Įtarė, kad galėjo žūti žmonės

"Ruože tarp vandens ir kopų tysojo penki atskiri gabalai, kurių didžiausias – mano ūgio, apie 172 cm. Negi niekam neįdomu, niekam nerūpi? Juk kaip tik tą dieną Smiltynėje vyko žygis. Buvo neįmanoma jų nepamatyti", – stebėjosi klaipėdietė Nadežda Romanova.

Negi niekam neįdomu, niekam nerūpi?

Panašu, kad karinės technikos detalės dar visai "šviežios".

Neatmetama, kad bangos į krantą išmetė sudužusio lėktuvo likučius.

Ši nežinomybė išgąsdino moterį.

"Maža ką, gal rytoj mums išėjus pasivaikščioti tokie daiktai ant galvos nukris? O gal jau kažkur nukrito ir žuvo žmonės, tik mes to nežinome? Gal ši informacija specialiai nekeliama į viešumą", – spėliojo N.Romanova.

Susiejo su "Zapad"

Spėliodami, tai lėktuvo ar laivo liekanos, žmonės ėmė kurti pačius netikėčiausius scenarijus.

Kai kurių gyventojų manymu, tai gali būti itin ilgu lynu lėktuvų tempiami taikiniai. Esą taip treniruojasi zenitinių pabūklų šauliai.

"Rusų kariai teršia jūrą savo technika, reikia jiems notą dėl gamtos teršimo įteikti", – pyko klaipėdiečiai.

"Iš sparnų lyg ir nepanašu į AN-2. Be to, kiek žinau, šis lėktuvas rastas dugne nepažeistas", – prisiminusi tragediją, užpernai įvykusią Baltijos jūroje, kai skrisdami šio tipo lėktuvu žuvo du Lietuvos pilotai, svarstė N.Romanova.

Kai kurie radinį bandė susieti su Kaliningrado srityje ir Baltarusijoje praėjusią savaitę prasidėjusiomis ir iki rytojaus vyksiančiomis karinėmis pratybomis "Zapad".

Esą galbūt tai yra šių mokymų taikinys.

Maža to, žmonės teigė šeštadienį jūroje girdėję sprogimą ir matę karinių orlaivių.

Šeštadienio naktį buvo neramu ir Panevėžio gatvėje ties Dane, kur virš upės ratus suko sraigtasparniai su prožektoriais.

"Visai nejauku darosi, kai lėktuvai virš galvų skraido. Galėtų pranešti, jei lietuvių pratybos vyksta. Jei ne, tai ką mums galvoti?" – šiurpo vietos gyventojai.

Aviakatastrofos likučiai?

Civilinės aviacijos administracijos direktoriaus pavaduotojas Alvydas Šumskas teigė, kad savaitgalį signalų apie nukritusį lėktuvą ar panašią nelaimę nebuvo gauta.

"Jei būtų prapuolęs lėktuvas, tai iki pirmadienio tikrai jau būtų pakeltas aliarmas. Juk išskridusių ir pradingusių žmonių niekas nesėdėtų ir nelauktų", – tikino A.Šumskas.

Neatmetamas variantas, kad tai – karinių mokymų taikinys. Tačiau tikrai ne Lietuvos.

"Pas mus registracijos numeriai yra iš raidžių, o ne skaičių, todėl jie nieko nesako", – tikino pašnekovas.

Jis paneigė klaipėdiečių spėjimą, kad tai galbūt 2015 m. gegužės 16 d. Baltijos jūroje nuskendusio lėktuvo AN-2 liekanos.

Praėjus trims paroms po katastrofos, karinis laivas "Kuršis" aptiko lėktuvą AN-2 124 metrų gylyje, daugiau kaip 116 km nuo kranto, tarp Liepojos ir Palangos.

"AN-2 guli dugne nesubyrėjęs", – teigė aviacijos ekspertas.

Spėjimai – įvairūs

Galbūt tai dar 2003 m. per sraigtasparnio katastrofą Baltijos jūroje žuvusių Lietuvos karinių oro pajėgų lakūnų majoro Alvido Brazlausko ir viršilos Edmanto Vizbaro lėktuvo detalės?

Gelbėjimo sraigtasparnis "Mi-8T" tąkart nukrito į Baltijos jūrą netoli Palangos ties Nemirsetos gyvenviete.

Ši žmonių versija irgi nepasitvirtino.

Mat po aviakatastrofos orlaivis iš dugno buvo iškeltas narų.

Maža to, detalės neatrodo ilgai išgulėjusios jūroje, nėra surūdijusios ar aplipusios kriauklėmis bei dumbliais.

Rusų pratybų atgarsiai

Apžiūrėjęs nuotraukas A.Šumskas pažėrė savų versijų. Esą akivaizdu, kad tai ne civiliams, o kariškiams priklausanti technika.

Ko gero, jūra išplovė karių žaisliukus.

"Panašu į skraidantį aparatą plačiąja prasme. Tai gali būti raketos nuolaužos, nes kniedės, palyginti su lėktuvų ir aviacijos, yra didokos. Juolab kad neseniai Baltijos jūroje vyko rusų laivyno pratybos. Nesu tikras, ar raketos yra numeruojamos, bet, ko gero, jūra išplovė karių žaisliukus. Galbūt tai bepilotis orlaivis, bet negirdėjau, kad jie būna tokie dideli. Ir vargu ar kas nors juos numušinėtų treniruojantis, nes per brangiai kainuoja", – aiškino Civilinės aviacijos administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Tikėtina, kad bangos į krantą išmetė liepą Baltijos jūroje vykusių bendrų Rusijos ir Kinijos karinių pratybų amuniciją – tai yra jose naudotos raketos nuolaužas.

"Akivaizdu, kad dvi skylės yra nuo kulkų. Tačiau vis tiek nepanašu į lėktuvą ar sraigtasparnį, juolab kad neprapuolė joks lėktuvas", – analizavo aviacijos specialistas.

Rusijos ir Kinijos manevrų Baltijos jūroje aktyvioji fazė vyko liepos 24–27 dienomis.

Karinių jūrų pajėgų pratybos "Karinė sąveika 2017" buvo surengtos prie Kaliningrado srities krantų.

Šiuose mokymuose dalyvavo apie 10 laivų, per 10 lėktuvų ir sraigtasparnių, įskaitant ir kinų orlaivius.

Skelbiama, kad šių pratybų tikslas buvo užtikrinti abiejų šalių sąveiką, siekiant atremti jūrose kylančias grėsmes, treniruotis darniai veikti kartu ir stiprinti draugystės ir bendradarbiavimo ryšius tarp abiejų šalių laivynų.

Karinės pajėgos nieko nežino

Apie Smiltynės paplūdimyje besivoliojančias nuolaužas atsakingos tarnybos pirmadienį žinojo ne daugiau nei patys gyventojai.

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazei Šiauliuose vadovaujantis pulkininkas leitenantas Antanas Matutis teigė apie šį klaipėdiečių radinį informacijos neturįs.

"Kol kas mūsų niekas neinformavo, patys tikrai nesame nieko praradę. Jei būtų vykdoma nukritusio lėktuvo paieška, tikrai apie tai žinotume", – teigė A.Matutis.

Nieko konkretaus pasakyti negalėjo ir Lietuvos karinių jūrų pajėgų atstovas vyresnysis seržantas Audrius Vitkauskas.

"Dar nieko negirdėjome. Gal pasieniečiai jau spėjo apžiūrėti?" – vakar rankomis skėsčiojo Karinių jūrų pajėgų atstovas.

GALERIJA

  • Pajūryje rastos karinės technikos nuolaužos
  • Pajūryje rastos karinės technikos nuolaužos
  • Pajūryje rastos karinės technikos nuolaužos
  • Pajūryje rastos karinės technikos nuolaužos
  • Pajūryje rastos karinės technikos nuolaužos
  • Pajūryje rastos karinės technikos nuolaužos
  • Pajūryje rastos karinės technikos nuolaužos
  • Pajūryje rastos karinės technikos nuolaužos
  • Sudomino: aviacijos specialistas A.Šumskas beveik įsitikinęs, kad tai rusų karinėse pratybose naudotų raketų nuolaužos.
Nadeždos Romanovos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Algis

Garantuotai, Rusijos diversantai! Issilaipino krante, o ikalcius bande suvalgyti. Kai per TV pamate Raudondales pasirodyma JT asamblejoje, pratruko zvengti, todel ir nespejo suvalgyti visko, nes buvo pradeje svisti. Negerai, jei kas butu pamates. O kad Rusu teroristu- tai faktas! Debilai

Dzordzas

Raketa su kulku zymemis tai normalu. Kazkas, matyt, bande numusti.

Anonimas

niekas neatkreipe demesio i sioje foto gerai matoma raudona zyme. Tereikia issiaiskinti, kas ir ka taip zymi. Kieno valstybes kariskiai? Ar civiliai? Ar oro ar juru technika? foto cia: https://scontent.fvno2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/21616324_10212680685965422_6608113364871154755_n.jpg?oh=0db9e182f67d7d1c5543fb006589e08c&oe=5A4A9A4B
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS