Palaikymas Ukrainai: kur pradingo klaipėdiečių entuziazmas? | KaunoDiena.lt

PALAIKYMAS UKRAINAI: KUR PRADINGO KLAIPĖDIEČIŲ ENTUZIAZMAS?

Karas Ukrainoje tebesitęsia, tačiau ukrainiečių palaikymas blėsta. Klaipėdiečiai pastebi, kad nebenorima palaikyti net ir paprasčiausiais veiksmais – socialiniuose tinkluose prie savo profilio nuotraukų prisidedant rėmelį su Ukrainos vėliava arba užrašu „Palaikau Ukrainą“.

Nebeturime jėgų?

„Noriu pasidalinti tokiu pastebėjimu. Kai pasižiūriu feisbuke, prisimenu, kad dar visai neseniai prie draugų nuotraukų spindėte spindėjo Ukrainos ir Lietuvos vėliavėlės. Kur jos dingo? Ar žmonės jau pavargo jas laikyti ant savo nuotraukų? Aš vis dar laikau ir laikysiu, kol pasibaigs karas. Tačiau kur prapuolė mūsų visų entuziazmas? Kokie mes Ukrainos palaikytojai, jeigu net šitaip nebeturime jėgų? Puošiamės Kalėdų Seneliais, Velykų bobutėmis, o tokiems dalykams nebeturime jėgų“, – samprotavo klaipėdietis Antanas.

Erdvė – visiems kūrėjams

Psichologas Gediminas Navaitis pasidalino keliomis įžvalgomis, dėl kokių priežasčių toks palaikymo būdas, prabėgus beveik dviem metams nuo pasaulį sukrėtusių įvykių Ukrainoje, nyksta.

„Pastebėčiau, kad esminis dalykas nepasikeitė. Ukrainiečiai kariauja, žūsta ir žus, o grėsmė Baltijos šalims neišnyko, gal ir nelabai reikšmingai, bet padidėjo. Jeigu Rusijai pavyktų laimėti Ukrainoje, kito taikinio nėra, tik Baltijos šalys ir Lenkija. Galime pasidžiaugti, kad šių šalių vadovybės, didžioji dalis politikų grėsmę supranta. Manyčiau, kad dauguma žmonių kaip buvo Ukrainos pusėje, taip ir liko. Tačiau ženklelis, kuris nyksta feisbuke, turėtų būti vertinamas truputį kitaip“, – pastebėjo psichologas.

Gediminas Navaitis. G. Bartuškos nuotr.

Pasak jo, galima reikšti priekaištus dailininkams ir dizaineriams, užsiimantiems įvairių ženklų, simbolių, socialinių tinklų nuotraukoms skirtų rėmelių kūrimu, nes būtent jie jau kurį laiką nieko naujo nepasiūlo.

Tai veikiausiai yra tingėjimas ir nenoras nors simboliškai palaikyti tuos, kurie kovoja ir už mus.

„Galbūt kaip tik šiandien atėjo laikas pasiūlyti visuomenei naują, patrauklų Lietuvos ir Ukrainos vienybės bei Ukrainos palaikymo simbolį. Natūraliai kai kurie ženkliukai nusibosta. Šiaip ar taip, žmogus mėgsta kažką naujo. Turime erdvę dailininkams, dizaineriams ir žmonėms, kuriems tai atrodo svarbu, parodyti savo išradingumą ir tokiu būdu vėl paskatinti, simbolių lygmenyje patvirtinti, jog Ukraina mums yra svarbi“, – priminė G. Navaitis.

Nereikia jaustis ypatingam

Ką daryti tiems, kurie bijo parodyti, jog yra Ukrainos pusėje, ir dėl šios priežasties nenori kabinti vėliavų ar nešioti kokių nors su ta šalimi susijusių simbolių?

Psichologas šia tema irgi turėjo samprotavimų.

„Mes gyvename laisvoje valstybėje, ji mus gina, saugo. Jeigu žmogus samprotauja, kad V. Putinas, sėdėdamas Kremliuje, galvoja, kaip Petrą, prie savo namo iškėlusį Ukrainos vėliavą, nubausti, o visos Rusijos spec. tarnybos tuo ir užsiėmusios, Petras pasijaučia ypatingu pasaulio žmogumi. Kitas dalykas, tai veikiausiai yra tingėjimas ir nenoras nors simboliškai palaikyti tuos, kurie kovoja ir už mus“, – pastebėjo pašnekovas.

Gairės: karas Ukrainoje, klaipėdiečiai, palaikymas Ukrainai, Gediminas Navaitis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS