Paviešinote asmens duomenis internete? Gali grėsti nemalonumai | KaunoDiena.lt

PAVIEŠINOTE ASMENS DUOMENIS INTERNETE? GALI GRĖSTI NEMALONUMAI

Socialiniuose tinkluose neretai pasirodo įrašų apie rastus dokumentus – moksleivio ar studento pažymėjimus, banko korteles ar pasus. Nors pareigūnai įspėjo dėl dokumentų, kuriuose nurodyti asmens duomenys, viešinimo internete, daugelis vis tiek tai daro neva gerais tikslais – esą padeda surasti dokumento savininką.

Žmonės nufotografuoja rastą dokumentą ir publikuoja jo nuotrauką internete. Neseniai vienas tokių įrašų apie rastą banko kortelę pasirodė ir „Facebook“ paskyros „Rumpiškės kvartalas“ grupėje.

Vyriškis nurodė, kad rado banko kortelę Sausio 15-osios gatvėje, kortelėje matyti moters, kuriai priklauso kortelė, vardas ir pavardė. Tačiau vyriškis neskelbė, kur kortelė šiuo metu yra ar kaip ją atsiimti.

Pasitaiko atvejų, kai klaipėdiečiai viešina kortelės duomenis ne tik su dokumento savininko vardu ir pavarde.

Pavyzdžiui, viena moteris rado nepilnamečio – moksleivio pažymėjimą ir paviešino šio dokumento nuotrauką. Joje buvo matyti nepilnamečio vardas, pavardė, mokykla, kurioje jis mokosi, ir net nuotrauka.

„Pasak Klaipėdos apskrities VPK Operatyvaus valdymo skyriaus pareigūnų, skelbti rastų dokumentų, banko kortelių nuotraukas socialiniuose tinkluose negalima, nes taip atskleidžiami asmens duomenys, kurie negali būti viešinami viešojoje erdvėje. Rastus dokumentus, banko mokėjimo korteles ar kitus vertingus daiktus pareigūnai rekomenduoja atnešti į artimiausią policijos įstaigą“, – informavo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Asta Kažukauskienė.

Rastus dokumentus, banko mokėjimo korteles ar kitus vertingus daiktus pareigūnai rekomenduoja atnešti į artimiausią policijos įstaigą.

Ji taip pat nurodė, kad jeigu žmogui patogiau, pavyzdžiui, rastą vairuotojo pažymėjimą galima nuvežti į „Regitrą“, mokėjimo korteles – į banką, kuriame jos yra išduotos, moksleivio pažymėjimą – į jame nurodytą ugdymo įstaigą.

„Informacija apie Klaipėdoje rastus ir į policiją pristatytus daiktus yra skelbiama Klaipėdos apskrities VPK interneto svetainėje, skyrelyje „Rasti daiktai“, – apie galimybę peržiūrėti radinius priminė A. Kažukauskienė.

Baudžiamojo kodekso 168 straipsnis numato, kad tas, kas be asmens sutikimo viešai paskelbė, pasinaudojo ar kitų asmenų labui panaudojo informaciją apie kito žmogaus privatų gyvenimą, gali būti baudžiamas viešaisiais darbais, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Romas

Asmeniškai manau, kad tas asmens duomenų saugumo ažiotažas - kažkoks debilizmas. Jeigu patys žmonės skelbiasi per visokius soc. tinklus kur ir ką jie daro, teikia savo duomenis į visokias nuolaidų korteles ir t.t. ir pan., o jau jeigu kitas paskelbs tik vardą ir pavardę - jau nusikaltimas. Debilizmas pasiekė tokį lygį, kad mokyklose po mokinių paveikslais, iškabintais koridoriuje, draudžiama rašyti autorių vardus ir pavardes. Nerodo mokinių veidų, nors tie patys mokiniai visur skelbiasi soc. tinkluose. Nerodo nusikaltusių veidų, atseit pažeisim jų kažkokią ten teisę....

uhu

"Vyriškis nurodė, kad rado banko kortelę Sausio 15-osios gatvėje, kortelėje matyti moters, kuriai priklauso kortelė, vardas ir pavardė. Tačiau vyriškis neskelbė, kur kortelė šiuo metu yra ar kaip ją atsiimti." Ką reiškia "neskelbė, kur kortelė šiuo metu yra ar kaip ją atsiimti"? Jeigu paskelbė FB, tai su juo galima susisiekti asmeniškai ir viską sužinoti. O gal jis turėtų savo asmeninius duomenis "viešinti internete"?

Kuba

Tai ką, paskelbus internete vardą ir pavardę jau yra nusikaltimas...?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS