Pelnas – senamiesčio gatvių sąskaita | KaunoDiena.lt

PELNAS – SENAMIESČIO GATVIŲ SĄSKAITA

Kokia fortūna globoja kai kuriuos uostamiesčio verslininkus, panorusius miesto centre stalais ir kėdėmis užsitverti gatves? Valdininkai mušasi į krūtinę, kad tam prieštarauja, tačiau išmušus lemiamam balsavimo momentui tylomis kelia rankas už.

Kokia fortūna globoja kai kuriuos uostamiesčio verslininkus, panorusius miesto centre stalais ir kėdėmis užsitverti gatves? Valdininkai mušasi į krūtinę, kad tam prieštarauja, tačiau išmušus lemiamam balsavimo momentui tylomis kelia rankas už.

Terasa – gatvės sąskaita

Senamiesčio verslininkai tikina, kad už palankius sprendimus nei politikams, nei klerkams neatsidėkoja, tačiau pripažįsta, jog baiminasi gandų, kad valdininkai uždraus lauko kavines steigti miesto gatvių sąskaita.

Didžiausios nuostabos net pačios savivaldybės kuluaruose sulaukė neseniai Saugaus eismo komisijoje svarstytas vieno uostamiesčio verslininko prašymas leisti jam Turgaus gatvės pačiame centre įsirengti lauko terasą.

Pristatant įmonės "Agdus" savivaldybei pateiktą prašymą, komisijai buvo akcentuota, kad siūloma nepritarti verslininkų planams.

Savivaldybės Transporto skyriaus specialistas Vytautas Paukštė komisiją informavo, kad Turgaus gatvės plotis yra 12 metrų. Gatvėje automobiliai statomi išilgai. Lauko terasos plotis yra didesnis nei 4 metrai ir, pasak specialisto, smarkiai susiaurintų važiuojamąją dalį, nes automobilius tektų statyti skersai.

"Važiuojamosios dalies lieka tik 4,5 metro. Be to, reikia palikti vietos statomų automobilių manevravimui. Tam minimaliai reikia 5,5 metro", – tikino V.Paukštė.

Tačiau, nors specialistas aiškiai įvardijo, kad užstačius gatvę lauko terasa, eismui neliks net minimalios erdvės, valdininkai tylomis pakėlė rankas už ir nubalsavo verslininkų naudai.

Balsai – verslininkų naudai

Vienintelis Urbanistinės plėtros departamento vadovas Kastytis Macijauskas garsiai komisijos posėdyje nepabijojo pasakyti tiesą – gatvėje negalima įrenginėti kavinių.

"Aš nesupratau net kaip taip galėjo nutikti. Paėmė ir nubalsavo. Aš taip ir likau vienas su savo prieštaravimu. Man tai yra nesuvokiama, kaip galima gatvės viduryje pastatyti stalus, kėdes? Juk tai yra važiuojamoji dalis. Bet, matyt, aš vienintelis savivaldybėje taip galvoju", – prisipažino K.Macijauskas.

Valdininkų nesustabdė net Kelių policijos biuro specialisto pastaba, kad pirmiausia reikia susiaurinti terasą, jei ji trukdo saugiam eismui.

Tačiau Saugaus eismo komisijos nariai dėl nesuprantamų priežasčių pasielgė priešingai – nubalsavo, kad reikia susiaurinti eismui skirtą erdvę, o verslininko terasai palikti kuo daugiau erdvės.

Moka grašius

Dienraštis "Klaipėda" pasidomėjo, kuo tokie verslininkai nusipelno miestui ir kokius mokesčius sumoka į biudžetą, kai miesto gatvių sąskaita pasidvigubina savo valdomus plotus, taip pat ir pelną?

Paaiškėjo, kad už lauko terasos įrengimą gatvėje verslininkai moka grašius.

Jei terasa neviršija 10 kvadratinių metrų, per mėnesį verslininkas į biudžetą tesumoka 14 eurų. Nuo 10 iki 25 kvadratinių metrų plotui apskaičiuota 29 eurų suma, o nuo 25 iki 50 kv. m terasa verslininkui atsieina 51 eurą.

"Jei terasa didesnė nei 50 kvadratinių metrų, mokamas 51 euras plius 1,7 euro už kiekvieną papildomą metrą", – aiškino Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja Jolanta Uptienė.

Palyginimui verta priminti, kad Jūros šventės metu lauko prekyba ar maitinimu užsiimantys verslininkai už vieną kvadratinį metrą moka 18 eurų. Didžiausio paklausumo zonoje kvadratinis metras kainuoja 25 eurus.

Lauko terasų savininkai tokių švenčių metu tik džiaugiasi klientų antplūdžiu ir jokių papildomų mokesčių nemoka.

Iš viso mieste yra įsikūrusios 57 lauko kavinukės, tačiau tik menka dalis įsitaisė ant važiuojamosios dalies.

"Vieniems duoda, o kitiems – ne"

Neseniai leidimą įsirengti lauko terasą gavusios įmonės "Sėkmės tiltas" vadovė Inga Česnakienė pripažino, kad tai labai menka suma. Prie kazino "Pramogų bankas" pastato jau buvo viena lauko terasa. Tačiau šiais metais nuspręsta įrengti dar vieną, šįsyk ant važiuojamosios dalies.

"Oi, nedideli tai pinigai. Už senąją terasą mokėjome visus metus. Nepamenu tiksliai, gal 200 litų mėnesiui. O už naująją sumokėjome iki rugsėjo pabaigos. Bet tai tikrai nedideli pinigai, manau, užsidirbti tiek jau tikrai galima", – prisipažino verslininkė.

I.Česnakienė tikino, kad jokių ypatingų pastangų ar pažinčių nereikėjo ieškoti savivaldybėje, kai gimė noras įsirengti lauko terasą tiesiog gatvėje.

"Mūsų nedidelė terasa. Parengėme projektą, ir jį patvirtino. Aš girdėjau, kad Saugaus eismo komisijoje nenorėta pritarti terasos įrengimui, bet dauguma pritarė, tad ir leido. Sklando kalbos, kad nuo kitų metų ant važiuojamosios dalies neleis statyti terasų. Ką reikės daryti, net nežinau.  Žinau, kad kiti verslininkai net 130 tūkst. išleido terasai įrengti", – neslėpė I.Česnakienė.

Moteris išsakė mintį, kad miesto valdžia turėtų priimti bendrą strategiją senamiesčio verslininkų atžvilgiu.

"Pavyzdžiui, Žvejų gatvėje visi išsipirko licencijas, džiaugiasi, dainuoja, ir staiga pasigirsta ketinimai neleisti rengti lauko kavinių. Reikia bendros politikos, kad nebūtų taip, kad vieniems duoda, o kitiems – ne. Prasideda klausimai, už ką kas kam ką davė? Aiškumas turi būti, kad nekiltų abejonių. Tvarka turi būti aiški, ir ne metams, o visam laikui", – pabrėžė I.Česnakienė.

Reikalauja projekto

Paaiškėjo ir tai, kad tokioms lauko terasoms atsirasti nekeliama jokių specialių reikalavimų, nes tai yra laikinas statinys. Verslininkas turi pasirengti projektą ir su terasos vizualizacija žingsniuoti į Miesto įvaizdžio komisiją.

"Lemiamą žodį taria miesto vyriausiasis architektas. Projektą įvertina ir kiti specialistai, pavyzdžiui, Miesto tvarkymo skyriaus darbuotojai. Dėl vienos kavinės prašymo nuomonės išsiskyrė, tad leidimas buvo patvirtintas savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu. Mums pateikė įsakymą ir juo vadovaudamiesi turėjome išrašyti jiems leidimą", – kalbėjo J.Uptienė.

Turgaus gatvė 23 atsiradusi lauko terasa leidimą gavo įsakymą pasirašius laikinai administracijos direktoriaus pareigas ėjusiai Nijolei Laužikienei.

Įmonės "Agdus" atstovas Mantas Klaišys tikino, kad leidimą statyti terasą įmonė gavo visai nesudėtingai.

"Parengėme projektą ir jį pristatėme Saugaus eismo komisijai. Dalyviai jau būna iš anksto susipažinę. Na, ir leido, su prierašu, jog reikia Kelių policijos biuro pritarimo, kad terasa netrukdys eismui. Kodėl jie nenorėjo pritarti, o vėliau pritarė, aš nežinau. Ne, niekas iš mūsų nieko nereikalavo, jokio spaudimo nepajutome", – aiškino įmonės atstovas.

Eina per politikus?

Architektūros poskyrio vyriausiasis specialistas Mindaugas Petrulis, kurio žodis gali būti lemiamas dėl lauko terasų atsiradimo, įtikinėjo, kad jis yra prieš lauko kavinių atsiradimą važiuojamojoje dalyje. Nors tokių kavinių mieste tik daugėja.

"Nueina verslininkai į Saugaus eismo komisiją ir gauna pritarimą. Po to administracijos direktorius pasirašo įsakymą. O tokie įsakymai visiems savivaldybės darbuotojams yra privalomi vykdyti. Štai ir atsakymas, kaip atsiranda kavinės ant važiuojamosios dalies", – tikino M.Petrulis.

Jis aiškino, kad administracijos direktoriaus įsakymas galioja trejus metus.

"O kodėl baro "Senoji Hansa" terasos klausimo niekas nesvarsto? Todėl, kad jie ėjo per politikus ir gatvė ten yra uždaryta, tai jie ir stovi metų metus. Nežinau, ar amžiams jie stovės. Eismo ten nėra, o jie moka rinkliavas", – kalbėjo M.Petrulis.

M.Petrulis aiškino, kad Saugaus eismo komisijai teikimus ruošia Transporto skyrius, esą iš čia ir turėtų kilti nuomonė apie lauko kavinių kūrimąsi važiuojamojoje dalyje.

"Pažiūrėkite, Turgaus gatvėje, Teatro aikštėje kavinės įrengtos gatvėje. Tarybos sprendimu Žvejų gatvėje uždaromas eismas, pastatomos kavinės. Mieste negali taip būti. Kavinių turi būti, bet pagal tam tikrus kriterijus. Jei vienai kavinei galima, kodėl negali būti dvidešimt tokių? Jei yra gatvė, stalų ten neturi būti", – tikino M.Petrulis.

Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus įtikinėjo, kad jis jokios įtakos komisijos sprendimams neturi.

"Tai juk patys komisijos nariai nubalsuoja. Ką mes galime pakeisti? Sprendimą priėmė visi nariai, direktorius pasirašė įsakymą, su policija buvo suderinta eismo schema, taip ir buvo išduotas leidimas", – pečiais gūžčiojo R.Mockus.

GALERIJA

  • Pelnas – senamiesčio gatvių sąskaita
  • Ženklas: apsimetinėjimu kvepia politikų įtikinėjimai, kad Žvejų gatvėje nevyksta joks eismas.
  • Kastytis Macijauskas
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Gintautas

Labai geras straipsnis. Turgaus gatvė po vasaros terasos atidarymo virto "Betvarkės" gatve. Tokius valdininkus, kurie išduoda leidimus gatvės važiuojamojoje dalyje kavines atidarinėti, reikia mesti iš tarnybos dėl kompetencijos ar logiškumo stokos arba dėl korupcijos. Kitaip nepagalvosi. O policija ką veikia? Juk ir ženklai, parodantys,kad mašiną statyti prie šaligatvio šonu, nebeaktualūs, nes terasa platenė negu didelės mašinos ilgis. Baisu, kad savivaldybėje atsirado tik vienas mąstantis žmogus.

Liutauras

"Lemiamą žodį taria miesto vyriausiasis architektas." O cia jau viesa paslaptis, kad ten kysininku kysininkas. Pakankamai duosi, ka nores uzdraus, ka nores leis. Nuolat su juo reikalu turintys jau ir kaininka jo neoficialu zino.

Sima

Aš nesuprantu iš kur žmonėms toks noras ant gatvės sėdėti. Šalia važiuoja automobiliai, sukelia dulkes, švino visokius junginius, garuoja "bomžų" šlapimas, kurį jie iki pat pietų laisto ant kiekvieno kampo.Kai kurie turbūt ir nevieną ligos bakteriją išspjauna. O kur dar vėjas, skersvėjai ar saulės kepinimas. O jei to nėra, tai cigarečių dūmų smarvė. Siaubas ir dar kartą siaubas. Aš jau geriau skanių salotų pas mamytę kaime priraitojus kur prie upės laumžirgius ganau. Keisti jūs žmonės....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS