Pinigai už stovėjimą Karklėje – į kišenę? | KaunoDiena.lt

PINIGAI UŽ STOVĖJIMĄ KARKLĖJE – Į KIŠENĘ?

10 eurų – tiek Karklės festivalio metu paprastiems lankytojams kainavo vieta automobiliui. Kai kurie nemenką sumą susimokėję žmonės pavadino tai lupikavimu, nes, jų žodžiais tariant, taip ir negavo jokio legalaus kvito.

"Tarsi bananų šalyje"

Skelbiama, kad praėjusią savaitę į Karklės kaimą suvažiavo apie 12 tūkst. festivalio lankytojų. Dauguma jų atvyko nuosavais automobiliais.

Tiesa, ieškojusiesiems laisvos vietos mašinai teko plačiai atverti pinigines.

Kai kuriuos papiktino ne tik didelė kaina už stovėjimą, bet ir tai, kad ne visi pinigus susimokėję vairuotojai gavo tai patvirtinančius čekius.

"Įdomi sistema veikė Karklės festivalyje aptvertos automobilių stovėjimo aikštelės pievoje. Kaina vienam automobiliui – 10 eurų trims dienoms. Susimokėjęs gauni žalią lipduką, panašų į tą, kuris būdavo klijuojamas krautuvėse ant duonos. Juk ne "bananų" valstybėje gyvename, kad taip būtų elgiamasi", – stebėjosi viena klaipėdietė.

Dalijo žalius lipdukus

Pareikalavus kvito ar stovėjimo bilieto, kuris patvirtintų, kad rinkliava yra legali, pinigus rinkusios moterys nieko konkretaus atsakyti negalėjo.

"Pasiteiravome paprasto klausimo – kiek mokesčių jos sumokės valstybei, jei nesiteikia duoti normalaus kvito. Kaip mums žinoti, kad po kiek laiko neateis kas nors kitas ir nepareikalaus iš mūsų dar 10 eurų? Moteriškė atrodė nepatenkinta, kažką suvapėjo ir tiek. Neva "ko jūs iš manęs norite, juk daviau lipduką". Mano skaičiavimu, aikštelėje galėjo būti ir apie 2 tūkst. automobilių. Tad matematika paprasta – iš viso išeina 20 tūkst. eurų. Ar jau pas mus galima imti kiek nori ir už ką nori?" – retoriškai klausė moteris.

Klaipėdietė garsiai svarstė, kodėl į festivalio bilieto kainą neįeina vieta automobiliui.

"Dabar neaišku, nei kur, nei kam tie pinigai nueina. Apsitveria pievą ir ima rinkliavą. Ir taip vyksta daugumoje festivalių. Tuo metu teritorijoje šalia aikštelės niekas nerinko pinigų ir visi statė mašinas nemokamai", – kalbėjo pašnekovė.

Parkomatai buvo užrakinti

Paprastai nuo gegužės 1-osios automobilių statymas Karklės gyvenvietėje nuo 8 iki 20 val. Klaipėdos rajono tarybos sprendimu yra mokamas.

Toks nutarimas priimtas po ilgamečių Karklės gyventojų prašymų. Rinkliavos tarifas – 30 euro centų už valandą.

Mokestį administruoja savivaldybės skelbtame konkurse nugalėjusi viešoji įstaiga "Klaipėdos keleivinis transportas". Jos direktorius Gintaras Neniškis sakė, kad festivalio metu už automobilių statymą Karklėje buvo atsakingi renginio organizatoriai.

"Mūsų buvo paprašyta užrakinti parkomatus. Visais eismo derinimo klausimais užsiiminėjo organizatoriai. Netgi viešąjį transportą, kuris tuo metu važiavo, reguliavome ne mes, teko pakoreguoti maršrutus. Nebuvo lengva, bet daugmaž suvaldėme situaciją", – apibendrino direktorius.

Pasipelnė vietiniai?

Paaiškėjo, kad pinigus už stovėjimą kai kuriose aikštelėse rinko ir vietiniai gyventojai, turintys nuosavus sklypus.

Karklės festivalio organizatorius Marius Tumšys teigė, kad moterys su žaliais lipdukais – ne jo darbuotojos.

"Buvo ir mūsų, ir ne mūsų darbuotojų. Šiemet, ko nebūdavo anksčiau, bilietus išdavinėjo ir patys žmonės. Patikėkite, mes visiems išdalijome bilietus už stovėjimą, kurie buvo kaip čekiai, įregistruoti mokesčių inspekcijoje. Mes, grubiai tariant, pardavėme apie 500 vietų. Kai kurie gavo nemokamus leidimus, pavyzdžiui, atlikėjai, prekybininkai", – tikino M.Tumšys.

GALERIJA

  • Asociatyv. nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS