Klaipėdos policijos pareigūnai tapo pažeidėjais | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS POLICIJOS PAREIGŪNAI TAPO PAŽEIDĖJAIS

Klaipėdos policijos pareigūnai, kurių darbas žiūrėti tvarką mieste ir saugoti gyventojus nuo nusikaltėlių, dažną dieną patys nenoromis tampa pažeidėjais ir sulaukia reikalavimo mokėti baudas.

Klaipėdos policijos pareigūnai, kurių darbas žiūrėti tvarką mieste ir saugoti gyventojus nuo nusikaltėlių, dažną dieną patys nenoromis tampa pažeidėjais ir sulaukia reikalavimo mokėti baudas.

Automobilis – būtinybė

Pačiame uostamiesčio centre Jūros gatvėje esančiame Vyriausiajame policijos komisariate dirbantys policininkai nebežino, kaip elgtis, kad nebūtų baudžiami už tai, jog nesumokėjo už automobilių stovėjimą.

Buvusiame teismo bei kalėjimo pastate nuo neatmenamų laikų įsikūręs centrinis uostamiesčio policijos komisariatas. Čia dabar dirba daugiau nei pustrečio šimto pareigūnų.

Dalis jų gyvena už miesto, todėl į darbą yra priversti važinėti nuosavu transportu.

Savomis mašinomis į darbą neretai atvažiuoja pamainomis dirbantys policininkai.

Čia pat rikiuojasi daug tarnybinių policijos automobilių.

Kol automobilių statymas centrinėje miesto dalyje ir kiemuose nebuvo apmokestintas, pareigūnai sunkiai, tačiau vis dėlto talpindavosi siauroje Jūros gatvėje bei aplinkiniuose kiemuose.

Miesto tarybai patvirtinus naują tvarką, pagal kurią išduodami leidimai nemokamai statyti mašinas prie darboviečių, Vyriausiajam policijos komisariatui (VPK), kaip ir kitoms įstaigoms, turėtų būti skirti leidimai šešiems tarnybiniams automobiliams bei tokiam pat skaičiui svečių mašinų.

Gavo dvi baudas

Vienas VPK dirbančių pareigūnų pasakojo gegužės paskutinę dieną į darbą atvažiavęs savo automobiliu. Pakeliui mašina sugedo, tad pietų pertraukos metu vyras parėjo namo ir atvairavo į Jūros gatvę dukros mašiną, kad ja galėtų partempti sugedusį automobilį.

Tądien pareigūną užgriuvo darbai, tad namo jis grįžo vėlai, šalia darbovietės palikęs abi transporto priemones.

Kitą rytą pareigūnas nustėro pamatęs, kad už abiejų mašinų valytuvų užkišti pranešimai apie nuobaudą. Pasak lapelių, kuriuos rado, jei tą pačią dieną būtų suskubęs, jis galėjo tikėtis 28 litų baudos už vieną mašiną.

Tačiau kadangi lapelius žmogus aptiko tik kitą dieną, už kiekvieną mašiną jam gali tekti mokėti nuo 80 iki 130 litų.

Šis pareigūnas – ne vienintelis pakliuvęs į panašią situaciją.

Baudas jau mokėjo ne vienas budėtojų dalyje dirbantis policininkas. Šiame padalinyje pamaina trunka visą parą.

Viena nubausta pareigūnė prisiminė, kad lapeliai apie nuobaudą plevėsavo ant visos eilės automobilių langų.

Žiauriausius nusikaltėlius gaudantys policininkai taip pat buvo "pakliuvę" baudėjams, tačiau pareigūnai tą pačią dieną suskubo į savivaldybę ir išsprendė reikalą geruoju.

Šį kartą suveikė argumentas, jog operatyvinį darbą dirbantys žmonės turi teisę nemokėti tokio mokesčio.

Po skundų – raštai

Kai visas būrys pareigūnų gavo baudas, kilo triukšmas.

Jų argumentas paprastas: kodėl prokurorai, teisėjai, ligoninių medikai, Valstybės saugumo, Specialiųjų tyrimų tarnybos darbuotojai turi aikšteles, kuriose talpa kelios dešimtys mašinų? O kodėl policininkai dėl nepatogios darbovietės padėties šiuo atžvilgiu yra skriaudžiami?

Pareigūnai, įpratę, kad už kelionę į darbą jiems apmokama, vis dar stebisi, jog važiuoti į darbovietę savu transportu gali nemokamai, o už šio transporto stovėjimą privalo sumokėti.

Išgirdę tokius skundus VPK vadai birželio 10 dieną surašė raštą savivaldybei. Jame piktinosi, kad į darbą atvažiavę pareigūnai yra baudžiami.

Tame pačiame rašte policijos viršininkas Benonas Ivanauskas dėstė, jog pati įstaiga problemos išspręsti negali, nes šalia VPK pastato Jūros gatvėje nėra vietos aikštelei.

Naujasis policijos komisariatas geriausiu atveju bus pastatytas ne anksčiau kaip po pusantrų metų, tad tiek laiko ši problema dar bus aktuali.

Policijos viršininkas prašė leisti pareigūnams statyti savo mašinas ne tik prie komisariato Jūros gatvėje, bet ir gretimuose kiemuose.

Prasidėjo policijos vadų bei savivaldybės valdininkų susirašinėjimas ir derybos.

Už kelionę kompensuoja

Policijos Logistikos skyriaus vadovas Audrius Grigonis pasakojo, kad vien VPK padaliniui Jūros gatvėje yra priskirta apie 40 tarnybinių policijos automobilių.

Apskaičiuota, jog dar maždaug tiek pat leidimų reikėtų asmeninėms policininkų mašinoms. Maždaug tiek pareigūnų neturi kitos galimybės atvažiuoti į darbo vietą, kaip tik nuosavu transportu.

Tačiau greta VPK pastato telpa ne daugiau nei 47 automobiliai.

Iki liepos pradžios 16 pareigūnų turėjo teisę savo mašinas darbo metu nemokamai laikyti kitapus Naujosios Uosto gatvės, Memelio miestu vadinamoje teritorijoje.

Tačiau esama žinių, kad toks susitarimas nebegalioja, ir pareigūnai šioje vietoje galės palikti savo transporto priemones nebe ilgai.

Aikštelėje prie sankryžos tarp Naujosios Uosto ir Naujojo Sodo gatvių yra mėlynąja vadinama zona, tad už automobilių laikymą čia mokestis yra kur kas mažesnis nei kitose vietose.

Už 8 valandų darbo dieną sumokami pinigai gali prilygti sumai, kurią pareigūnai išleidžia pietums. Tad šios išlaidos gerokai paplonintų policininkų kišenę.

"Už kelionę į darbą policininkams apmokama, tačiau mokesčio, renkamo už automobilių stovėjimą, valstybė pareigūnams nekompensuoja. Jūros gatvėje dirbantieji susiduria su aštria problema. Apie tai sužinojau pirmosiomis darbo dienomis, o šias pareigas pradėjau eiti tik prieš mėnesį", – pasakojo VPK Logistikos skyriaus vadovas.

Susirašinėjimas užsitęsė

Visai neseniai Jūros gatvėje atsirado kelio ženklai, žymintys rezervuotą teritoriją. Tai reiškia, kad čia nemokamai gali būti laikomi tie automobiliai, kurių savininkams savivaldybė suteikė tokią teisę.

Liepos 22-ąją policijos atstovai kreipėsi į savivaldybę, prašydami išduoti daugiau leidimų nei priklausytų.

Atsakymas buvo kategoriškas – nemokamai statyti automobilius bus leista tarnybiniam transportui bei šešiems darbuotojų ir tiek pat svečių automobiliams.

"Toks atsakymas problemos neišspręs. Tebesvarstome, kaip kitaip suktis iš padėties. Tie šeši leidimai mūsų neišgelbės", – santūriai apie sunkiai sprendžiamą klausimą kalbėjo A.Grigonis.

Kol kas nebaudžia

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovė Kristina Vintilaitė pripažino, kad prie VPK pastato tenka bausti ne vieną vairuotoją.

"Ko gero, nelieka nieko kito, kaip patarti pareigūnams pasidalyti patirtimi, kaip kasdien suktis iš šios padėties", – teigė K.Vintilaitė.

Savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vadovė Zita Žižytė patikino, kad tik dvylika automobilių vietų prie policijos pastato yra nemokamos. Jeigu norima jų gauti daugiau, už jas turi būti mokama.

"Nesvarbu, ar tai yra komisariatas, ar kokia kita įstaiga, tiek vietų yra skirta nemokamai, o už visas kitas reikia mokėti rinkliavą. Aš jiems išaiškinau, kokia yra tvarka. Dabar laukiame jų dokumentų. Kalbėjome šiomis dienomis", – paaiškino Z.Žižytė.

Įmonės "Klaipėdos keleivinis transportas" vadovas Gintaras Neniškis pasakojo, jog jo pavaldiniai kol kas Jūros gatvę ties VPK pastatu apeina.

"Biurokratai įdomiai ilgai aiškinasi. Panašu, kad valstybės institucijos nesusikalba. Be to, reikalai sprendžiami vasarą, kai pats atostogų metas. Todėl laukiame, kol bus galutiniai sprendimai", – sakė G.Neniškis.

Panašu, kad policininkams gali nepavykti išsikovoti didesnių nuolaidų.

Valdininkai įsitikinę, jog ir policininkai turi pratintis važinėti viešuoju transportu, o jei jiems tai nepatogu, už automobilių laikymą netoli darbo vietos sumokėti bent po 50 litų per mėnesį.

GALERIJA

  • Klaipėdos policijos pareigūnai tapo pažeidėjais
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Teisininkas

Kai pastatas bus ne "buvęs", o "esamas" kalėjimas. kuriame sėdės dabartiniai miesto deputatai, problemos neliks

Turbut neliko mieste pazeidimu tik policijos masinos

Turetu Policijos komisariatas isimti leidimus kaip turi visi gyventojai pakliunantys i mokama zona ,manau pilna mieste pazeidejiu ir be polocinku kurie laiko savo masinas prie komisariato .Manau kiekvienai teisinei strukturai miesto valdzia suteikia galimybe parkuoti masinas ,tai kur laiko masinas teisejai ,prokurorai.Aplamai kas turi istikrujiu moketi gudrauja kaip be ismano pvz.po apmokestinimo kiek mieste padaugejo masinu su invalido zenklu ir brangiu ir islipe is jiu vairuotojai nesimato ant jiu jopkiu invalido pozymiu ....O del pareigunubaudimo perlenkta lazda mieste galima ir daugiau rasti rimtesniu pazeidejiu ...

:)

o kuo policijos pareigunas isskirtinis? visi moka uz stovejima senamiestyje, jei atskiru leidimu neturi...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS