Sąskaita klaipėdietei – už nežinia ką? | KaunoDiena.lt

SĄSKAITA KLAIPĖDIETEI – UŽ NEŽINIA KĄ?

20 eurų sąskaitas už nupjautą medį kiekvienam butui išrašęs namo administratorius "Vitės valdos", kaip paaiškėjo, veikiausiai nė neturėjo teisės vykdyti šio darbo. Tai išsiaiškinusi viena gyventoja pasiekė, kad absurdiškas mokestis būtų anuliuotas.

"Lobsta iš paprastų gyventojų"

Neapsikentusi neteisybės klaipėdietė L.V. nutarė paviešinti, jos žodžiais, įtarimų keliančius vienos uostamiestyje veikiančios pastatų administravimo bendrovės darbelius.

Viršutinės gatvės 28-ąjį namą, kuriame ji gyvena, prižiūri įmonė "Vitės valdos".

Pastaroji esą "bando pralobti iš paprastų gyventojų, rinkdama tarsi iš dangaus nuleistus mokesčius už darbus, kuriems atlikti nė neturėjo Klaipėdos savivaldybės leidimo".

"Praėjusių metų liepą gavusi sąskaitą už komunalinius patarnavimus pamačiau eilutę: "Medžio pjovimo darbai – 20,26 euro." Netrukus išsiaiškinau, kad tokios pat sąskaitos atėjo ir kitiems mūsų namo gyventojams. Susimąsčiau, kodėl turiu mokėti už kažkokį medį, kurio nė neprašiau nukirsti ir kuris niekam netrukdė gyventi. Juolab kad esu savivaldybei priklausančio buto nuomininkė", – dėstė L.V.

Nutarusi iš pirmų lūpų išgirsti atsakymą klaipėdietė nuėjo tiesiai į "Vitės valdų" biurą.

Čia jai buvo trumpai pasakyta, kad medžio šakos rėmėsi į elektros laidus, todėl jį reikėjo pašalinti.

Leidimo savivaldybė neišdavė

Namo administratoriaus komentaras gyventojos neįtikino.

Moteris nepatingėjo kreiptis į Klaipėdos savivaldybę, kad sužinotų, ar medis buvo nupjautas legaliai.

Atsakymas moterį nustebino. Paaiškėjo, kad savivaldybės Aplinkos kokybės skyrius jokio leidimo medžiams kirsti bendrovei "Vitės valdos" neišdavė nei 2016, nei 2017 m.

Ėmus tvirtintis įtarimams, gyventoja pareikalavo įmonės vadybininko raštu pateikti leidimo kirsti medžiui kopiją bei darbų atlikimo aktą.

Tačiau jau netrukus bendrovės "Vitės valdos" atstovai pranešė gyventojai, kad atliko medžio nupjovimo mokesčio anuliavimą.

"Tiesą pasakius, toks įmonės pranešimas mane tiesiog šokiravo. Akivaizdu, jog išsigandę atsakomybės dėl savo veiksmų neteisėtumo, renkant iš gyventojų susigalvotus mokesčius, man vienai anuliavo neteisėtai reikalautą sąskaitą, matyt, kad nusiraminčiau. Bet juk kiti namo gyventojai ją nedvejodami susimokėjo ir pinigų jiems niekas negrąžino", – spėjo L.V.

Leidimo neparodė

Moteris nutarė nepasiduoti ir ieškoti teisybės iki galo. Ji tiesiai šviesiai bendrovės atstovų paklausė, kokiu pagrindu buvo anuliuota sąskaita, jei darbai – legalūs.

Tačiau konkretaus atsakymo iš įmonės vadybininko taip ir nesulaukė.

Darbų akte teigiama, kad  2017-ųjų gegužę už nupjautą ir išvežtą medį rangovas bendrovė "Pastatų meistrai" namo administratoriui "Vitės valdos" pateikė 165 eurų sąskaitą.

Kadangi name yra aštuoni butai, kiekvienam jo savininkui ar nuomininkui teko pakloti maždaug po 20 eurų.

Dienraščio žurnalistai susisiekė su Viršutinės gatvės 28-ąjį namą administruojančios įmonės "Vitės valdos" direktoriumi Vaidu Barakausku.

Vadovas atsiminė šią keistą situaciją, tačiau daugžodžiauti nebuvo linkęs.

Jis patikino, kad leidimą kirsti medį įmonė turėjo.

Vis dėlto paprašytas pasakyti savivaldybės išduoto leidimo numerį ar datą, vadovas išsisukinėjo.

"Tikrai nepasakysiu, aš dabar atostogauju, esu užsienyje", – teigė praėjusią savaitę kalbintas V.Barakauskas.

Esą, be jo, niekas kitas iš darbuotojų to padaryti irgi negali.

Vadovo žodžiais, sąskaitos buvo anuliuotos visiems gyventojams.

Todėl, kad anuliavome.

Paaiškinti, kodėl žmonėms grąžino pinigus, jei nukirto medį teisėtai, V.Barakauskui užteko trijų žodžių.

"Todėl, kad anuliavome", – tarstelėjo jis.

Kirsti be leidimo negali niekas

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vyriausioji specialistė Violeta Gutauskienė žurnalistams dar kartą patvirtino, kad praėjusiais metais "Vitės valdoms" leidimas kirsti medį adresu Viršutinė g. 28 išduotas nebuvo.

"Sistemoje leidimo nerandu nei 2016, nei kitais metais", – sakė pašnekovė.

Be valdininkų žinios faktiškai negali būti paliestas nė vienas miesto medis.

Leidimas kirtimo darbams nereikalingas tik uosialapiams klevams, baltažiedėms robinijoms (akacijoms), nes šie, kaip invaziniai, yra nesaugotini.

"Gal būtent už tokio medžio kirtimą ir buvo "Vitės valdos" paskaičiavusios pinigų gyventojams? Arba tas namas dubliuojasi su kitu adresu, nes atėję į kiemą mes neturime prietaisų, leidžiančių nustatyti konkrečią medžio vietą, kurioje jis auga", – teigė V.Gutauskienė.

"Savavališkai kirsti medžio negalima net jei jis yra išvirtęs ar nudžiūvęs", – įspėjo specialistė.

Baudas skiria inspekcija

Nuo liepos 1-osios įsigaliojo naujas Vyriausybės nutarimas, keliantis daugybę klausimų ir valdininkams, ir gyventojams.

Buvo pakeisti kriterijai, pagal kuriuos medžiai ir krūmai priskiriami saugotiniems.

Pavyzdžiui, daugiabučio namo kieme augantys 12 cm skersmens ir didesni medžiai yra saugotini, tačiau mažesniems leidimo kirsti nuo šių metų jau nebereikia.

Štai privačioje žemėje esantiems didesnio kaip 20 cm skersmens tam tikrų rūšių medžiams nupjauti nuo šiol irgi reikės gauti savivaldybės leidimą.

Tai reiškia, kad savo kieme savavališkai pašalinęs nereikalingą medį sklypo šeimininkas galėtų gauti baudą.

V.Gutauskienė informavo, kad už nelegalius medžio pjovimo darbus numatomos baudos vertės atlyginimas.

Žalą nustato ir baudas skiria Aplinkos apsaugos inspekcija.

Baudos – ir po 2 metų

Šia istorija vakar susidomėjo ir Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Romualdas Dužinas.

Viršininkas teigė, kad kaltininkas, jei medis išties buvo nukirstas nelegaliai, tikrai turėtų atsakyti už savo veiksmus.

"Tyrimą reikia atlikti, nuvažiuoti į vietą, pasižiūrėti ir panašiai. Tada bus galima kalbėti apie baudos dydį. Šiaip pirmą kartą apie tai girdžiu, pavesiu žmonėms, kad užsiimtų šiuo reikalu. Mes turime teisę per dvejus metus skirti baudą, o žalą galime skaičiuoti penkerius metus. Išsiaiškinsime", – žadėjo R.Dužinas.

GALERIJA

  • 165 eurų sąskaita už veikiausiai neteisėtus darbus gyventojams buvo padalyta į aštuonias dalis, – tiek name yra butų. Paaiškinti, ar medis buvo nukirstas teisėtai, V.Barakauskas kol kas negali.
  • Situacija: šįkart klaipėdiečiams pagailo ne tiek nukirsto medžio, o savo piniginių.
Rašyti komentarą
Komentarai (23)

pagarba

Pagarba Drąsiai, pilietiškai ir ne durnai moterytei

skaitytojas

Vites valdu buvo prasyta ne karta, kad apgenetu krumus Panevezio gatveje. Tyla. Paskambinus i savivaldybe buvo visi pasiusti na.ui

Mulkiai jūs

ko čia rašinėjat kad ką kerta ar nedaro?Lygtai dienraštį paskaitęs Kažkas kas turi tvarkyti ir sekti tvarką šalyje, ims ir susidomės jūsų problemomis ir staigiai atvarys pasižiūrėt.Niekam jūs nerūpit - galit loti kad ir metus tris.Antra vertus tokiems tep ir reikia.Kai skundą pasirašyt ar pas valdžiuką eit teisybės ieškot tai neriat į krūmus o kai anonimiškai dejuot, tai pilni komentarai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS