Šlaitus tvirtina specialiu koriu | KaunoDiena.lt

ŠLAITUS TVIRTINA SPECIALIU KORIU

Kol vilniečiai suka galvas, kaip išgelbėti griūvantį Gedimino pilies kalną, klaipėdiečiai kala medinius korius ir tvirtina Klaipėdos piliavietės šlaitus.

Tokios technologijos griebtasi paaiškėjus, kad kalno šlaitai nuardyti erozijos.

"Atidžiau apžiūrėjus, kalnas atrodo kaip Kiaulės Nugara – šonai nuslinkę, susidarė įdubų. Projektuotojai nurodė "atauginti" kalną iki numatytų apimčių. Projekte suplanuota ištaisyti esamą padėtį, šlaitas turi būti taisyklingos formos. Turime atlikti titanišką darbą – kalame lentas, formuojame rombus ir tik tuomet užpilame žemės sluoksnį", – aiškino projektą vykdančios bendrovės "Pamario restauratorius" vadovas Aldas Kliukas.

Tiesa, rombus kala subrangovai – įmonė "Klaipėdos želdiniai".

Pernai buvo kilęs skandalas dėl 2015 m. pabaigoje kitame piliavietės šlaite suguldytos velėnos ritinių. Žolė neprigijo, šių darbų teko imtis iš naujo.

"Juk klojome lapkričio ir gruodžio mėnesiais. Mes sakėme, kad velėna gali ir neprigyti. Tačiau darbai buvo atliekami už Europos Sąjungos pinigus. Juos privalėjome panaudoti iki metų pabaigos, perkelti į kitus nebuvo galima. Jei šį kartą buvusi situacija pasikartos, turėsime papildomų sąnaudų. Aš viliuosi, kad viskas eisis sklandžiai. Pavasarį žolės šaknys turėtų prigyti lengviau", – vylėsi A.Kliukas.

Bendra Klaipėdos piliavietės rytinės kurtinos atstatymo projekto vertė siekė 4,3 mln. eurų. Dalį lėšų skiria ES, dalį – Klaipėdos miesto savivaldybė.

Šiuo metu šlaitams tvirtinti nuspręsta ne tik sukalti specialų korį, bet ir velėnos ritinius kloti ant specialaus kokoso tinklo, kuris laikui bėgant supus.

"Šio tinklo reikia tam, kad velėnos šaknys spėtų įsitvirtinti", – tikino A.Kliukas ir pridūrė, kad piliavietės šlaito kampas yra labai status. Pasak A.Kliuko, pastarasis pasviręs 70 laipsnių.

Šiuo metu vykstančios šiaurinės kurtinos atkūrimo darbams uostamiesčio savivaldybės numatė skirti apie 1,5 mln. eurų. Visas minėtos dalies atstatymas, pirminiais skaičiavimais, atsieis apie 4,6 mln. eurų.

Šiaurinės kurtinos atgaivinimo darbus planuojama baigti 2018-ųjų vasarą.

GALERIJA

  • Šlaitus tvirtina specialiu koriu
  • Šlaitus tvirtina specialiu koriu
  • Šlaitus tvirtina specialiu koriu
  • Šlaitus tvirtina specialiu koriu
  • Šlaitus tvirtina specialiu koriu
  • Šlaitus tvirtina specialiu koriu
  • Šlaitus tvirtina specialiu koriu
  • Šlaitus tvirtina specialiu koriu
  • Šlaitus tvirtina specialiu koriu
  • Šlaitus tvirtina specialiu koriu
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Anonimas

Ooo, kad tas kalniukas nors pusę tiek atstovėtų kiek tas kur po bokštu... Čia gi faktiškai viso labo dekoratyvinis elementas, techniškai ne ką sudėtingesnis nei šlaitas kur šalia kelio. Gedimino kalno problema, ne kad kažko nepadaro, kad kad daro per daug - ant duobės, užpiltos šiukšlėmis sugalvojo dar papildomai kažką pastatyt, kažkokį niekad neegzistavusį bokštą, tai tas ir čiuožia žemyn.

Dirbes

Na restauracijoj lb ten idomi valdzia ir idomus ju mastymas daro toks jausma kad tik daryti taip pat bus kaip ir universitete uobjektas priduodas bet kieviena diena vienas zmogus ten dirba po pridavimo 4 metai:)

ooo

Jlgai mediena nelaikis kadangi jinai jau pajodavo-labai sena , zemei pora metu ir supus .Ar ten jira priziuretoju protingu ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS