Socialinio būsto nuomos mokestis šokiravo | KaunoDiena.lt

SOCIALINIO BŪSTO NUOMOS MOKESTIS ŠOKIRAVO

Savivaldybės būstų nuomininkai, sulaukę sąskaitų už nuomą, buvo nemaloniai nustebinti. Kai kuriems jos išaugo beveik tris kartus. Klaipėdiečiai įsitikinę, kad valdžia iš jų nori atimti paskutinę ubago lazdą.

Savivaldybės būstų nuomininkai, sulaukę sąskaitų už nuomą, buvo nemaloniai nustebinti. Kai kuriems jos išaugo beveik tris kartus. Klaipėdiečiai įsitikinę, kad valdžia iš jų nori atimti paskutinę ubago lazdą.

Panaikino buvusią lengvatą

Tris nepilnamečius vaikus auginanti klaipėdietė nuomoja 23 kv. metrų ploto butą Melnragėje.

Klaipėdietė pasakojo, kad anksčiau moteris už būsto nuomą mokėdavo tik 15 eurų. Tačiau paskutinė sąskaita siekė net 44 eurus. Mokestis išaugo beveik tris kartus.

"Mano pajamos per mėnesį – 275 eurai. Dabartinis mokestis man yra didelis smūgis. Anksčiau pateikdavau metinę pajamų deklaraciją ir gaudavau kompensaciją nuomos mokesčiui, o dabar ją panaikino. Iš ubago paskutinę lazdą nori atimti", – pasakojo moteris.

Pasak klaipėdietės, jos šeima nepriklauso socialinės rizikos grupei.

"Vaikai eina į mokyklą. Mokosi puikiai. Gaila, kad į nieką nėra atsižvelgiama. Pasikeitė įstatymas ir viskas. Turime mokėti visą, komercinį, mokestį. Niekur taip pasaulyje nėra", – dėstė moteris.

Pasak klaipėdietės, net rinkos kainomis tokio būsto nuoma kainuotų 30, o ne 45 eurus.

Siūlo ir išeitį

Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vyriausioji specialistė Laima Mažeikienė paaiškino, kad savivaldybės būsto gyventojams nuoma išaugo, nes nuo liepos įsigaliojo įstatymo pakeitimai. Dabar nuomininkai nebegauna kompensacijos.

"Savivaldybei priklauso dviejų rūšių būstai: savivaldybės gyvenamosios patalpos, kurių iki 2002 m. neprivatizavo gyventojai, ir socialiniai būstai. Nuoma išaugo pirmiesiems. Pagal naująjį įstatymą negalime taikyti lengvatinio koeficiento. Tad mokama rinkos kaina. Socialinio būsto nuomininkams nuomos mokestis beveik nepasikeitė", – komentavo vyriausioji specialistė.

L.Mažeikienė pasakojo, kad savivaldybės būstų nuomininkai apie pasikeitusią tvarką ir galimybes sumažinti mokestį buvo informuoti laiškais.

"Savivaldybės būstuose gyventojų niekas nekontroliuoja. Nežiūrima, kokios yra jų pajamos, kiek žmonių gyvena. Žmonės, kurių pajamos mažos, gali kreiptis į savivaldybę, kad būtų pakeistas jų būsto statusas iš savivaldybės į socialinį. Tačiau tada atsiras kontrolė. Kasmet reikės pateikti pajamų deklaracijas", – aiškino vyriausioji specialistė.

Kontrolės nori ne visi

Tačiau L.Mažeikienė atkreipė dėmesį, kad pakeitus būsto statusą į socialinį žmonėms dings galimybė jį privatizuoti. Taip pat socialinio būsto gyventojai kasmet turės pateikti pajamų deklaracijas, o pastarosios turės neviršyti valstybės nustatyto dydžio.

"Tokių prašymų sulaukiame daug. Ypač iš pensininkų ir neįgaliųjų – žmonių, kurie neturi sąlygų dirbti. Vien dabar ant stalo yra 30 tokių prašymų. Žinoma, kai kurie pyksta ir nenori kontrolės. Nori mokėti mažai ir turėti patogumus. Dirbantys žmonės, teikdami tokį prašymą, turėtų pasiskaičiuoti. Jei pajamos viršys nustatytąsias, jie vis tiek turės mokėti rinkos kainą", – pabrėžė vyriausioji specialistė.

L.Mažeikienė taip pat įspėjo, kad keisti būsto statuso kasmet nebus galima. Iš viso Klaipėdos savivaldybė turi 1,7 tūkst. savivaldybės būstų.

"Žmonės kreipiasi, tikisi iš mūsų pagalbos. Savivaldybė padėti negali. Ji tiesiog laikosi įstatymų", – tvirtino vyriausioji specialistė.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Marius

Blogai kai mazvaikiai pradeda rasyti ir nesupranta ka raso//Dauguma tu butu gauti pries puse amziaus ir senai uzdirbti, bet nusavinti nepratesus privatizacijos lengvatinemis salygomis , problemos sprendimas paprastas , grazinti zmonems kas jiems priklauso ir jie negaledami moketi gales parduoti buta ,ar nors paskola uz ji gauti ir grazinti skolas ..O rekti ..as as ozka patvarkiau , kol sveikata leidzia mes visi gudrus ..))))

labai gaila

kad žmonės tokie pikti...Manau, kad reikia padėti ir kiek galima daugiau tokioms šeimoms...Yra pašalpos visame pasaulyje...Negali gi visi būti turtingais, negali gi visi turėti ir vaikų ir būti neturtingais....Labai keista girdėti, kad SAVIVALDYBĖ PADĖTI NEGALI....Tai kur tokiai šeimai kreiptis? Kas be savivaldybės dar sprendžia? Nusipezėjimas šiuo atveju apie ubagavimą tolygus nusipezėti lyg girtam...Visame pasaulyje žmonės vienas kitam daro gerą, o nepastumia parklupusį...Niekada nereikia žvalgytis toli, jei turime kam padėti arti....tik reikai noro...

Di

Mama pensininke bet vis dar dirba kad isgyventu.savo laiku negalejo privatizuot tad butas liko savivaldybes globoje. Butas apie 50kv o bukle neideali taciau nuoma isaugo iki 120 eur vietoj pan 40 eur. Jai tai didelis skausmas.mielai keistusi i mazesni kambariuka bet ji pati turi rast kas nores susikeist butais, deja uz tokia suma niekas nenori keistis nes geriau privati nuoma
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS