Speigas Klaipėdoje – be aukų | KaunoDiena.lt

SPEIGAS KLAIPĖDOJE – BE AUKŲ

Pastarosiomis dienomis vyravęs šaltis žymios įtakos žmonių sveikatai beveik neturėjo. Nors dėl nušalusių galūnių klaipėdiečiai kol kas nesikreipė, gydytojai patarė stebėti save, kadangi pirmieji simptomai gali pasirodyti po kelių dienų.

Taip pat pažymima, kad per savaitgalį nemaža dalis į ligonines vyko dėl įvairių kūno sumušimų paslydus.

Pasak Respublikinės Klaipėdos ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus gydytojo Mindaugo Vežbavičiaus, šeštadienis šios ligoninės medikams praėjo ramiai.

„Pacientų nušalusiomis galūnėmis tikrai nebuvo, o traumų kiekis buvo net mažesnis nei įprastai, matyt, per šalčius mažiau ėjo į lauką. O peršalimo ligos, kaip įprasta, jų gausu“, – sakė gydytojas ir pridūrė, kad daugiausia žmonės kreipėsi dėl rankų, kojų, šlaunikaulių sumušimų.

Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėjos Rūtos Juškaitės teigimu, į medikus dėl nušalimų kol kas nesikreipė nė vienas žmogus.

Tačiau iš viso nuo penktadienio iki pirmadienio popietės KUL skubios pagalbos prireikė 300 asmenų.

Rūta Juškaitė / Klaipėdos universiteto ligoninės nuotr.

Ketvirtadalis jų kreipėsi dėl slidžios dangos sukeltų traumų, kai paslydus ar nugriuvus patyrė sumušimus, kojų, rankų lūžius. Tarp tokių pacientų – daugiausia senjorai.

„Realią situaciją dėl nušalimų, patirtų savaitgalį, matysime per savaitę. Nušalimus dažniausiai žmonės pastebi ne iš karto. Galbūt yra asmenų, kuriems rimti simptomai pasireikš tik per kelias dienas“, – sakė R. Juškaitė.

Pasak specialistės, pirmiausia ima šalti galūnės – rankų ir kojų pirštai, nes jie prasčiau nei kiti organai aprūpinami krauju.

Nušalimus dažniausiai žmonės pastebi ne iš karto.

„Įtarus galūnių nušalimą, jų negalima šildyti karštoje vonioje, nes audiniams netolygiai atšylant ir spazmuojant kraujagyslėms gali susidaryti trombai, kurie skatina audinių apmirimą. Taip pat negalima nušalusios vietos trinti sniegu ar masažuoti. Jei oda pabąla, dilgčioja, tampa nejautri, patinsta ar net pamėlsta – tai požymiai, rodantys pirmo laipsnio nušalimą. Jei ant odos atsiranda pūslių ir būklė negerėja, reikia kreiptis į medikus“, – perspėjo gydytoja.

Ji taip pat priminė, kad ypač šaltomis dienomis nereikėtų vartoti alkoholio.

„Neblaivus žmogus neteisingai vertina situaciją, kartais net nejaučia, kada pradeda šalti. Yra pasitaikę atvejų, kai asmuo, padauginęs alkoholio, krito į sniegą, prarado sąmonę ir patyrė ketvirto laipsnio nušalimą – medikams teko amputuoti galūnes“, – pasakojo Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėja.

GALERIJA

  • Speigas Klaipėdoje – be aukų
Klaipėdos universiteto ligoninės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ela

...kada tas speigas buvo Klaipėdoje ? )

SUSIJUSIOS NAUJIENOS