Sukilimo vadui kuriamas paminklas | KaunoDiena.lt

SUKILIMO VADUI KURIAMAS PAMINKLAS

Pernai Klaipėdos krašto sujungimo su Lietuva šimtmetį vainikavo sukilimo organizatoriaus, diplomato Jono Polovinsko-Budrio ir jo žmonos Reginos Kašubaitės-Budrienės dalies pelenų perlaidojimas Klaipėdoje. Iki kitų metų sausio 15-osios tikimasi palaidojimo vietoje šiems iškiliems žmonėms pastatyti paminklą.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vadovas Vitalijus Juška patvirtino, kad merui Arvydui Vaitkui buvo pristatytas preliminarus projektas paminklo, skirto J. Polovinskui-Budriui ir jo žmonai R. Kašubaitei-Budrienei, kurių dalis pelenų pernai rudenį perlaidota Klaipėdos skulptūrų parke, buvusiose Senosiose miesto kapinėse.

Šiemet rugsėjo 11 d. sukaks lygiai 60 metų po J. Budrio mirties.

Vis dėlto turbūt paminklo sukurti ir pastatyti iki šios datos nebus spėta, tačiau tai ketinama padaryti iki kitų metų sausio 15-osios – Klaipėdos krašto dienos.

Paminklas turėtų būti pastatytas ten, kur palaidoti J. ir R. Budrių pelenai, šalia stelos, skirtos „Žuvusiems už laisvę“.

Dabar toje vietoje stovi laikinas medinis Jogailaičių formos kryžius, jį turėtų pakeisti nedidelis granitinis akmuo.

Veikiausiai tai bus JAV lietuvių kilmės architekto Jono Muloko paminklo interpretacija (ne kopija). Jį J. Mulokas sukūrė J. Budriui. Šis paminklas liko Čikagoje Tautinėse lietuvių kapinėse, ten palaidota dalis J. ir R. Budrių pelenų, nes tokia buvo giminaičių valia.

Teigiama, kad kai kurie kuriamo paminklo elementai bus panašūs.

Nedidelių gabaritų akmuo turėtų būti įkomponuotas tarp dviejų akmeninių stulpų.

Dabar vyksta būsimo paminklo idėjų paieška, yra preliminarūs eskizai, bet kol kas nenorima jų viešinti, kol nepatvirtintas priimtiniausias variantas.

Kol kas jie parodyti tik miesto vadovams, netrukus paminklo eskizai bus parodyti ir visuomenei.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

Okupantams dar paminklą ? Mėmelis yra Vokietija.

senelis

dar karta parodo ,kad yra dvigubos taisykles,kokscia vadas ir koks sukilimas buvo

Keista

Kokio sukilimo? Gal sukilimo imitacijos?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS