Švenčiama bažnyčios sugrąžinimo tikintiesiems sukaktis | KaunoDiena.lt

ŠVENČIAMA BAŽNYČIOS SUGRĄŽINIMO TIKINTIESIEMS SUKAKTIS

Šį savaitgalį šventinėmis mišiomis ir sakralinės muzikos koncertais paminėta Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios tikintiesiems sugrąžinimo 35-erių metų sukaktis. Ši šventykla unikali visoje Lietuvoje, nes tai – vienintelė bažnyčia pastatyta sovietmečiu, bet, neleidus jos nė pašventinti, iškart atimta iš tikinčiųjų. Maldos namus pavyko atgauti tik su Atgimimo Sąjūdžio banga.

Iki Marijos Taikos Karalienės bažnyčios atsiradimo po Antrojo pasaulinio karo uostamiestyje buvo belikusi vienintelė – Kristaus Karaliaus bažnyčia.

Marijos Taikos Karalienės bažnyčia už paprastų žmonių pinigus buvo pastatyta vos per trejus metus, prieš daugiau nei 60 metų, tačiau prieš pat jos atidarymą šventykla atimta iš tikinčiųjų.

Jos statytojams – šviesaus atminimo kunigams Bronislovui Burneikiui (1923–1991) ir Liudvikui Poviloniui (1910–1990) sovietų nomenklatūra sukurpė baudžiamąją bylą, o pati bažnyčia buvo paversta „liaudies filharmonija“.

Šį savaitgalį mišiomis, koncertais, giesmėmis, taip pat prisimenant lemtingus istorinius įvykius, paminėta 35-erių metų sukaktis, kaip šita bažnyčia buvo sugrąžinta tikintiesiems.

Minint šią svarbią sukaktį, šeštadienio vakarą mišias aukojo Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius.

Po jų vyko koncertas „Totus tuus“. Koncertavo operos solistas Mindaugas Zimkus, smuikininkė Ilona Klusaitė, pianistė Audronė Juozauskaitė, vokalinis ansamblis „Veritas“.

Taip pat skambėjo giesmės iš ciklo „Begalinė meilė“ pagal Jono Pauliaus II tekstus.

Sekmadienį prieš vidurdienio mišias vyko sakralinės muzikos koncertas, jame klaipėdiečiai galėjo pasiklausyti svečių iš Rygos – operos solisto Jurio Vizbulio ir pianisto Mario Trejso.

Koncerto metu bažnyčia vis pildėsi, rinkosi žmonės, kuriems svarbi ši sukaktis, nes ji siejama ne tik su tikėjimo laisvės, bet ir visos valstybės Nepriklausomybės atgavimo pradžia.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ėš Jeniškėle

Prisimenam jos pastatymą ir atidavimą.Buvo ir pas mus su aukų rinkliava viens iš kunigų.Atsimename ir baudžiamąją bylą,kur kunigams buvo prisiūtos neva neteisėtai įgytos statybinės medžiagos.Tikrai skaudus komunistinis laikotarpis buvo,nes tuo metu mūsų bažnyčiai buvo išjungta elektra ir švietėmės tad karbidinėmis ūžiančiomis lempomis.

Nesupratau

Kur matyta toks Marijos įvaizdis? Nesąmonė. Pudeliams nesimeldžiama.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS