Klaipėdos šviesų festivalyje nušvis net keturkojai | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS ŠVIESŲ FESTIVALYJE NUŠVIS NET KETURKOJAI

Uostamiestis jau ruošiasi tris dienas truksiančiam tarptautiniam Šviesų festivaliui. Visus šventinio renginio vakarus gyventojus pasitiks meninės instaliacijos, naktinės ekskursijos, unikalūs Kultūros sostinės metams skirti projektai. Netgi bus siekiama šviečiančių šunų rekordo.

Atidarymas – Turgaus aikštėje

Vienas populiariausių šaltojo sezono renginių – Klaipėdos šviesų festivalis sugrįš vasario 16–18 dienomis.

Tris vakarus iš eilės 18–23 val. miesto svečius stebins apie dvidešimt meninių instaliacijų, išskirtinių, Kultūros sostinės metams dedikuotų projektų.

Startą festivaliui duos žaibinė šviesos mobilizacija Turgaus gatvėje, po kurios Klaipėdos senamiestis paskęs šviesose.

Norintys prisijungti, kviečiami su savimi atsinešti telefonus arba šviečiančius daiktus: prožektorius, šviečiančius žaislus, telefonus su prožektoriais.

Turintys išmaniuosius telefonus, raginami parsisiųsti specialią nemokamą programėlę "Music Strobe", kuri reaguoja į skambančią muziką ir kuria nuotaikingą, gyvą ir pulsuojančią šviesos instaliaciją.

Energingai šviesos akcijai, kuri ne tik atidarys Šviesų festivalį, bet ir pažymės Lietuvos valstybės atkūrimą, diriguos profesionalios šokėjos.

Ekspansija į pietinius kvartalus

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas atkreipė dėmesį, jog pirmus nedrąsius žingsnius žengęs festivalis kasmet nušviečia vis didesnę miesto dalį.

"Labai džiaugiuosi, kad prieš trejus metus iš eksperimentinės idėjos išsivystęs renginys šiandien yra neatsiejama Klaipėdos kultūrinio gyvenimo dalis ir yra laukiamas gyventojų. Jei iš pradžių festivalio švytėjimas labiau apėmė senamiestį, tai šiemet gana ryški ekspansija į pietinius miesto mikrorajonus. Viskas įmanoma, kai tai daro kūrybingi žmonės, nestokojantys naujų idėjų ir entuziazmo", – įsitikinęs V. Grubliauskas.

Esą išskirtinai klaipėdietiškas ir savitą dvasią turintis renginys nusipelno deramo įvertinimo.

"Juk šviečia ne bet kas, o Klaipėda – Lietuvos kultūros sostinė", – šypsojosi miesto galva.

Vilios paslaptingi požemiai

"Gana naujas, tačiau sparčiai besivystantis festivalis nestokoja nei žiūrovų, nei pačių Lietuvos, Latvijos, Estijos menininkų dėmesio. Šiemet džiugina projektų gausa, kuriais bandysime nustebinti lankytojus. Vienas svarbiausių Lietuvos kultūros sostinė siekių – burti bendruomenę, pristatyti skirtingus kultūros produktus. Nė vienas mūsų renginys nėra skirtas tik centrinės ar kitos miesto dalies gyventojams. Kultūra skirta visiems", – sakė  "Klaipėdos šventės" direktorius Romandas Žiubrys.

Šiųmetė naujovė ta, jog įspūdingiausi festivalio projektai, priešingai nei anksčiau, vyks uždaroje erdvėje.

Atrasti nematytas vietas miestiečiai galės lankydami Klaipėdos požemius-muziejus, kurių istorijas pasakos profesionalūs gidai.

Per vieną dieną galimos keturios ekskursijos. Bilieto kaina suaugusiems – 6 eurai, vaikai iki 6 m. jose galės lankytis nemokamai.

"Norime visą miesto bendruomenę pakviesti rinktis maršrutą, kuris ves nuo Jono kalnelio link piliavietės. Tiesa, ekskursijos mokamos dėl ribotų patekimo galimybių. Todėl norintys išgirsti įdomių miesto legendų, aplankyti Gintaro kambarį turėtų registruotis iš anksto", – akcentavo "Klaipėdos šventės" kūrybos vadovė Goda Giedraitytė.

Dar viena intriguojanti naujiena – šviečianti lankomiausia pasaulyje Siksto koplyčia. Ją klaipėdiečiai išvys Šv. Juozapo Darbininko bažnyčioje, įsikūrusioje Smiltelės gatvėje.

Labiausiai Siksto koplyčią išgarsino renesansinės tapybos šedevras – 800 kvadratinių metrų Mikelandželo freskos, pasakojančios svarbiausias Senojo Testamento istorijas.

Kiekvieną festivalio dieną 19 val. bažnyčioje vyks nemokamos edukacinės ekskursijos, kurias ves menotyrininkas.

"Vieta su daug gyventojų pasirinkta neatsitiktinai. Norime parodyti, kad šviesa gali sklisti ne tik miesto centre, bet ir kitur", – teigė G .Giedraitytė.

Prisijungs ir "Klaipėda"

Gausybė šviečiančių meno kūrinių ir instaliacijų pasklis įvairiose senamiesčio erdvėse. Juos atrasti padės Lietuvos kultūros sostinės simboliai – smilgininkai.

Šiemet prisijungti ir puoštis panoro ne tik mažosios senamiesčio kavinės, bet ir stambios bendrovės su specialiais projektais.

Tarp jų – dienraštis "Klaipėda", kuris Sukilėlių gatvėje dovanos unikalią galimybę akies krašteliu pamatyti daugiau nei 70 metų skaičiuojančią laikraščio istoriją ir susipažinti su neįtikėtinais faktais.

Šeimų zonoje – su augintiniais

Viso Klaipėdos šviesų festivalio metu netruks intrigų ir laikinų projektų – nuo klaidinančių švyturių buvusioje Šv. Jono bažnyčios aikštelėje iki Kultūros labirinto Pilies gatvėje.

Karlskronos aikštėje prie Pilies tilto įsikurs šeimoms skirta erdvė. Vasario 17-ąją, 17-22 val. čia veiks senovinė blynų kepimo gildija – autentiškose krosnyse čirškės "čirviniai" vafliai.

Planuojama vienu metu pagaminti apie 5 tūkst. blynų.

20 val. laikinas projektas "Mama, tėtis, aš ir šuo" pakvies į pirmąjį Lietuvoje gyvūnų naktinį paradą Dangės krantinėmis, kurio metu Klaipėdos senamiestyje žygiuos šviečiantys keturkojai. 

Sutemus kelią rodys įspūdingi, degantys ugnies fakelai.

"Bandysime pasiekti šviečiančių šunų rekordą. Jau turime apie šimtą registruotų dalyvių ir 400 šeimų, kurios pareiškė norą prisijungti. Prie projekto prisideda ir "Linksmosios pėdutės". Prašome atsivesti gerai išauklėtus gyvūnus", – juokavo projekto autorius Karolis Pronckus. 

Šeimų zonoje viso festivalio metu vyks įvairios atrakcijos, skirtos vaikams: karuselės, žaidimai, gyva muzika.

Taip pat Atgimimo aikštėje lankytojai turės galimybę mobiliuoju telefonu paskambinti Klaipėdos simboliui – Taravos Anikei. Jos numeris bus paskelbtas vasario 16 d.

Visą svarbiausią informaciją apie festivalio metu veikiančius projektus ir akcijas bus galima sužinoti įvairiose miesto erdvėse įkurdintose šviečiančiose kolonose su žemėlapiais ir renginių programa.

Vasario 18 d. Šviesų festivalį uždarys Klaipėdos universiteto Šokio katedros studenčių improvizacija Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro bokšte.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

unibersalas

Vis galvoju: ar dar tokių kultūros renginių , kurių pradžias ir pabaigos nepaskelbs šokėjai...Na, šokių kraštas ir tiek....

keistoka

Negali vieni ir tie patys žmonės rengti visų miesto švenčių. Negi jie tokie super universalai. Jie organizuoja viską: jūros šventę, šviesų festivalį, netgi visą Klaipėdos "kultūros sostinę". Atrodo, kad jie profesionalai visur: šokio mene, medijose, muzikoke ir pan. O jie juk tik vadybininkai, o ne meno sričių žinovai. Tad ir viskas gaunasi šleivai kreivai. Lieka vadyba be kultūros.

Anonimas

Super butinai dalyvausime
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS