Trispalvė jūroje saugo | KaunoDiena.lt

TRISPALVĖ JŪROJE SAUGO

Valstybės vėliava – oficialus valstybės simbolis, kurio akivaizdoje pasitempi ir patiri pakilumą bei pasididžiavimą, pajunti praeities, istorijos dvelksmą. O koks jausmas apima, kai turi galimybę matyti autentišką vėliavą, dalyvavusią reikšminguose šaliai įvykiuose? Tai patirti gali visi Lietuvos Jūrų muziejaus lankytojai.

Gegužės 18 d. Tarptautinės muziejų dienos proga Lietuvos jūrų muziejus pristato ypatingą eksponatą – „Trispalvė jūroje saugo“, kurioje – vienintelis eksponatas: autentiška pirmojo Lietuvos karo laivo „Prezidentas Smetona“ vėliava. Jos pagrindą sudaro tautinė trispalvė, kurios geltonos ir žalios juostų viduryje puikuojasi aukso spalvos Vyčio kryžius raudoname skyde. Vėliava yra ypatinga tuo, jog ji viena iš nedaugelio, o gal net vienintelė išlikusi tarpukario Lietuvos kariuomenės vėliava, laivo vado Povilo Labanausko dėka neatitekusi sovietams.

„Prezidentas Smetona“ – tai laivas, kurį 1927 m. įsigijo Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija. Kurį laiką šis karinis laivas tarnavo, kaip prezidentinė jachta šalies vadovybės iškyloms, tačiau 1933 m. jis buvo pradėtas ruošti karo tarnybai ir 1935 m. spalio 26 d. bandomasis plaukimas į jūrą tapo istoriniu, nes ant „Prezidento Smetonos“ stiebo pirmą kartą buvo iškelta Lietuvos karinio laivyno vėliava.

Man, kaip lietuvei, svarbu ir įdomu viskas, kas susiję su mano gimtąja šalimi ir jos praeitimi, todėl tiems, kuriuos taip pat tai žavi, nuoširdžiai siūlau apsilankyti Lietuvos jūrų muziejuje ir iš arčiau susipažinti su viena iš svarbiausių Lietuvos relikvijų.

Paroda „Trispalvė jūroje saugo“ jūrų muziejuje bus eksponuojama iki rudens, vėliau ji iškeliaus į Valstybės pažinimo centrą Prezidentūroje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS