Tvano metu – akibrokštas | KaunoDiena.lt

TVANO METU – AKIBROKŠTAS

Pajūrį skandinanti liūtis pridarė nemenkų nuostolių gyventojams. Antrą savaitę su nesibaigiančia lietaus lavina kovojantys privačių namų ir sodų gyventojai sulaukė elektrikų akibrokšto. Tuo metu, kai Dituvos gyventojai vos spėja vandens siurbliais vaduoti skęstančius savo namus, elektros tiekėjai nusprendė išjungti energijos tiekimą.

Neįbrenda į rūsius

"Gyvename čia jau penkiolika metų, tačiau tokio tvano dar nesame matę. Pavasariais pasitaikydavo tų liūčių, pakildavo vanduo, bet taip, kad dvi savaites tektų budėti prie vandens siurblių rūsiuose, dar nėra buvę", – dienraščiui pasakojo sodų gyventoja Albina.

Moteris tikino, kad rūsyje vanduo siekia aulinių viršų. Jei ir toliau taip klioks lietus, moteris baiminasi, kad į rūsį apskritai neįbris.

Sodų bendrija apima 670 hektarų plotą. Dalis sodų yra įsikūrę ant kalvelės, tad šių gatvių gyventojai ramiai miega naktimis.

Kita dalis bendrijos – žemumoje. Tose vietose gatvės šiuo metu jau yra po vandeniu.

Laimei, čia nėra daug nuolatinių gyventojų, klaipėdiečiai tiesiog nebekelia kojos į sodus, savo turtą palikę stichijos valiai.

"Kanalai, pievos, keliukai ir pačių sodų kiemai jau yra po vandeniu. Žmonės siurblių neišjungia paromis. Kai kur kanalai prisipildė iki pat viršaus, vanduo tuoj plūstelės atgal. Pasivaikščiojęs po sodus mačiau, jog daugelis jau net nebeturi vilties išgelbėti garažų ar rūsių. Vanduo apsėmęs vartus ir įvažas. Kanalai užžėlę nendrėmis", – pasakojo kitas sodininkas Algimantas.

Šiuo metu Dituvos soduose gyvena 2,4 tūkst. žmonių.

Žvalgė iš oro

"Nuo pat ryto važinėjame po bendriją ir aiškinamės situaciją, į orą pakėlėme bepilotį orlaivį, filmavome situaciją. Nusistatėme 5–6 sudėtingas vietas, kur aiškiai matyti, jog vanduo kanalais nebenuteka, jis tvinsta. Kanaluose vandens pralaidos yra vos 15–20 cm skersmens, vadinasi, vandens kiekis yra per didelis, ir pralaidos nepajėgios susitvarkyti su tokiu vandens srautu", – situaciją aiškino sodų bendrijos "Dituva" pirmininkas Tadas Vaitkus.

Bendrijos administracijos vyrai nuvažiavo iki Vilhelmo kanalo ir ten žvalgė situaciją.

"Iš oro matyti, kad vanduo ten kriokliu kliokia. Centriniuose kanaluose srūva didžiausia srovė. O štai skersiniai kanalai pridarė lokalinių problemų. Už bendrijos teritorijos, arčiau Vilhelmo kanalo, žemumoje susidaręs didžiausias tvenkinys", – pasakojo T.Vaitkus.

Šiandieną bendrija mėgins organizuoti sunkiasvorę techniką ir bent laikinai padidinti pralaidas kanaluose.

"Tai, aišku, bus tik laikinas problemos sprendimas. Tačiau bent ką nors reikia mėginti daryti, nes kol kas prognozės dėl lietaus yra liūdnos", – tikino T.Vaitkus.

Liko be elektros

Iškankinti nesibaigiančio lietaus dituviškiai galutinai buvo nokautuoti žinios iš "Energijos skirstymo operatoriaus" (ESO).

Elektrikai be jokios sąžinės graužaties nusprendė išjungti visai Dituvai elektrą nuo 8 iki 17 val.

"Gavome pranešimus, jog spalio 11 d., trečiadienį, elektra turėtų būti išjungta šiaurinėje sodų dalyje. 12 d., ketvirtadienį, ją išjungs pietinei sodų daliai. Dėl ko toks būtinumas atsirado, niekas nieko neaiškina. Esą vyksta planiniai darbai", – pasakojo T.Vaitkus.

Bendrijos pirmininkas antradienį nuskubėjo pas elektrikus, maldaudamas, kad elektra šiomis dienomis nebūtų išjungta.

"Juk kitą savaitę sinoptikai žada lyg ir sausesnę. Yra buvę atvejų, kai per didžiausius šalčius jie sutikdavo nukelti atjungimo datą. Juk be elektros ne tik vandens siurbliai, bet ir šildymo katilai neveikia. Tačiau šį kartą išgirdau beviltišką atsakymą – nieko jie negali padaryti. Labai jau nelankstus požiūris. Tai tik parodė tikrąjį monopolininkų požiūrį į gyventojus – jie niekam nerūpi", – karčiai reziumavo T.Vaitkus.

Sodininkai mėgino aiškintis, ar tokių stichijų atvejais negalėtų tikėtis paramos iš Klaipėdos rajono savivaldybės.

"Melioracijos įstatyme apibrėžta, kad valstybinės institucijos turi prižiūrėti ir atsakyti tik už didžiąsias, magistralines melioracijos sistemas. Esą, jei pralaidos skersmuo mažesnis nei 30 cm, tai yra sklypo savininko problema. Suprask, tai – sodų bendrijos galvos skausmas", – apgailestavo T.Vaitkus.

Darbų nenukels

ESO atstovė ryšiams su visuomene Akvilė Adomaitytė situaciją pakomentavo dviem sakiniais.

"Apgailestaujame dėl patirtų nepatogumų. Numatytų darbų, deja, atidėti negalime, nes artimiausiu metu oro temperatūra tik kris, todėl vykdant darbus gali kilti dar daugiau nesklandumų. Numatyti elektros tinklo modernizavimo darbai pagerins gyventojams energijos tiekimo patikimumą ir saugumą", – tikino ESO atstovė.

Tačiau priešingą informaciją dienraščiui pateikė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių centro sinoptikai.

Kitą savaitę pajūryje žadama net iki 14 laipsnių šiluma, o lietaus šuorai turėtų retėti.

Pati sudėtingiausia situacija gali būti ketvirtadienį ir penktadienį.

Šiomis dienomis pajūriui smogs nauja lietaus dozė. O ketvirtadienį sustiprėjęs vėjas penktadienį virs rimta audra. Vėjo gūsiai sieks iki 25 m/s.

Paskelbė ekstremalią situaciją

"Kažin, ar visos elektros linijos tą audrą atlaikys? Ar neteks trečią parą sėdėti be elektros? Tačiau klausimas – kas mums kompensuos nuostolius, jei elektros operatorius, net ir žinodamas apie stichinę padėtį rajone, trūks plyš vis tiek laikosi savo užsispyrimo. Atjungs elektrą, nors ir žino, jog patvinsime. Juokas juokais, bet kai kam čia priešinsultinė būsena", – piktinosi dituviškiai.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas labai nustebo, išgirdęs apie elektros tiekėjų planus.

"Mes rajone ką tik paskelbėme ekstremalią situaciją, o jie elektrą atjungia dviem dienoms? Neįtikėtina. Iš visų monopolininkų būtent šis kažkaip nuolat nenori siekti kompromiso. Labai blogai. Dar buvęs energetikos ministras Rokas Masiulis šią įmonę apibūdino sakiniu – tai yra valstybė valstybėje", – rėžė rajono savivaldybės administracijos direktorius.

Pasak S.Karbausko, Klaipėdos rajono savivaldybė yra susidūrusi su situacijomis, kai ESO tiesiog primygtinai tam tikriems darbams reikalaudavo rajono valdžią rinktis būtent šios įmonės rangovus, o ne kitas, sertifikuotas licencijas turinčias įmones.

"Tiesa, štai Slengiuose įjungiant elektrą vaikų darželyje, buvo įsiklausyta, gerokai anksčiau darbai buvo atlikti. Tačiau šioje situacijoje, kai paskelbta stichinė padėtis, nereikėtų laikytis tokio užsispyrimo. Aš nesuprantu, kas čia ką nori įrodyti ir kam to reikia? Mes su savivaldybės specialistais raštais kreipsimės į ESO. Na, negalima taip su žmonėmis elgtis", – tikino S.Karbauskas.

Sustabdė darbus

Sodų bendrijoje "Dituva" vakar elektros atjungimas prasidėjo prieš pietus.

"Jie planavo atjungti visas penkias pastotes visai dienai. Gal padėjo skundai, bet žmonės ėmė pranešinėti, kad elektra atjungiama laipsniškai – tai vienoje gatvėje, tai kitame rajonėlyje. Matyt, nusprendė neatjungti visų penkių pastočių", – patvirtino sodų bendrijos pirmininkas T.Vaitkus.

Vakar po pietų į dituviškių bėdų sprendimą įsijungus Klaipėdos rajono savivaldybei, ESO specialistų užsispyrimas išgaravo.

"Susisiekė savivaldybės specialistai, ir ESO patvirtino, jog trečiadienį jie darbus baigė iki 14 val., o ketvirtadienį pažadėjo darbus stabdyti ir juos nukelti vėlesniam laikui. Matyt, visuomenės spaudimas šį kartą padėjo", – vakar patvirtino Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius S.Karbauskas.

Komentaras

Remigijus Jakštas, advokatas

Jei taip pasielgtų bet kuris kitas juridinis ar fizinis asmuo, būtų kitaip. O čia – monopolininkas. Taip, tai yra svarbu, kad informaciją apie situaciją ESO turėjo ir galėjo įvertinti tai, jog žmonėms gali būti padaryti nuostoliai. Tačiau šiame ginče iškiltų nuostolių įrodinėjimo klausimas. Tai yra sodų bendrija, ir tuo viskas pasakyta. Kažin ar bendrija teiktų ieškinį dėl nuotolių. Savininkų – daug, vieniems nuostoliai bus, kitiems – ne. Tektų kviesti antstolį, kuris užfiksuotų faktines aplinkybes, ir būtų galima teikti ieškinį. Jei rūsys patvins ir žala bus įvertinta, ją tektų atlyginti. Tačiau advokato ir antstolio paslaugos kiekvienam individualiai nuostolius patyrusiam asmeniui kažin ar būtų lygiavertės priteistai sumai. Tai ne pirma tokia situacija, kuri liečia monopolines pozicijas turinčias įmones. Labai panašiai elgiasi ir kiti tiekėjai.

GALERIJA

  • Grėsmė: dituviškė Albina per 15 metų nėra regėjusi tokio vandens kiekio soduose.
  • Turtas: dėl vandens ne vienas dituviškis patyrė nuostolių – namų rūsiai užtvindyti vandeniu, sodų ir daržų vietoje – vanduo.
  • Tvano metu – akibrokštas
  • Tvano metu – akibrokštas
  • Tvano metu – akibrokštas
Algimanto Kalvaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Gal ir gerai?

Visi, grobę sklypus kuo arčiau vandens gauna per snukį. Nors retkarčiais...

toks

įspūdis susidaro, kad kažkas savo apsurdiškais spredimais ir įstatymais specialiai nori lietuvius išvesti iš kantrybės, o gal ir iš šalies

Mykolas

Pirmiausia tai "Klaipėdos vandenys" turi patikrinti be išimties visus šulinius,ar jie neprigrūsti šiukšlių ar neužaugę medžių šaknimis vamzdžiai. Kiek supratome, tokiems ekstremaliems atvejams ,- ne visos tarnybos pasiruošę. O turėtų būti labai konkretus ir išsamus planas. Kokios tarnybos už ką atsako ir kokius darbus privalo nuveikti. Kiek įmanoma ,plačiau ši informacija turi pasiekti ir pačius gyventojus.Taigi dar masė klausimų į kuriuos privalo atsakyti pačios sau,kai kurios tarnybos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS