Ukrainiečių vaikai uostamiesčio mokyklose su didelėmis problemomis nesusiduria | KaunoDiena.lt

UKRAINIEČIŲ VAIKAI UOSTAMIESČIO MOKYKLOSE SU DIDELĖMIS PROBLEMOMIS NESUSIDURIA

Uostamiesčio mokyklose besimokantys ukrainiečių vaikai su didelėmis problemomis nesusiduria. Lengviausiai šiuo metu sekasi pradinukams bei vyresnių klasių moksleiviams, šiek tiek sudėtingiau – paaugliams.

Tikimasi, kad dėl karo patirta įtampa laikui bėgant atslūgs ir vaikai apsipras naujoje aplinkoje.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, mokyklose planuojama kurti atskiras klases.

"Bus formuojamos pirmos ir ketvirtos klasės, kurios dirbs kontaktiniu būdu. Taip pat bus atskiros klasės, kurios dirbs nuotoliniu būdu su Ukrainos mokyklomis. Lietuvių mokyklos ir mokyklos rusų ugdomąja kalba jau pateikė sąrašą laisvų vietų, ten ir bus formuojamos klasės. Kad būtų kokių nors išpuolių tautiniu pagrindu, nesame girdėję, o Klaipėdoje to ir neturėtų būti. Kalbant apie pasisakymus, taip, dar visko gali būti, kaip ir visoje visuomenėje", – svarstė L.Prižgintienė.

Yra tam tikrų problemų ir dėl ugdymo programų, tačiau mokyklos jau turi darbo patirties su svetimkalbiais moksleiviais.

"Problemos – programos, dalykų ir kiti skirtumai. Tačiau manau, kad visa tai yra įveikiama. Patirties dėl kalbos Klaipėdos mokyklos turi, dėl programų skirtumo išlyginimo, dėl konsultacinių valandų, dėl pagalbos – taip pat. Šiuo metu vaikams reikia leisti apsiprasti. Mūsų mokyklų kultūra kitokia, kitokios vidaus taisyklės, nauji bendraklasiai, nauji mokytojai, nauja aplinka, visi šie sunkumai – neišvengiami. Galbūt lengviau adaptuojasi pradinukai ir vienuoliktų–dvyliktų klasių arba devintų–dešimtų klasių mokiniai, sunkiausia – paaugliams. Vaikai labai skirtingi", – sakė Švietimo skyriaus vedėja.

Priklausomai nuo to, į kurią mokyklą vaikas patenka, tokia kalba ir mokosi. Jeigu patenka į lietuvių mokyklą, tai ir mokosi lietuviškai.

"Mokykla savo programų dėl Ukrainos piliečių nekeis, nes neturi tokios teisės, o dėl ugdymo procesų viskas vyksta gana sklandžiai", – teigė L.Prižgintienė.

Praėjusią savaitę Klaipėdoje svečiavosi Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

"Šiuo metu yra daug raginimų steigti ukrainietiškas mokyklas. Mes tikrai paremiame visas iniciatyvas. Tačiau mūsų pagrindinė strategija ta, kad ukrainiečiai mokytųsi valstybinėse mokyklose. Mes nežinome, kada karas baigsis, todėl mūsų siekis – kad vaikai jaustųsi kaip namuose", – teigė J.Šiugždinienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS