Uostamiesčio abiturientai laikė lietuvių kalbos egzaminą | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESČIO ABITURIENTAI LAIKĖ LIETUVIŲ KALBOS EGZAMINĄ

Abiturientai pirmadienį laikė privalomą lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą. Teigiama, kad Klaipėdoje pastarasis vyko sklandžiai. Egzaminų centruose incidentų neužfiksuota.

Vienas rimčiausių

Valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą uostamiestyje buvo pasirinkę laikyti 1 066 mokiniai. Jis buvo organizuojamas 10-tyje centrų.

Mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą laikė 1 087 abiturientai. Tarp jų – ir profesinių mokyklų auklėtiniai. Lietuvių kalbos ir literatūros mokyklinis egzaminas vyko 14-oje centrų.

Tiek valstybinio, tiek mokyklinio brandos egzamino metu abiturientai turėjo atlikti vieną užduotį – parašyti rašinį. Tam buvo skirtos keturios valandos.

„Tai vienas didžiausių, rimčiausių ir sudėtingiausių egzaminų“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Rimkuvienė.

Brandos egzaminui buvo pateiktos dvi samprotavimo rašinio ir dvi literatūrinio rašinio temos.

Taip pat prie pastarųjų nurodyti trys autoriai: valstybiniame egzamine – iš Bendrosios programos išplėstinio kurso, mokykliniame – iš Bendrosios programos bendrojo kurso. Rašant rašinius reikėjo pasinaudoti bent vienu nurodytu autoriumi, jo kūryba.

Incidentų užfiksuota nebuvo

R.Rimkuvienė teigė, kad lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas uostamiestyje vyko sklandžiai.

„Kažkokių netikėtumų ar trukdžių neužfiksuota. Jų nepasitaikė ir per anksčiau vykusius egzaminus. Galima pagirti įstaigų vadovus už organizavimą“, – tvirtino vyriausioji specialistė.

R.Rimkuvienė informavo, kad į valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą neatvyko devyni abiturientai. Pasak vyriausios specialistės, priežastys buvo rimtos.

Vienas abiturientas nebaigė mokslo metų, kitas – dėl ligos. Buvo ir eksternų, kurie persigalvojo dėl šio išbandymo.

Vėliau paaiškėjo, kad vakar ryte uostamiestyje rastas iš gyvenimo pasitraukęs vienas dvyliktokas. Tačiau pabrėžta, kad jo mirtis nesusijusi su egzaminu. Jis mirė savo namuose.

Mokyklos, kurią lankė abiturientas, mokiniams buvo pasiūlyta psichologinė pagalba.

Temas vertino skirtingai

Tradiciškai Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą abiturientai vertino skirtingai. Vieni džiaugėsi temomis ir tvirtino, kad buvo pasiruošę, kiti neslėpė, jog buvo sunku.

Norint išlaikyti valstybinį egzaminą, reikia surinkti ne mažiau kaip 30 proc. visų galimų balų. Jo rezultatai bus paskelbti liepos 3 d.

Mokyklinio egzamino balas parašomas pagal taškų ir balų atitikties lentelę, kurią įsakymu tvirtins Nacionalinio egzaminų centro direktorius po devynių darbo dienų, skirtų kandidatų rašiniams vertinti. Tad šį egzaminą laikę abiturientai savo balą turėtų sužinoti birželio 16 d.

Abiturientai jau laikė užsienio kalbos egzaminą, kuris buvo sudarytas iš kelių dalių: kalbėjimo ir klausymo, skaitymo, rašymo.

Daugiausia uostamiesčio abiturientų pasirinko valstybinį anglų kalbos egzaminą. Jį laikė 1,3 tūkst. mokinių. Rusų kalbos žinias pasitikrino 81 abiturientas, tačiau į šį skaičių įtraukti mokiniai iš viso regiono.

Vokiečių kalbos egzaminą laikė 38 kandidatai. Jie taip pat ne tik uostamiesčio, bet ir viso regiono mokiniai.

Abiturientai jau laikė ir geografijos egzaminą. Jį pasirinko 287 abiturientai.

Sesija tęsis dar dvi savaites

Trečiadienį vyks fizikos egzaminas. Jį pasirinko 174 uostamiesčio abiturientai. Penktadienį bus tikrinamos matematikos žinios. R.Rimkuvienė atkreipė dėmesį, kad šį egzaminą pasirinko gausus būrys abiturientų – 1 040.

„Nors šis egzaminas nėra privalomas, besirenkančiųjų jį skaičius didėja antrus metus“, – palygino vyriausioji specialistė.

Istorijos žinios bus tikrinamos birželio 12. Šį egzaminą užsiregistravo laikyti 412 kandidatų. Pasak R.Rimkuvienės, norinčiųjų laikyti šį egzaminą skaičius mažėja.

Birželio 14 d. abiturientų laukia chemijos, birželio 16 d. – informacinių technologijų, birželio 19 d. – biologijos egzaminai.

Be šių dar bus organizuojami rusų kalbos mokyklinis ir muzikologijos egzamino antra dalis. Pagrindinė brandos egzaminų sesija baigsis birželio 20 d.

Paskutinių egzaminų rezultatus abiturientai turi sužinoti iki liepos 11 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Mama

Kaip gaila,kad pasirinko lengviausia kelia - mirti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS